Slutspelsstriden rasar vidare i Pingisligan

av | 2024-01-30 | Pingisligan, Start

Den tolfte omgången av Pingisligan by STIGA Herrar gjorde inte grundserieavslutningen mindre spännande. Munkedals BTK tog två viktiga poäng i 4-3 mötet mot Spårvägens BTK. BTK Kävlinge bortaslog Halmstad BTK och är just nu det lag som innehar den fjärde och sista slutspelsplatsen. I toppmötet mellan Eslövs AI och Söderhamns UIF blev Tom Jarvis matchvinnare med sina två segrar. BTK Rekord vann som väntat borta mot Lyckeby BTK. Två omgångar återstår.

Spårvägens BTK 3 – 4 Munkedals BTK

Varje match är en cupfinal för Spårvägen så här mot slutet av säsongen. Skulle Spårvägen kunna följa upp förra omgångens imponerande vinst mot Halmstad på bortaplan med en minst lika betydelsefull vinst på hemmaplan mot Munkedals BTK?

Kanske kom den frågan att ställas på sin spets redan i matchens allra första set. Harald Andersson och Simon Söderlund följdes åt hela vägen fram till 14-14 i en till synes mycket nervös matchinledning.

Bäst koll på nerverna hade dock Andersson som efter till slut 16-14 i första set rusade fram till 11-2 i andra set, då till synes helt utan nerver. Tajtare i tredje set igen, men 11-9 till Andersson säkrade segern liksom 1-0 till Spårvägen. En viktig ledning.

Dramatiskt är det även samtidigt i den andra singeln. Konstantinos Angelakis vinner första set med 11-9 mot Munkedals Marc Duran, räddar därefter fyra setbollar i andra set innan Duran ändå vinner med 13-11. Samma siffror i tredje set, fast till Angelakis fördel denna gång. Med 11-9 i fjärde set spelar Angelakis till slut hem 2-0 till Spårvägen.

André da Silva, denna gången tryggt framkommen i god tid innan matchstart utan några som helst problem med flygen, som i förra omgången, skickade Munkedal tillbaka in i matchen genom att utan någon större pardon göra 3-0 i set på Anthony Tran.

Därmed 2-1 till Spårvägen när Liljeholmshallen tog paus för en stund och fyllde på reserverna inför vad som såg ut att bli en rafflande andra halva av matchen.

Än en gång däran för Harald Andersson. Mycket liknande matchbild och setsiffror i matchen mot Marc Duran som i första matchen mot Söderlund. Ett jämnt första set som Andersson vinner och därefter två enklare setvinster.

Därmed 3-1 till Spårvägen, men det enda som därmed var klart för Spårvägen var en poäng. Men till tre poäng återstod ännu två rött höga hinder. Dels da Silva mot Angelakis. Dels Söderlund mot Tran. Två, som det skulle visa sig, rackarrysare!

På ena bordet slet sig da Silva fram till en 2-0-ledning. Det såg mörkt ut för Angelakis, som emellertid inte skulle ge sig. Boll för boll kämpade han in sig i matchen och efter 11-7 och 11-8 stod det 2-2 i set. Angelakis skulle även hämta upp en ledning för da Silva i skiljeset. Från 6-6 följdes spelarna åt fram till 9-9 och det gick att skära stämningen i Liljeholmshallen med kniv.

Skarpast var dock da Silva på slutbollarna. 11-9 och reducerat för Munkedal, och därmed full press på matchen mellan Tran och Söderlund.

En match som skulle komma att svänga. Trans första set följdes av två set till Söderlund, innan Tran kvitterade till 2-2. Tran skulle också börja starkt i skiljeset, men Söderlund jobbade sig kvar, visade att han hittat ett sätt att låsa Tran i spelet. Det skulle Söderlund fullfölja fram till 11-8.

Spårvägens tänkta tre poäng var därmed endast en poäng. Dags därmed för Spårvägens viktigaste dubbel denna säsong, spelandes om vad som kan visa sig bli en oerhört viktig andra poäng. Dubbeln naturligtvis inte det minsta mindre viktig för Munkedal.

I sådana lägen chansas det sällan. Och det gjorde varken Spårvägen eller Munkedal. Två mycket bekanta dubbelpar ställdes på banan. Andersson och Angelakis mot da Silva och Duran.

Mycket stod på spel. Vilket märktes i första setets slutbollar. Mycket tveksam serve av Andersson vid 10-10 som domaren dömer rätt och poängen till Spårvägen. I det läget ger man inte gärna bort något. Munkedal vann ändå, som tur var kanske, setet.

Spårvägen skulle emellertid replikera med 11-6 och säsongens viktigaste dubbelmatch var plötsligt säsongens viktigaste tiebreakset.

Det vann Munkedal. Otroligt starkt genomfört set av da Silva och Duran som sprang fram till 10-3 innan setet slutade 11-5. Två väldigt viktiga poäng för Munkedal.

Två väldigt tungt tappade poäng för Spårvägen.

Eslövs AI BTK 4 – 1 Söderhamns UIF

Anders Erikssons armskada verkar hålla i sig så ännu en gång fick Carlos Franco Medina kliva in i hagen för SUIF. Även Eslöv kan så klart mönstra ett starkare lag än den startande trion Tom Jarvis, Martin Friis och Alex Naumi. Något som illustrerade av Truls Möregårdh på bänken.

Båda lagen således med ett sparkapital inför det stundande slutspel i vilket Eslöv garanterat deltar och SUIF med intill visshet gränsande säkerhet också deltar. Ändå skulle kanske detta ändå kunna bli en intressant värdemätare?

