Para-SM blir en del av SM-veckan 2025

Para-SM blir en del av SM-veckan 2025

För första gången någonsin kommer bordtennisens Para-SM att genomföras under SM-veckan när tävlingarna går av stapeln i Norrköping 2025. Totalt är 27 idrotter aktuella för mästerskapsveckan vars huvudarrangörer är Riksidrottsförbundet och Norrköpings stad.

SBTF:s parastrateg Alexander Öhgren, hemmahörande i Norrköping, ser positivt på att Para-SM ska avgöras under SM-veckan med hemmaplanen som debutort.

– I och med detta kommer SM-veckan hjälpa till att lyfta parabordtennisen med bra publicitet. Vi hoppas på bra tv-tid och lokal uppmärksamhet. I Östergötland har vi idag ett starkt näste kring parabordtennisen både arbetsmässigt och spelarmässigt. Än så länge kan jag väl ödmjukt säga att jag fortfarande är att räkna med, men vi har även några unga och riktigt lovande spelare i länet som troligtvis kommer älska att få spela i sitt närområde, säger Alexander som själv aktuell för Paralympics i Paris 2024 och räknar med att delta under SM-veckan 2025.

Att lyfta in Para-SM i SM-veckan är för SBTF en stor satsning på just Para-SM och på parabordtennisen i Sverige i stort. Genom att ingå i SM-veckan kommer Para-SM garanteras ett professionellt sammanhang av högsta klass samtidigt som det ger helt nya och unika möjligheter till medial och publik uppmärksamhet för både spelare och sporten. För SBTF är det även ett naturligt led i vår offensiva evenemangsstrategi inom den större ambitionen att få svensk bordtennis att växa och inkludera fler.

– Det är mycket glädjande att vi nu har gått vidare i processen om att återigen få vara en del av den prestigefyllda SM-veckan. Att få göra med det med ett Para-SM i parastarka Östergötland ser jag som en utmärkt möjlighet att få sprida bordtennisen till en större allmänhet. Jag ser fram emot ett mycket fint arrangemang tillsammans med lokala samarbetsföreningen IF Norcopensarna, säger Dennis Lindahl, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

Jonas Hansson, Kungälvs BTK och Paralympicsdebutant i Paris 2024, är en av alla parastjärnor som intar Norrköping 2025. Foto: Linda Carlsson

Para-SM i Norrköping kommer att bjuda på parabordtennis i världsklass när flera paralympier, stjärnor och blivande stjärnor gör upp om SM-guld. Några kommer vilja försvara sina guld och många jagar istället guld. Para-SM kommer inkludera singelns samtliga skadeklasser, dubbel för stående och för rullstol med mera. Även Para-JSM ingår i det nya arrangemanget. SBTF kommer även se över möjligheter att bredda mästerskapet att i högre grad kunna inkludera spelare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (N).

SM-veckan arrangeras i Norrköping från onsdagen den 25 juni till tisdagen den 1 juli 2025. Para-SM i bordtennis kommer att spelas under två dagar. Exakt vilka dagar är ännu inte bestämt men bestäms av SM-veckan i samråd med samtliga deltagande idrotter.

Kontakt

Peter Hyllman, Tävlings- och serieansvarig på SBTF, peterh@sbtf.se
Alexander Öhgren, Parastrateg på SBTF, alexander@sbtf.se

Toppbild: Genrebild från Norrköping, vattenfallet i industrilandskapet. Foto: Norrköpings Kommun

Wild Cards presenterade inför Paralympics

Wild Cards presenterade inför Paralympics

Ytterligare två svenska spelare kommer att stå inför möjligheten att bekräftas av Sveriges Paralympiska Kommitté att få åka till Paralympics i Paris. Det handlar om Smilla Sand och Anja Händén som fått internationella bordtennisförbundets, ITTF:s, tumme upp att tilldelas wild card inför sommarens mästerskap. Nu väntar en nervös period inför det slutgiltiga beskedet för vad som kan bli de bägge spelarnas Paralympicsdebut.

Anja Händén på Para-VM 2022. Foto: Karl Nilsson

– Att Sverige tilldelas två wild card från ITTF är mycket bra. Skulle Anja och Smilla få chansen att åka till Paris genom godkännande av SPK är det dessutom extra roligt med två unga debutanter som har framtiden för sig, säger Robert Svanberg, förbundskapten paralandslaget.

