TÄVLINGSNYHETER

Äntligen dags för Parkinson-SM!

av | 2024-01-30 | Start, Tävling

Det har hunnit passera fyra år sedan milstolpen i svensk bordtennis i mars 2020. Nu är det äntligen dags för ett nytt Parkinson-SM som glädjande nog återvänder till arenan där allt började. Den 20–21 april 2024 spelas det andra officiella svenska mästerskapet i Liljeholmshallen i Stockholm.

– Det känns väldigt angeläget att vi i samarbete med Spårvägens BTK nu äntligen kan arrangera ytterligare ett svenskt mästerskap för denna målgrupp. Att få se hur mycket bordtennisen betyder och kan påverka i positiv bemärkelse, både ur ett fysiskt såväl som socialt perspektiv är helt fantastiskt. Parkinsonbordtennisen har ett starkt fäste i Sverige med många utövare och communityn växer kontinuerligt i hela världen. Vår avsikt är att satsa ytterligare på denna kategori och vi har redan stora planer på fler och större event i en absolut närtid med internationellt deltagande, säger Johnny Ewerstein, Evenemangs- och verksamhetschef på Svenska Bordtennisförbundet.

Återigen arrangerar SBTF tävlingen med Spårvägens BTK som lokal arrangör. Föreningen var en av de första i landet som startade organiserad parkinsonsverksamhet, och är de närmsta tre åren aktuella med ett omfattande projekt med stöd från Allmänna Arvsfonden vars syfte är att stärka och utveckla parkinsonpingisen – både lokalt och nationellt.

– Spårvägen BTK har under flera år erbjudit personer med Parkinsons sjukdom bordtennisträning. Ett par gånger i veckan spelas det pingis i våra lokaler under ledning av någon av våra duktiga tränare. De som varit med en längre tid är nu också tävlingsaktiva på nationell och internationell nivå vilket är en spännande utveckling, säger Karsten Inde, ordförande Spårvägens BTK.

– Spårvägen BTK sökte och fick beviljat ett anslag från Allmänna Arvsfonden för att genomföra ett treårigt rekryteringsprojekt, ”PingisParkinson”, i samverkan med Parkinsonförbundet och Svenska Bordtennisförbundet. Avsikten är att fler föreningar skall erbjuda personer med Parkinsons sjukdom regelbunden träning. Projektet har startat under Jessica Larssons ledning och vi ser fram mot ett givande samarbete med distrikt och föreningar, avslutar Karsten Inde.

Inbjudan och mer information

Inbjudan Parkinson-SM

Kontakt

Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig
peterh@sbtf.se