REGLER

SPELREGLER FÖR BORDTENNIS

Det internationella bordtennisförbundet – International Table Tennis Federation (ITTF) – ger varje år ut “Statutes” med bordtennisreglerna i engelsk originalversion. På ITTF:s hemsida finns reglerna i sin helhet.

Årligen översätter SBTF denna handbok och ger ut i en egen upplaga med en del tillägg och kommentarer av svenskt intresse. Ta del av den svenska versionen här.

För att läsa mer om regler besök vår regel och utrustningssida

Nedan följer en kort sammanfattning kring några av pingisens grundregler gällande serve, dubbelspel, poängräkning med mera.

SERVEN

För att göra en regelrätt serve finns det några saker som man måste ha koll på.

  • Man ska synligt ha bollen i sin hand ovanför bordet så att både domare och motståndare kan se bollen klart och tydligt.
  • Bollen ska, utan skruv kastas minst 16 cm rakt upp i luften och sedan falla ner utan att träffa något annat än racket.
  • Under uppkastet får bollen inte täckas av någonting (arm, kropp, tröja osv). Bollen ska alltså alltid vara synlig för motståndare och domare.
  • Bollen ska först slås ner i egen bordshalva och därefter, utan att ha nuddat vid någon del av nätet studsa på motståndarens bordshalva. Slås serven ner i egen bordshalva, nuddar vid någon del av nätet och går sedan över så är det alltså “omserve”.
  • Från det ögonblick då serven påbörjats till dess att bollen träffas, ska bollen befinna sig över spelytans nivå och bakom servarens kortlinje.

En icke regelrätt serve är alltså en serve som inte uppfyller dessa regler.

ÖVRIGA SPELREGLER

Man servar två gånger var. Man kan få hur många “omservar” som helst.

Man får inte ha den fria handen på bordet under spelets gång. Poängen förloras i så fall.

En boll som inte nuddar motståndarens bordshalva och flyger ut, är “död” och det gör således ingenting att motståndaren nuddar bollen med racketen så länge det är utanför bordet.

Man spelar i bäst av tre, fem eller sju set till 11 med två poängs marginal, vilket innebär att man måste vinna med minst två poäng.

DUBBELREGLER

Man turas om att serva precis som vanligt förutom att man servar diagonalt, högerrutan till högerrutan. Du och din dubbelpartner turas dessutom om att ta emot serven och utföra serven.

Det kan till exempel se ut såhär:

Lag A-B = Spelare A och Spelare B
Lag X-Y = Spelare X och Spelare Y

Lag A-B vinner lottningen och får alltså börja serva. Lag A-B väljer att låta Spelare A börja serva. Lag X-Y väljer att låta spelare X börja ta emot serven.

När Lag A-B och Spelare A har servat två gånger och Lag X-Y och spelare X har tagit emot serven två gånger så är det alltså dags för Lag X-Y att serva.

Då ska Spelare X serva och då måste Lag A-B, Spelare A och Spelare B byta plats. På så sätt servar alltså Lag X-Y och spelare X på Lag A-B och Spelare B.

Detta innebär att man kommer serva på samma spelare och ta emot serven av samma spelare under ett set. Nästa set så skiftar man alltså så att man tar emot serven och servar på den spelare som man inte tog emot serven av eller servade på i föregående set.

Detta kan låta väldigt krångligt och det kan det vara till en början. En tumregel kan vara att tänka såhär. När jag har tagit emot en serve, så är det min tur att serva. När jag har servat så ska jag och min partner byta plats.

Man spelar som vanligt förutom att man måste ta varannan boll. Oavsett var på bordet bollen hamnar.

PARTNERS

STIGA
CRAFT
STUPA
Kosta
Hello Swedenq
SPORRONG