Båda första singlarna är slut innan de knappt ens hunnit börja. Tom Jarvis ger inte Franco Medina någon som helst chans. Lika chanslös är i sin tur Alex Naumi mot Viktor Brodd. 3-0 respektive 0-3 i dessa båda matcher, och 1-1 i lagmatchen.

På varsin sida halvtidsvilan skulle därmed spelas två nyckelmatcher. Innan paus Martin Friis mot Anton Hjort, en på förhand något oviss match. Efter paus matchen mellan lagens båda ettor, Jarvis och Brodd. En glasklar möjlighet för Jarvis att stärka sina aktier inför slutspelet.

Martin Friis plockade den första skalpen åt Eslöv. Hans 11-9, 11-9 och 11-8 mot Anton Hjort gav Eslöv en värdefull 2-1-ledning inför pausen. Även Friis vill vara med i snacket om startuppställningen när det vankas slutspel, det märks.

Uppenbart gör Eslövs lagledning matematiken under halvtidspausen, för när lagen återsamlas har plötsligt Alex Naumi ersatts av självaste Truls Möregårdh, i ett uppenbart syfte att säkra alla tre poängen denna kväll, och därmed säkra även seriesegern.

På den kalkylen byggde förvisso det dubbla antagandet att Brodd skulle kunna slå Jarvis, och Hjort i sin tur besegra Naumi. För att därefter ställa Friis inför situationen att behöva vinna för att rädda en poäng åt Eslöv.

Men det antagandet fick tji redan på Tom Jarvis. Jarvis slutspelsaktier förstärktes rejält genom en väldigt imponerande triumf mot Viktor Brodd med 3-1 i set. Det är alltså Eslövs tänkta trea som besegrar SUIF:s tänkta etta.

Oroväckande för alla lag som möjligen när förhoppningar om SM-guldet.

Desto mer glädjande för Eslöv så klart. Och glädjen fortsatte. För när Jarvis slog in sin matchboll mot Brodd stod det redan klart att Möregårdh hade vunnit mot Anton Hjort, och att Eslöv därmed vann matchen med 4-1.

Mycket övertygande av Eslöv som med segern mot SUIF befäster sin position som skyhöga guldfavoriter inför slutspelet. Och för vad nu det är värt säkrade seriesegern!

Halmstad BTK 2 – 4 BTK Kävlinge

Upplagt för hett möte mellan två av de främst slutspelskrigande lagen när skånska BTK Kävlinge gästade Halmstad Arena under tisdagskvällen.
Båda lagen hade inför kvällens drabbning vunnit en match och och förlorat en de senaste två omgångarna.

Hemmalaget gav återigen Charlie Widing förtroendet jämte Simon Arvidsson och Willhelm Kindblad. Bortalaget ställde upp med sedvanliga trion Vostes, Nishihara och Doyen.

Det var också Antoine Doyen som kunde ge bortalaget en ledning efter att besegrat Widing med 3-1.

Desto tuffare blev drabbningen mellan Arvidsson och Vostes, som skulle gå hela vägen till skilje innan vi kunde skilja agnarna från vetet. Väl där kunde Simon Arvidsson i ett viktigt läge kvittera lagmtachen till 1-1.

Wilhelm Kindblad och Shoma Nishihara har båda blandat och givit under säsongen. Deras match därav något oviss. Men denna gång var Kindblad mer på hugget och bättre i setens slutskeden. Segersiffrorna skrevs till 11-9, 11-9, 11-8

Efter paus hade kunde Yannick Vostes ganska väntat besegra hemmalagets Charlie Widing och matchen därmed 2-2.

BTK Kävlinge var dock det laget som ikväll hade en växel till att ge, när det gällde som mest.
Shoma Nishihara, som flertalet gånger under säsongen följt en plattmatch med en kanonmatch, följde sitt recept och besegrade Simon Arvidsson med 3-1.
Antoine Doyen kunde därefter stänga matchen efter 3-0 mot Willhelm Kindblad.

En mycket viktig seger för BTK Kävlinge och en lika svidande förlust för Halmstad BTK.
I en mycket dramatisk tabell där Spårvägens BTK ikväll tappade poäng mot Munkedals BTK, är det just nu BTK Kävlinge som huserar på den fjärde och sista slutspelsplatsen.

Lyckeby BTK 0 – 4 BTK Rekord

Helsingborgarna i BTK Rekord åkte till Karlskrona för att återta segergnistan efter att endast ha plockat en poäng de senste två omgångarna.

Om så skulle bli så är man åtminstone teoretiskt kvar i leken om andraplatsen i tabellen, och därmed med chansen till hemmafördel i en semifinal.

Föga förvånande kunde Rekord besegra hemmalaget Lyckeby BTK. Till Karlskronalagets förtret blev det återigen 0-4, även om det inte var långt borta från åtminstone en segermatch i protokollet.

Bortalagets Diego Orantes Alvarez kunde till slut vinna den matchen med 14-12, 10-12, 11-8, 1-11, 11-8 mot Lyckebys ständige kämpe Anton Andersson.

Hampus Söderlund kunde ikväll vinna två, medan Konstantin Konstantinopoulos kunde bidra med en seger.

BTK Rekord därmed bara en poäng bakom tvåan Söderhamns UIF.

Komplett tabell och kommande matcher hittar du här.

Toppbild: En jublande Tom Jarvis i Eslövs AI BTK. Foto: Linda Carlsson/SBTF