De uttagna till Ungdoms-EM

av | 2024-05-16 | Landslag, Mästerskap, Start

En av årets stora pingishöjdpunkter närmar sig när det första Ungdoms-EM på över 40 år på svensk mark ska genomföras i Malmö mellan 12–21 juli. Nu står det klart vilka 20 spelare som kommer att få representera de svenska färgerna inom de fyra ålderskategorierna. Fyra svenska landslagscoacher ger sin bild av uttagningarna. Dessutom presenteras de uttagna till nordeuropeiska ungdomsmästerskapen i norska Sandefjord 13–16 juni.

Sammantaget 20 spelare kommer att få representera Sverige under sommarens Ungdoms-EM. Som arrangörsland äger man enligt regelverket rätt att anmäla 4 + 4 kadetter samt 6 + 6 juniorer.

– Det är våra ansvariga landslagscoacher i respektive kategori som har gjort uttagningarna men uttagningarna har diskuterats och bollats fram och tillbaka med sportslig ledning samt flera coacher kopplade till SBTF, berättar Daniel Ellermann, sportchef på SBTF.

– Samtliga spelare som har varit aktuella för en uttagning har visat stor vilja att få representera Sverige i sommar. Vi hoppas givetvis att samtliga tar uttagningen på rätt sätt och fortsätter jobba hårt för vidare utveckling, fortsätter Daniel Ellermann.

Flickkadetter
Angelina Bebawy, Ängby SK
Laurynne Cabardo, Ängby SK
Gabriela Aaltonen, Spårvägens BTK
Siri Benjegård, Eslövs AI BTK

Maria Christoforaki, ansvarig landslagscoach

– En sak jag alltid haft i bakhuvudet är hur vi kan tävla på bästa sätt mot andra länder internationellt. Vi har fyra olika tjejer med olika spelstilar. De är unga och har stått för fina prestationer i både Sverige och Internationella tävlingar under året, kommenterar Maria Christoforaki kring uttagningen.

– En annan viktig sak för mig är hur mycket de utvecklats och är professionella i alla lägen. Sist men inte minst har vi bra teamspirit, vilket är viktigt både när det gäller förberedelser och långa dagar under Ungdoms-EM, fortsätter Maria.

– Vi är på plats med samma lag som förra året så vi kommer till Malmö med erfarenhet. Förra året gjorde vi en bra prestation som lag då vi tog oss från andradivisionen till kvartsfinal. Målsättningen i år är att göra det minst lika bra och varför inte sikta mot medalj, avslutar Maria Christoforaki.

Pojkkadetter
Adam Gravsiö Wallin, IFK Täby BTK
Mark Usov, Haparanda SKT
Melker Sjösvärd, Västers BTK
Sigge Hedblad, IFK Täby BTK

Mattias Ekdahl, ansvarig landslagscoach

– De är en väldigt tuff och jämn uttagning då det är många spelare som gjort det bra under året. Jag tror mycket på spelarna som fått chansen den här gången och ser fram emot att se vad vi kan uträtta i sommar, säger Mattias Ekdahl.

– I lag är målsättningen att ta oss till kvartsfinal. Två av spelarna var med även förra året, då blev det förlust i åttondel. Nu satsar vi som sagt på att gå ett steg längre. Gör vi det bra tillsammans som lag har vi möjlighet att gå långt, fortsätter Mattias Ekdahl.

Damjuniorer
Agnes Svensson, Halmstad BTK
Alice Nilsson, Våxtorps BOIS
Betty Engström, Västers BTK
Nellie Franzén, Halmstad BTK
Clara Ellermann, Västers BTK (ej lag)
Nathalie Freij, Spårvägens BTK (ej lag)

Kim Nylander, ansvarig landslagscoach

– Vi har under säsongen haft en väldigt bred satsning med många tjejer. Den här ålderskategorin är ett stort getingbo av tjejer som besegrat varandra kors och tvärs. Därav att vi gjort en helhetsbedömning utifrån internationellt tävlande, Sweden Tour, SM och läger. Därtill har vi tittat på inställning och professionalism i allmänhet. Efter den processen stod det rätt klart, säger Kim Nylander, ansvarig landslagscoach för damjuniorerna.

– Ända sedan i december har jag kommunicerat att vi avsett ta ut i tre slags grupperingar. Spelare 1–2 på spelnivå, spelare 3–4 med lite mer fokus på lagsammanhållning, proffsighet, sociala kompetenser samt spelare 5–6 med lite mer framtidsblick. Det var inte helt enkelt, fortsätter Kim Nylander.

–  Vi har ännu inte diskuterat vår sammantagna målsättning i gruppen, det ska vi sätta oss med gemensamt. Direkta resultatmål kommer dock i andra hand. Vi ska helst prata om andra saker, där jag vill bygga upp hur ett lag kan se ut. Vi tar utgångspunkter i den “svenska modellen”, bland annat med fördelar att jobba i tajtare grupper. Det blir fokus på prestationsmålsättningar. Det ska bli kul att jobba lite närmre tiden fram till UEM, avslutar Kim Nylander.

Herrjuniorer
David Björkryd, Eskilstuna BTK
Isak Alfredsson, Halmstad BTK
Noa Dahlström, Halmstad BTK
William Bergenblock, Eslövs AI BTK
Elias Sjögren, Ängby SK (ej lag)
Hugo Nylén, Halmstad BTK (ej lag)

Pär Gerell, ansvarig landslagscoach

– Vi har haft åtta spelare på läger under säsongen. De sex vi har tagit ut var ganska klara till slut, framför allt resultatmässigt. Däremot fick vi bolla lite mer kring vilka som skulle spela lagturneringen. Efter USM blev det rätt klart. Det är dock många som är jämnbra, säger Pär Gerell, ansvarig landslagscoach.

– Vi har varit ute med spelarna mycket, och vi har en rätt bra bild. Självklart får man gå tillbaka och kolla lite resultat, det är ju tajt mellan vissa. Men som helhet känns uttagningen bra, fortsätter Pär Gerell.

– Vi hoppas på medalj i någon klass. Vi är ett jämnt lag internationellt med andra länder, men är lite underdogs att gå riktigt långt. Det hade varit kul med medalj på hemmaplan, om det nu är i lag eller annan klass. Kapaciteten finns där, avslutar Pär Gerell

Tiden fram till Ungdoms-EM

Tiden fram till Ungdoms-EM blandas med tävlande, läger och viss ledighet. I princip hela truppen deltar vid WTT Youth Contender i Helsingborg såväl som i norska Sandefjord under juni månad. Därefter arrangeras ett gemensamt läger för hela truppen i Motala för att sedan gå över i ett par dagars ledighet. Till sist kommer de olika kategorierna att resa till sina respektive slutläger innan den stora entrén till Ungdoms-EM i Malmö.

Uttagning till nordeuropeiska ungdomsmästerskapen
14-16 juni, Sandefjord, Norge

Landslagsledningen har i samband med uttagningen till Ungdoms-EM också gjort uttagningen till de nordeuropeiska ungdomsmästerskapen.
Trupperna är följande;

Flickkadetter
Amanda Asp, Norrtälje BTK
Frida Zetterström, Ängby SK

Pojkkadetter
Emil Gjörling, Ängby SK
Leon Hallberg, Halmstad BTK

Damjuniorer
Josephina Fred, Mariedals IK
Klara Stahle Olin, Spårvägens BTK
Wilma Thorén, Eslövs AI BTK

Herrjuniorer
Hugo Jobs, Ängby SK
Isak Edwardsson, Ängby SK
Peter Alestedt, IFK Täby BTK

Foto: Linda Carlsson/SBTF