Lag-EM: Bra lottningar för Sverige

Lag-EM: Bra lottningar för Sverige

Högst upp på 53 våningen i Malmös landmärke Turning Torso lottades gruppspelet till lag-EM i Malmö 10-17 september. Toppenlottning (!) skulle man kunna säga när Truls Möregårdh och Linda Bergström fick äran att dra lottningsbollarna till gruppspelet.

Bild: En härlig utsikt över Öresund och bron vid lottningen av lag-EM. Foto Linda Carlsson

– Bra lottning. Tycker det är en bra och intressant uppgift, sade Tobias Bergman, förbundskapten för damerna.

Sverige är rankade åtta och hamnade i första seedningsgrupp. På vår lott hamnade Spanien och Grekland.

– Spanien har vi mött och vi känner dem väl. Vid lag-VM förra året hamnade vi i en svår grupp, gjorde bra prestationer och hade stolpe ut. Har inte spelat lag på ett tag så det ska bli roligt med team-support, sade Tobias Bergman.

En fördel är förstås att vinna gruppen för att få en något fördelaktigare lottning i slutspelet. Från varje grupp går två lag vidare till åttondelsfinal. Som vinnare får man möta en grupptvåa.

– Först och främst är målet att vinna gruppen och sedan nå kvartsfinal. Hade varit roligt om vi kunde ta medalj, sade Linda Bergström.

Bild: Truls Möregårdh ser till att Polen hamnar i grupp G i damklassen. Foto: Linda Carlsson

Sveriges damer har tagit tre bronsmedaljer genom åren, 1962, 2002 och 2014. Vid det senaste tillfället var Linda Bergström med. Hade förstås smakat bra med ännu en medalj.

Herrarna är rankade två efter regerande mästarna Tyskland. Här är förstås målsättningen att kunna ta hem den ädlaste medaljen.

– Vi siktar på guld, sade Truls Möregårdh.

I Sveriges grupp hamnade Tjeckien och Italien.

– Vi känner spelarna väl och det är inga överraskningar. Mihai Bobocica i Italien har till och med jag mött så han har varit med några år, sade Jörgen Persson, herrarnas förbundskapten.

Bild: Mikael Andersson intervjuar Jörgen Persson och hans svar tycks Truls Möregårdh och Linda Bergström gilla. Foto: Linda Carlsson

Jörgen Persson tyckte det var en bra lottning för Sveriges del, även om Truls gärna hade sett Finland i Sveriges grupp. Då hade han fått möta sin klubbkompis i Eslöv, Alex Naumi och de har ju även Benedek Olah, som slog ut Anton Källberg på VM. Nu blev det inte så.

– Det är bra att få möta två bra motståndare. Skulle det gå för lätt i gruppspelet är risken att man inte är laddad fullt ut i när slutspelet sätter igång, sade Jörgen Persson.

Lag-EM är otroligt viktig. I potten ligger nämligen en direktkvalificering till OS vid en seger på EM.

– Det är jätteviktigt att alla kommer till Malmö och stöttar oss. Skulle vara häftigt med en fulltalig Malmö arena, sade truls Möregårdh.

Hela gänget vid presskonferensen. Från vänster: Jörgen Persson, Truls Möregårdh, Linda Bergström och Tobias Bergman. Foto: Linda Carlsson

Lottning till lag-EM, 10-17 september 2023
Herrar
Grupp A: GER-POL-FIN
Grupp B: SWE-CZE-ITA
Grupp C: FRA-UKR-SRB
Grupp D: POR-HUN-GRE
Grupp E: CRO-AUT-SUI
Grupp F: SLO-DEN-TUR
Grupp G: ENG-ROU-NOR
Grupp H: BEL-SVK-NED

Damer
Grupp A: GER-AUT-ENG
Grupp B: ROU-SLO-CRO
Grupp C: FRA-ITA-TUR
Grupp D: POR-SRB-BUL
Grupp E: SVK-CZE-NED
Grupp F: HUN-UKR-BEL
Grupp G: LUX-POL-WAL
Grupp H: SWE-ESP-GRE

Lottningen till lag-EM
Bilder från lottning och presskonferens

VM: Clean sweep av Kina

VM: Clean sweep av Kina

Ordningen återställd. Kina gör rent hus och vinner samtliga titlar vid VM 2023. Den kinesiska dominansen är total. De två senaste världsmästerskapen har andra nationer slagit in en kil och inte tillåtit Kina att ta hem alla fem titlarna. Nu är ordningen återställd och fem titlar stod på spel och kinesiska spelare och par tog hem samtliga.

I singelklasserna var det dubbelt kinesiskt i topp.