Glädje och besvikelse

Trots att svensk bordtennis gläds åt att ha möjligheten till ytterligare två spelare på Paralympics 2024 utöver de redan fyra uttagna, så infinner sig också en viss besvikelse för de spelare som föll på målsnöret. Det handlar dock främst om spelare med framtiden för sig, och förbundskaptenen manar till fortsatt utveckling

– Att fyra spelare är klara och ytterligare två spelare kan tillkomma i den svenska truppen är ett mycket bra facit i ett otroligt tufft kval. Lika mycket som man gläds med dem som kommer att få åka i slutändan så vill man ta tillfället i akt och lyfta fram dem som inte kommer med denna gång. Många har gjort bra prestationer och gjort en bra satsning under en längre kvalperiod, säger Robert Svanberg

– Den internationella konkurrensen är stentuff och bara för att man faller på målsnöret så skall inte insatsen värderas sämre. Ibland glömmer man bort att värdesätta de idrottare som inte lyckas, de är ofta dem som driver andra på vägen att lyckas och de är också en del av framgången även om de själva inte lyckas nu. Därmed är det viktigt att man i ett lag kan glädjas med dem som lyckas och respektera dem som inte gör det. Värdet av deras insats kan ha minst lika stor betydelse i slutändan och det vill jag uppmärksamma, fortsätter Robert Svanberg

Tidigare uttagna

Emil Andersson
Daniel Gustafsson
Alexander Öhgren
Jonas Hansson

– Kvalet visar att vi har en mycket stark trupp där många har framtiden för sig. Många är där uppe och kanske egentligen redan idag förtjänar att få vara med. Men vi kämpade så gott vi kunde och vi ska vara stolta över det oavsett. Nu hoppas vi som sagt på två platser till och därmed sex spelare till Paris, avslutar Robert Svanberg.

Toppbild: Smilla Sand i samband med ITTF Para French Open 2023. Foto: Maison Forte

Siri är europeisk mästare i U13

Siri är europeisk mästare i U13

Efter en mycket rafflande final på U13-EM i Bukarest där Siri Benjegård låg under med 0-2 i set mot franska Eva Lam, lyckades hon vända till seger och kan nu titulera sig bäst i Europa bland U13.

– Det här jättecoolt, jättebra och jag är jätteglad, säger en sprudlande glad Siri Benjegård direkt efter finalvinsten.

Det blev dock en mycket rafflande historia. Duktiga Eva Lam från Frankrike kunde gå fram till en 2-0 ledning via 11-5 och 11-6. Där och då såg framfarten mot guldet mörk ut för Siri. Men hon visade på bästa kämparanda och koncentration och lyckades rada upp både en, två och tre setsegrar. Siri Benjegård är därmed europeisk mästare för tjejer U13!

– Trots att jag inte kom upp i min absolut högsta nivå, men ändå lyckades, det känns jättebra, avslutar Siri.

Siri Benjegård tillsammans med landslagscoach Maria Christoforaki.

U13-EM
Bukarest, Rumänien

Final tjejer U13

Siri Benjegård – Eva Lam, Frankrike, 3-2 (5-11, 6-11, 11-4, 11-9, 11-8)

Övriga resultat

Foto: Daniel Ellermann

Eslövs PK är svenska mästare efter dubbla 5-1

Eslövs PK är svenska mästare efter dubbla 5-1

Eslövsdamerna uppnådde förväntningarna som storfavoriter och kunde under söndagen besegra Köpings BTK Dam med klara 5-1, samma siffror som i den första finalmatchen. Därmed är det nionde SM-guldet klart, och det 23:e totalt för föreningen.

– Den första känslan är stor lättnad. Med det laget vi har, och det favoritskap vi burit på våra axlar är det en oerhörd glädje att få vinna, säger Mattias Andersson, damernas huvudtränare i Eslövs PK.

Det är ytterligare en årgång av Eslöv där supererfarna Li Fen lyckas gå obesegrad genom hela säsongen, vilket även unga egyptiska världsstjärnan Hana Goda, nuvarande 31:a i världen, gjorde. Därutöver har laget spelat friskt med den övriga yngre gruppen Nomin Baasan, 12-åriga Siri Benjegård och Matilda Hansson, som gör sin första säsong i klubben och nu fått kröna den med sitta första guld.

– Det känns jättebra! Det är mitt första SM-guld och jag var riktigt taggad på att få vinna det tillsammans med laget här i Eslöv, säger Matilda Hansson som inte spelade den andra finalmatchen.

Det blev även under söndagens finalmatch en matchsiffermässigt klar seger, men matchen bjöd på massor av bra och jämn pingis. Nomin Baasan kunde inleda Eslövs segerrad, men först efter att ha lyckats besegra träningskompisen Leah Muskantor med 11-5 i skiljeset i en mycket välspelad match.

47-åriga Li Fen går obesegrad genom säsong 2023/2024

Därefter fick vi se Li Fen besegra Hannah Holgersson med 3-1. Men siffrorna, 10-12, 11-4, 13-11, 11-5, vittnar om hur tätt det stundtals var.

