REGLER & UTRUSTNING

Startsida 5 Spela & Tävla 5 Domare 5 Regler & utrustning

SPELREGLER

Grunden för bordtennisens spelregler bestäms av det internationella bordtennisförbundet, ITTF, som varje år ger ut en handbok, ”Handbook”, med bordtennisreglerna i engelsk orginalversion. Reglerna publiceras på ITTF:s hemsida.

Enligt ett årsmötesbeslut från ITTF, 2015, träder nya regler i kraft per 1 januari medan de svenska uppdateringarna sker per 1 juli, när ny säsong inträder. Det innebär att vissa differenser mellan den senaste regelupplagan från ITTF kan förekomma jämfört med den svenska versionen.

I Sverige publicerar Svenska Bordtennisförbundet årligen Spelregler för bordtennis, som är en översättning av kapitel 2 och delar av kapitel 3 i den engelska utgåvan. Till en del paragrafer finns tillägg och kommentarer av svenskt intresse.

PARAREGLER

För spelare med fysisk funktionsnedsättning finns några särskilda regler att beakta. Reglerna finns beskrivna i Spelregler för bordtennis. För att underlätta förståelsen och samtidigt tydliggöra vissa av reglerna finns en videofilm framtagen där dåvarande förbundskapten för paralandslaget, Daniel Ellermann, tillsammans med några spelare visar de vanligaste reglerna som berör personer med fysisk funktionsnedsättning.

Se videon här.

REGELSAMLING

Spelregler för bordtennis är en mindre del av den regelsamling som sammanställs varje år av Svenska Bordtennisförbundet. Den innehåller stadgar, tävlingsregler och seriebestämmelser samt särskilda regler för specifika evenemang.

Ta del av regelsamlingen här.

En annan viktig del av Regelsamlingen för domare är informationen om domarersättningar för olika kategorier av tävlingar/evenemang och serier. Domarersättningen fastställs i samband med Svenska Bordtennisförbundets förbundsmöte, som hålls vartannat ojämnt år.

Domarersättning för säsongen 2022/2023 är följande:

Överdomare vid tävling

90 kr/timme

Överdomare vid seriesammandrag

90 kr/timme*

Landskamper

850 kr

Pingisligan, dam och herr, grundserie huvuddomare

725 kr

Pingisligan, dam och herr, slutspel huvuddomare

775 kr

Pingisligan, dam och herr, grundserie + slutspel assisterande domare

475 kr

Superettan, dam och herr

500 kr

Division 1, dam och herr

325 kr

Division 2, dam och herr

300 kr

Division 3, herrar

275 kr

Kvalmatcher, ersätts med den högre seriens ersättning.
Resor ersätts med billigaste färdsätt.
Resor med egen bil ersätts med 33 kr/mil.

*eller matchdomarens ersättning om den är högre.

HANDBOOK FOR MATCH OFFICIALS

ITTF publicerar, vid sidan av spelreglerna, “Handbook for Match Officials” på orginalspråk engelska. Den är mycket värdefull för domarkåren och innehåller till exempel stöd för regeltolkningar och beskrivning hur en match ska ledas.

I dagsläget finns ingen svensk översättning av Handbook for Match Officials.

HANDBOOK FOR MATCH OFFICIALS

REKOMMENDERADE HANDSIGNALER OCH UTROP

Sammanställningen i ”Appendix D” från Handbook for Match Officials är översatt till svenska och är bra för dig som domare där du enkelt kan se vilka handsignaler och utrop som du ska göra i olika situationer.

OBS! I Sverige förordar vi en del tillämpningar för svenska förhållanden men följer i det stora hela det internationella regelverket och de rekommendationer som följer med det.

REKOMMENDERADE HANDSIGNALER OCH UTROP

DOMARMATERIAL

Som domare behöver du utrustning av olika sorter för att kunna kontrollera nät, racketar och för att leda en match; domarutrustning, regelsamling samt belagslista (LARC).

Domarutrustningen består av:

Näthöjdsmätare, nätspänningsmätare, lottningsbricka, gult kort, rött kort, vitt kort samt vid behov tidtagarur.

Svenska Bordtennisförbundet har, i samarbete med Sydsport, tagit fram ett domarkit som säljs i ett etui, bestående av näthöjdsmätare, nätspänningsmätare, lottningsbricka, två gula kort, två röda kort och två vita kort.

Materialet finns att köpa via https://www.sydsport.com/sbtf-projekt/
De flesta produkterna går också att köpa separat.

Regelsamling:

Tidigare fanns en tryckt upplaga av regelsamlingen till försäljning. Sedan några år tillbaka har Svenska Bordtennisförbundet inte tryckt upp regelsamlingen utan varje domare får själv förse sig med de delar som behövs för att sköta uppdraget som domare.

Belagslista (LARC):

Som domare är det nödvändigt att inför varje match kontrollera spelarnas racketbelag. Det finns många regler kring belag och den viktigaste är att säkerställa att använt belag finns med på Internationella bordtennisförbundets, ITTF:s, lista över godkända belag. Säkerställ att du alltid har den gällande versionen av den så kallade LARC-listan tillgänglig – List Authorized Racket Coverings. Där kan du se hur belagen ser ut och är märkta, filtrera på nya belag samt göra egna sökningar.

På ITTF:s hemsida under Equipment/Racket Coverings finns den senaste versionen av listan som uppdateras fyra gånger per år; 1 januari, 1 april, 1 juli och 1 oktober.

LARC-listan hittar du här.

Övrig utrustning – Överdomarbricka:

Som överdomare ska du bära en överdomarbricka, den finns att beställa från Svenska Bordtennisförbundet. Brickan kostar 60 kr inklusive moms men exklusive porto. Mejla till info@sbtf.se om du vill beställa en överdomarbricka.

KLÄDSEL

Svenska Bordtennisförbundet förordar en domartröja när du som utbildad distrikts- eller förbundsdomare dömer nationellt seriespel. I samband med dömning av Pingisligan by STIGA kompletterar du som domare med svarta byxor och svarta skor.

Tröjan är framtagen till säsongen 2022/2023 av CRAFT, som Svenska Bordtennisförbundet har avtal med och finns i kortärmad piké eller långärmad tröja.

Dammodell (W), kortärmad piké och långärmad, finns i storlek XS-2XL.
Herrmodell (M), kortärmad piké, finns i storlek XS-4XL.
Herrmodell (M), långärmad, finns i storlek XS-3XL.

Kortärmad piké kostar 499 kr och långärmad tröja kostar 549 kr.

Observera att om du beställer båda tröjorna (för över 1 000 kr) får du tröjorna fraktfritt. Följ informationen på webben och som domare klickar du på fliken ”DOMARE” för att hitta de valbara domartröjorna.

Klicka här för att komma till vår webbshop.

PARTNERS

STIGA
CRAFT
TEKNOS
Kosta
Hello Swedenq
SUREKA
SPORRONG
STUPA