Det mest intressanta under avslutningsdagen var att Fan Zhendong kunde försvara herrsingeltiteln genom att denna gång besegra sin landsman Wang Chuqin. I damfinalen kunde vi notera att Sun Yingsha fick revansch på Chen Meng från OS-finalen för två år sedan och nu tog sin första singeltitel.

Av samtliga 20 medaljer det tävlades om tog Kina hem 12. På prispallen hittade vi vid tre tillfällen Japan, Hongkong och Sydkorea som tog två medaljer vardera medan Europa och Tyskland fick nöja sig med en enda medalj av bronsvalör.

Tittar vi utanför medaljfördelningen är den kinesiska dominansen än mer total. De kinesiska förlusterna mot andra motståndare än sina egna landsmän kan räknas på ena handens fingrar.

Toppbild: Den talrika kinesiska publiken fick anledning att jubla flera gånger. Foto: ITTF

VM: Slutspelat för Sverige i VM

VM: Slutspelat för Sverige i VM

Guldet blev till sand. Mattias Falck och Kristian Karlsson föll tungt i kvartsfinalen i herrdubbeln mot Cho Daeseong och Lee Sang Su, Sydkorea. Därmed gavs de sig själva inte möjligheten att försvara VM-guldet från Houston 2021 vårt sista hopp i detta VM är utslagna.

– Förhoppningarna var stora och vi hade höga förväntningar, får analysera när vi kommer hem, men det är helt klart ett misslyckande, menade förbundskapten Jörgen Persson.

Mattias och Kristian inledde starkt och vände 3-5 till 7-6 i första set. Där såg det riktigt bra ut. Vid 7-7 kom en ödesdiger servemiss när Kristian satte sin serve i nät och det har man inte råd med. Han ville så klart få till en kort serve, men bollen stannade i nätet. Därefter tog sydkoreanerna ett par viktiga poäng till och kunde avgöra på sin andra setboll till 11-8.

I andra set kom Mattias och Kristian under med 5-2 och då valde Jörgen Persson att ta time-out. Den blev lyckad, svenskarna tog direkt tre raka poäng och spelade betydligt mer aggressivt.

Vad händer då. Vid 5-5 får Mattias ett bra läge att sätta in en ledningsboll, men då bländas han av en lampa i taket som började blinka.

– Det här är något som inte får hända, kommenterade Pär Gerell i tv-sändningen.

Det blev en lång paus där arrangörerna försökte åtgärda problemet och när de kom igång igen rann poängen iväg och det sydkoreanska paret skaffade sig 2-0 i set efter 11-6 i andra.

I tredje set såg det mörkt ut, men Mattias och Kristian började hitta spelet, det korta och sedan lägen för att avgöra. Från underläge 3-5 och 6-8 tog man plötsligt fem raka poäng och reducerade till 1-2.

I fjärde fortsatte världsmästarparet att briljera och skaffade sig 5-1. Vägen låg öppen för att vi skulle få ett skiljeset. Fanns inget som tydde på något annat.

Vad händer då? Från ledning 6-3 tar Cho Daeseong och Lee Sang Su fem raka poäng, skaffar sig 9-7 och är bara två bollar från match. På nytt svara Mattias och Kristian upp med två riktigt fina poäng. Tyvärr gick de två sista poängen sydkoreansk väg och via 11-9 i fjärde var Mattias Falck och Kristian Karlssons saga all för den här gången.

– Det är en svår match. Sydkoreanerna är alltid bra i dubbel. Inte mycket som skiljer, vid 9-9 gör de två mindre bra returer och räcker för att förlora, sade Jörgen Persson.

Naturligtvis hade vi hoppats på att ha med några svenskar till finaldagarna. Så blev det inte och det finns säkert en hel del förklaringar till detta.

– Det här är underkänt. Var helt klart ett misslyckande, kommenterade Pär Gerell den svenska insatsen i detta VM och fortsatte:.

– Skälet till detta tror jag är det spelschema som spelarna har. Medan kineser och sydkoreaner vilar upp sig och tränar stenhårt på hemmaplan och kommer helladdade till VM, har våra spelare haft seriespel och jagat rankingpoäng i WTT-tävlingar och var slutkörda. Vi hann bara med ett tredagars läger innan avresa. Vi måste tänka om, analyserade Pär Gerell.

Två kvartsfinaler, Mattias Falck och Kristian Karlsson i dubbel samt Truls Möregårdh och Stina Källberg i mixed blev Sveriges facit på VM 2023. Långt ifrån den succé som ledde fram till ett guld och ett silver vid VM 2021 i Houston.

Om några veckor, med start 23/6 börjar European Games i Krakow, Polen. Det är samma upplägg som på OS, lag, singel och mixed.