Bortsett från Köpings polska Paulina Krzysiek seger över Nomin Baasan i tre raka set, så var matchavslutningen en ren mästarshow från Eslövs sida. Hana Goda – Paulina Krzysiek, 3-0. Li Fen – Leah Muskantor, 3-1. Hana Goda – Hanna Holgersson, 3-0. SM-guldet var därmed ett faktum.

– Kommer vi upp i nivå så är det väldigt svårt att slå oss. Under finalserien är både Li Fen och Hana Goda suveräna, och Nomin och Matilda vinner varsin, förlorar varsin, säger Mattias Andersson.

Köpings BTK Dams Hannah Holgersson.

Idel hyllningar från motståndarna

Köpings BTK Dam har därmed tagit sig till ytterligare en final i SM-slutspelssammanhang. Lagledaren Kicki Löwdahl Gullbo har varit här förr. Hon har vunnit och hon har förlorat. Framförallt kan hon hylla bra pingis när hon får se den.

– Eslöv är ju ett fantastiskt bra lag. Idag sitter alltså en landslagsspelare på bänken (Matilda Hansson). Hana Goda är så professionell ut i fingerspetsarna, och det är så kul att se. Hon är absolut inte oslagbar, men såklart oerhört svårslagen. Man märker också att Li Fen har kul med pingis just nu. Hon har varit riktigt bra på slutet, framförallt i den första finalen. Hon rör sig bra, är mer förberedd, är väldigt vältränad och väldigt fokuserad. Det är otroligt kul att se, jag är imponerad, säger Kicki Löwdahl Gullbo.

– Jag tycker att vi pressar på så gott vi kan. Tyvärr får vi inte med oss viktiga matcher i inledningen, men jag tycker att vi spelmässigt står upp bra ändå. Kanske att matchen i Köping Arena var något bättre från våra sida, fortsätter Kicki.

– Som helhet gör vi en mycket bra säsong. Eslöv är såklart svårslaget, och som jag sagt; de bör kunna stå sig bra ute i Europa med detta lag. Vi gör absolut inte bort oss i år. Spelmässigt var det en bättre final i år än ifjol. Trots stora siffror, så fick publiken se bra pingis, det är jag glad för, avslutar Kicki Löwdahl Gullbo

Segerfirande och stadens stolthet

– Vi har ju planerat en helg tillsammans, så det är ju klart att vi ska fira det här. Vi ska samlas här efter och så får vi se. Men det ska nog bli ganska lugnt, säger Mattias Andersson.

– Det är extra roligt i år att vi återigen lyckas vinna SM-guld med både damerna och herrarna. Det är otroligt kul för staden och för alla våra sponsorer och partners som ställer upp med så mycket, avslutar en mycket nöjd Mattias Andersson.

Pingisligan by STIGA Damer

Final 2
Eslövs PK – Köpings BTK Dam, 5-1

Nomin Baasan – Leah Muskantor, 3-2 (11-9, 8-11, 11-7, 9-11, 11-5)
Li Fen – Hannah Holgersson, 3-1 (10-12, 11-4, 13-11, 11-5)
Hana Goda – Paulina Krzysiek, 3-0 (11-6, 12-10, 11-7)
Li Fen – Leah Muskantor, 3-1 (11-3, 11-5, 9-11, 11-0)
Nomin Baasan – Paulina Krzysiek, 0-3 (8-11, 6-11, 7-11)
Hana Goda – Hannah Holgersson, 3-0 (11-6, 11-5, 11-7)

Eslövs PK svenska mästare efter 2-0 i matcher

Foto: Sven Larsson

Eslövs AI BTK svenska mästare

Eslövs AI BTK svenska mästare

Det var ett Eslövs AI som ville mer, spelade bättre och vann när det gällde som mest. 4-0 i den första finalen följdes upp med 4-0 inför en jublande hemmapublik i Eslövshallen. Det första SM-guldet på tre år och klubbens fjortonde SM-guld totalt på herrsidan är ett faktum.

– Det har varit en lång väntan. Vi har torskat några finaler i rad så det känns underbart att nå toppen igen, säger storstjärnan Truls Möregårdh direkt efter finalsegern.

Det såg dock länge ut som att inledningen av finalen skulle bli en mycket jämn historia. Truls Möregårdh kunde visserligen avväpna SUIF:s Anders Eriksson i tre raka set, trots att det första gick hela vägen till 12-10. På bordet bredvid hade Söderhamns stora stjärna Viktor Brodd länge grepp om matchen mot Tom Jarvis och kunde gå fram till ledning 2-1 i set. Men Jarvis har under denna säsong växt till en ännu bättre spelare, och inte minst en allt viktigare matchvinnare. Han slet sig tillbaka, vann de två sista seten med 11-6 och 11-4. Vips var matchställningen 2-0 i Eslövs favör.

