Maria och Tinna genomfört fina utbildningsinsatser

av | dec 17, 2023 | Förening, Utbildning

Maria Christoforaki, förbundskapten för flickkadetterna samt damstrateg hos SBTF, påbörjade för två år sedan sitt deltagande i SOK:s utvecklingsprogram “Olympisk Offensiv Kvinnliga Tränare”, och har nu examinerats.

Utvecklingsprogrammet startade under hösten 2021 och hade sin avslutning med examination under Luciaveckan i december 2023. Detta var ett viktigt steg för SOK:s investering och målsättning om att öka antalet kvinnliga tränare/ledare inför de Olympiska Spelen 2028 och 2030. Det totala antalet deltagare I programmet har varit 21 kvinnor från 15 olika sommaridrotter. Programmet har innefattat bland annat en individuell utvecklingsplan, mentorstöd, utbildningsinslag och nätverksbygge. Under de två åren har manga utbildande träffar genomförts – både fysiskt och digitalt. Dessutom har två intensiva tränareläger genomförts i Grekland tillsammans med SOK-projektet “Tränare Paris-Milano”. Maria Christoforakis mentor under dessa två år har varit Paralandslagets förbundskapten i bordtennis, Robert Svanberg.

– Det här utvecklingsprogrammet har varit som en engångsmöjlighet i livet och verkligen uppfyllt en personlig dröm. Jag är glad och tacksam över att SBTF nominerade mig till att delta i programmet. Det har hjälpt mig utvecklas och bli en bättre ledare, coach och människa. Jag har lärt mig massor. En väldigt viktig del under resan har bestått av stödet från min mentor Robert [Svanberg], som har hjälpt mig på ett väldigt engagerat sätt. Han trodde på mig och guidade mig på bästa möjliga vis. Till sist, att få möjligheten att träffa, nätverka och diskutera med ledare från olika idrotter; ledare som redan har nått högsta nivå och deltagit vid Olympiska Spel, har gett mig viktiga verktyg kring att bli en ännu bättre ledare. Det har också uppmuntrat mig till att jobba ännu hårdare för att uppnå större saker i karriären. Jag blickar nu framåt och hoppas kunna bidra till att skapa en liknande plattform för både manliga och kvinnliga tränare inom bordtennisfamiljen. Det är helt enkelt väldigt givande, säger Maria Christoforaki.

Maria Christoforaki ger tummen upp för utbildning. Foto: Linda Carlsson/SBTF

– Jag har varit Marias handledare/mentor under denna tvååriga utbildning med SOK. Det har varit roligt att följa en glad, positiv och ambitiös tjej i hennes tränar- och ledarskapsutveckling och jag hoppas ha kunnat bidra med kunskap och erfarenheter i de områden vi arbetat med. Maria är redan en mycket duktig och uppskattad tränare och det skall bli spännande att följa hennes fortsatta tränarkarriär, berättar Robert Svanberg, Förbundskapten Paralandslaget bordtennis och Marias mentor under de två studieåren.

Tinna Nilsson, sjätte från vänster, tillsammans övriga deltagare på ETTU:s Female Coaching Conference i Malaga. Foto: Alvaro Diaz/ETTU

En annan inspirerande ledarresa står Tinna Nilsson för, till vardags tränare i Söderhamns UIF och i ledarteamet för SBTF:s utvecklingsläger, dessutom alumni i Eldsjäl 2.0-programmet arrangerat av Folkspel/Riksidrottsförbundet.  Mellan den 11-13 december reste hon till Malaga, Spanien, för att delta i ETTU:s Female Coaching Conference. Det var tre dagar av intensivt konfererande, där några av ämnena som behandlades var ”Technical aspects and experiences from a woman at the elite” med Krisztina Toth, före detta elitbordtennisspelare, samt ”Mental Health in coaching: a gender perspective”, med Mar Rovira Rodriguez, professor i idrottspsykologi.

Tinna Nilsson instruerar och diskuterar på ETTU:s Female Coaching Conference i Malaga. Foto: Alvaro Diaz/ETTU

– En riktigt fin upplevelse, att få träffa andra kvinnliga coacher och diskutera och jämföra våra problem och erfarenheter. Det har varit jättebra diskussioner och otroligt intressant, säger Tinna Nilsson.

– Vi har väldigt likande problem runt om i Europa. Vi som coacher har ett stort ansvar, vi gör så himla mycket mer än att bara coacha våra ungdomar utan vi är lite mer som en mamma. Vi måste även börja prata mer öppet om mental hälsa. Eftersom man utmanas mentalt i pingisen också inte bara fysiskt. Tack SBTF för möjligheten och tack ETTU och alla deltagare för en otroligt lärorik vecka, avslutar Tinna Nilsson.

Toppbild: Alla deltagare i SOK:s Olympisk Offensiv Kvinnliga Tränare. Maria Christoforaki sjätte från höger. Foto: Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).