– Vinnarna i mixed får en direktplats till OS. truls och Stina spelade helt klart bra och får mer än godkänt, så där har vi en del att hoppas på, menade Jörgen Persson.

Toppbild: Kristian Karlsson och Mattias Falck för nöja sig med en kvartsfinal i dubbel. Foto: Manfred Schillings

Följ tävlingen
Eventinfo
Resultat
Lottningar

VM: Ingen medalj i mixed

VM: Ingen medalj i mixed

Truls Möregårdh och Stina Källberg hade möjlighet att ta sig till semifinal, men räckte tyvärr inte till i kvartsfinalen mot Wong Chun Ting/Doo Hoi Kem, Hongkong.

Efter att ha blivit mer eller mindre utspelade i första set kom Truls Möregårdh och Stina Källberg tillbaka starkt i andra. Tog snabbt ledningen och när de skaffade sig 8-5 låg en setvinst inom räckhåll.

Då stängde hongkongduon igen helt och vann resten av poängen oi setet och via 11-8 hade man 2-0 i set.

Truls och Stina gjorde vad de kunde i inledningen av tredje set men uppförsbacken blev för lång och efter ledning 3-2 rusade Wong och Doo ifrån och vann med 11-8 efter att svenskparet ändå räddat två matchbollar.

Sverige har genom åren endast en medalj i mixeddubbel på VM. Det var Erik Lindh och Marie Svensson som tog brons vid VM 1995.

Trots förlusten tog Truls och Stina viktiga poäng som kan vara viktiga inför nästa stora uppgift, OS i Paris 2024.

Efter singelförlusterna tidigare under onsdagen återstår nu endast en möjlighet för Sverige att knipa en medalj i årets VM.

Det är Mattias Falck och Kristian Karlsson, världsmästarparet, som i sin kvartsfinal ställs mot Cho Daeseong och Lee Sang Su, som i första omgången besegrade Anton Källberg och Jon Persson.

Kvartsfinalen börjar torsdag 25/5 kl. 15:00.

Toppbild: Truls Möregårdh och Stina Källberg fick nöja sig med kvartsfinal i VM. Foto: Manfred Schillings

Följ tävlingen
Eventinfo
Resultat
Lottningar

VM: Dubbla förluster i singel

VM: Dubbla förluster i singel

Singelspelet är över för svensk del. Det var inte vad vi räknat med eller hoppats på.

Kristian Karlsson hade en övermäktig uppgift att försöka eliminera världens bäste spelare genom tiderna, Ma Long, Kina. Däremot hade vi hoppats att Truls Möregårdh skulle ta sig vidare, men föll tungt mot Omar Assar.

Truls Möregårdh inledde något passivt och Omar Assar, Egypten, vann första set med 11-6. Därefter kom Truls igång ordentligt och spelade ut Assar i de två följande seten, 11-3 och 11-4.

Omar Assar är en otrolig kämpe och därför går det inte att ta något för givet mot honom. Han vann de flesta duellerna når han kom till med sitt backhandspel och sitt starka försvarsspel. Truls lyckades inte fortsätta sitt offensiva attackspel med sin forehand och då stod Assar upp och utnyttjade Truls små misstag.

Omar Assar fick bra start i fjärde och kunde hålla undan till 11-9 efter att Truls räddat två setbollar men inte den tredje. I femte skaffade sig Assar på nytt ett par bollars överläge, som Truls inte lyckades täppa till och plötsligt hade Omar Assar tagit ledningen med 3-2 i set.

I sjätte började Truls starkt och hade 6-4 efter säkert spel. Men Assar kämpade och stred otroligt bra och slet sig till den ena poängen efter den andra och på nytt blev en del lätta misstag från Truls sida ödesdigra.

Omar Assar har blivit ett spöke för svensk pingis. Under två säsonger för knappt tio år sedan spelade han för Halmstad BTK i pingisligan och var då klubbkompis med Mattias Falck. Vid OS i Tokyo vann Omar Assar över sin forne klubbkamrat och nu var det dags för Assar att ta en ny svensk skalp.

Kristian Karlsson hade den otacksamma uppgiften att ställas mot Ma Long. Denne öppnade i ett ursinnigt tempo med stora ledningar, 6-1 i första, 6-0 i andra och 4-0 i tredje. Det var först i fjärde set som Kristian Karlsson kunde rubba Ma Long. Kristian räddade fyra matchbollar innan han reducerade till 1-3 i set efter 14-12 i fjärde.

Kunde han vända på detta. Svaret blev nej, Ma Long tog ledningen med 5-0 och efter en magnifik forehand, helt enkelt en delikatess, runt nätställningen kunde Ma Long ta hem setet och matchen med 4-1 i set.