Därefter kunde Eslövs grekiska Ioannis Sgoropoulos besegra SUIF:s Anton Hjort, även denna match med darriga 3-2 trots stort favoritskap för greken.

Efter pausen kunde Eslövs AI fortsätta sin segerrad. När Truls Möregårdh på säker hand kunde spela ut mot Anton Hjort med setsiffrorna 12-10, 11-6 och 11-3 kunde ett stort segerjubel bryta ut i Eslövshallen. Det första SM-guldet på tre år är klart.

– Det har varit en lång väntan. Vi har torskat några finaler i rad så det känns underbart att nå toppen igen, säger Truls Möregårdh direkt efter matchen.
– Vi är många unga, de flesta är under 25. Så det känns skitkul att vinna med ett så ungt lag. Vi har torskat tillsammans. Nu ville vi kämpa för varandra och vinna tillsamman. Det här SM-guldet rankar jag jättehögt, fortsätter Truls Möregårdh.

Trots de stora segersiffrorna 4-0 och 4-0 var det ett ödmjukt Eslövs AI BTK som kunde höja SM-pokalen i skyn.

– Visst är det en liten lättnad. Det är lite nervöst och spänt inför en final. Men jag är enormt imponerad av grabbarna. De gör en fantastisk säsong hela säsongen, tycker jag. Vi vinner ligan med tio poäng. Och i slutspelet har vi verkligen kommit upp på en hög nivå. Det är en sådan nivå vi måste upp på om vi ska slå Söderhamn, säger Peter “Pidde” Andersson, huvudtränare i Eslövs AI BTK.

– De är ett bra lag, man vet ju att de aldrig ger sig och aldrig viker ner sig. Så det gäller att vara på en hög nivå och hålla den hela tiden, fortsätter “Pidde”.

Om du ser till dagens match, är det någon speciell nyckelmatch?

– Jag får säga att när Tom Jarvis går in och slår Viktor Brodd i första matchen, det är lite nyckeln till att det går som det går idag. Det är en viktig match han vinner med 3-2. Vi hade ju marginalerna med oss. Ioannis vinner också med 3-2 mot Anton Hjort. Men det behöver man ha om man ska vinna en SM-final, resonerar “Pidde”

– Det här är jätteviktigt för stan, helt klart. Man märker att det snackas pingis här. Det är det som är roligt. Nu tycker jag att vi är värda en bira åtminstone, avslutar en ödmjuk och mycket glad Peter “Pidde” Andersson.

Pingisligan by STIGA Herrar
SM-final 2

Eslövs AI BTK – Söderhamns UIF, 4-0

Tom Jarvis – Viktor Brodd, 3-2 (8-11, 11-8, 8-11, 11-6, 11-4)
Truls Möregårdh – Anders Eriksson, 3-0 (12-10, 11-6, 11-7)
Ioannis Sgoropoulos – Anton Hjort, 3-2 (11-5, 11-5, 4-11, 10-12, 11-8)
Truls Möregårdh – Anton Hjort, 3-0 (12-10, 11-6, 11-3)

Eslövs AI BTK är svenska mästare efter 2-0 i matcher.

Foto: Linda Carlsson/SBTF

U13-EM i Bukarest

U13-EM i Bukarest

För andra gången i ordningen arrangeras officiella U13-EM, efter att ha genomförts som en testtävling under 2022. Mästerskapet avgörs i fyra klasser, mixed lag, mixeddubbel, pojksingel och flicksingel. Sverige är på plats med en sex spelare stor trupp.

Sveriges trupp

Emil Ellermann (ML, MD, S)
Zac Hallén (ML, MD, S)
Joel Isaksson (ML, MD, S)
Siri Benjegård (ML, MD, S)
Alicia Enbom (ML, MD, S)
Nike Lundqvist (ML, MD, S)

(ML = mixed lag, MD = mixeddubbel, S = singel)

Mixeddubbelparen

Emil Ellerman/Siri Benjegård
Zac Hallén/Alicia Enbom
Joel Isaksson/Nike Lundqvist

Spelschema

Mixed lag, gruppspel

Grupp A

Tyskland
Sverige
Serbien

Tyskland – Serbien, 22 maj klockan 09.00 (svensk tid 08.00)
Tyskland – Sverige, 22 maj klockan 13.00 (svensk tid 12.00)
Sverige – Serbien, 22 maj klockan 17.00 (svensk tid 16.00)

Övriga klasser startar fredag 24 maj.

Generellt tidsprogram
Resultat och lottningar
Livesändning (bord 1-2)

Foto: Linda Carlsson/SBTF