– Ja, det var en tung eftermiddag. Kristian försökte och försökte men Ma Long hade svar på allt och då är det inte lätt, sade förbundskapten Jörgen Persson.

Toppbild: Truls Möregårdh föll tungt mot Omar Assar. Foto: Manfred Schillings

Följ tävlingen
Eventinfo
Resultat
Lottningar

VM: Truls och Stina i kvarten i mixed

VM: Truls och Stina i kvarten i mixed

Kristian Karlsson vidare i singel och Truls och Stina till kvartsfinal i mixed. Tyvärr förlust för Linda och Stina i dubbeln. Det blev facit för svenskarna på tisdagskvällen.

Kristian Karlsson mötte unge Adrien Rassenfosse, Belgien i sin andra match och satte upp högsta tempo från första boll. Kristian fick en kalasstart och vann de åtta första poängen innan Rassenfosse kom med i matchprotokollet. I andra fortsatte Kristian sitt rappa spel och han fick stor utdelning på sina varierade servar.

I tredje blev Kristian lite passiv samtidigt som Rassenfosse fick utrymme för sin snabba backhandflip.

I fjärde fick Kristian fram till 9-5 och man trodde setet var över, men icke. Rassenfosse kom tillbaka innan Kristian forcerade in 10-9 och sedan satte setbollen till 3-1. I femte kontrollerade Kristian händelserna och var hela tiden i ett par bollars ledning innan han kunde avgöra till 11-8.

Truls Möregårdh och Stina Källberg hann spela nästan två set innan det gick att följa deras match live då den krockade med Kristians singelmatch.

Efter de två inledande setet svarade Truls och Stina för ett väldigt bra spel mot Satiyan Gnanasekaran/Manika Batra, Indien, som är rankade sexa i världen i mixed och på VM är de semifinalseedade. Batra har långnabb på sin backhand och står nära bordet vilket gör att det blir mycket svårlästa returer att hantera.

– I andra set låg Truls och Stina under med 7-3 men Truls gjorde några otroliga poäng, samtidigt som de kompletterade varandra väldigt bra och kunde vända, sade Malte Möregårdh.

Via 5-11, 11-8, 11-8 stod vi inför ett fjärde set är Truls spelade mot Batra, på papperet den bästa uppställningen för svenskarnas del.

Då chockar det indiska paret alla med att gå fram till 8-2 och de flesta hade nog räknat in ett avgörande. Inte blev det bättre när motståndarna skaffade sig 9-4 och även tre setbollar vid 10-7.

Sakta plockade Truls och Stina in poäng efter poäng och utjämnade till 10-10.

Då hade Truls serven och den såg han till att med en mycket hård underskruv se till att Batra borrade rakt ned i nätet. Sedan följde en fin bollduell som Truls och Stina till slut avgjorde och via 12-10 vann med 3-1 i set.

En viktig detalj är att de rör sig väldigt bra och trots att båda är högerhänta fungerar samspelet mellan Truls och Stina och Stina kommer till bra med sin forehand.

Bild: Truls Möregårdh och Stina Källberg är i kvartsfinal i mixed. Foto: Manfred Schillings

Därmed är Truls och Stina framme vid en mycket meriterande kvartsfinal. Där väntar Wong Chun Ting/Doo Hoi Kem, Hongkong, som är kvartsfinalseedade. Den matchen spelas onsdag 24/5 kl. 21:10.

I damdubbel tog det tyvärr slut för Linda Bergström och Stina Källberg mot Jeon Jihee och Shin Yubin, Sydkorea.

Det började riktigt bra och de gick fram till 8-3 i första set. Man ska veta att de båda sydkoreanskorna är rankade betydligt högre än svenskduon, Shin är 26 och Jeon 36.

Tyvärr lyckades de inte hålla undan trots två setbollar, 10-9 och 11-10. Det setet hade Linda och Stina behövt även om de inledde starkt i andra också. Men från ledning med 7-5 tog Shin och Jeon fem raka och till slut setet med 11-9. I tredje hade svenskorna tyvärr inte mycket att sätta emot. Det var första set som satte käppar i hjulen och så var VM-äventyret i damdubbel över för den här gången.

I singel får Truls Möregårdh ta sig an Omar Assar, Egypten, i den tredje omgången. Den matchen spelas onsdag 24/5 kl. 13:00.

Samtidigt spelar Kristian Karlsson mot Ma Long och det är inte optimalt att båda spelar samma tid för oss som vill se båda matcherna.

I herrdubbel får Mattias och Kristian vänta till torsdag för att få reda på vilka de möter i sin kvartsfinal.

Följ tävlingen
Eventinfo
Resultat
Lottningar

Toppbild: Kristian Karlsson vann övertygande mot Adrien Rassenfosse. Foto: Manfred Schillings