TÄVLINGSNYHETER

523 spelare och 23 kilo medaljer samlas på Veteran-SM i Uppsala

av | 2024-05-15 | Mästerskap, Start, Tävling, Veteran

Rekordmånga spelare har anmält sig till Veteran-SM i Uppsala. Under fyra dagar kommer 523 spelare spela över 40 olika klasser i singel, dubbel och lag på 40 bord. Detta gör Veteran-SM till svensk bordtennis på samma gång stökigaste som roligaste tävling och allra mest sociala mästerskap.

523 spelare. Så många unika anmälda spelare landade det till slut på till denna säsongs upplaga av Veteran-SM i Uppsala. Detta betyder nytt rekord i antal spelare. Under fyra smäckfulla dagar kommer det att spelas pingismatcher på 40 bord i finfina IFU Arena mitt i Uppsala. Spelarna varierar i ålder från strax över 40 till en bit över 90 år gammal, ett spann på över 50 år med andra ord, som visar på det unika med bordtennisen.

Otroligt glädjande är det naturligtvis att så många spelare vill delta i Veteran-SM. Ett bättre kvitto på det värde som så många spelare ser i tävlingen finns inte. Det visar helt säkert också på att utöver själva pingistävlandet så sätter många ett stort värde på att det sociala, att faktiskt få träffas och ha trevligt tillsammans under några förhoppningsvis soliga dagar. Därav detta med det sociala mästerskapet.

Det höga antalet spelare, det relativa fåtalet dagar tävlingen spelas på, och storleken på själva arrangemanget, medför även sina utmaningar. Veteran-SM är på många sätt svensk pingis stökigaste tävling utifrån ett arrangörsperspektiv. Tävlingen befinner sig på eller i vissa fall redan förbi bristningsgränsen. Stora kompromisser har redan gjorts med tävlingens kvalitet, vad avser både spelschema och framför allt lagtävlingen. Vilket borde vara besvärande för de som vill betona tävlingens SM-status.

För framtiden måste därför avgörande frågor våga ställas. Bör de äldsta klasserna brytas ut och istället bilda ett Pensionärs-SM? Kan lagtävlingen brytas ut och ges högre status och kvalitet inom det större paraplyet för Lag-SM? Hur kan Veteran-SM hantera den existentiella utmaningen med allt färre spelare i de yngre klasserna? Hur kan Veteran-SM attrahera inte bara nya spelare utan nya typer av spelare? Inte minst, hur kan Veteran-SM bli bättre på att locka kvinnliga spelare?

Här och nu ska det emellertid bara bli roligt med ännu ett Veteran-SM i vackra och anrika Uppsala. För många kommer det vara en väldigt välbekant tävling. Ändå introduceras från och med i år flera nyheter. Framför allt B-slutspel i samtliga singelklasser och i de flesta dubbelklasser. I de yngre veteranklasserna görs även så att lördagen ägnas helt åt poolspel och söndagen i sin tur helt åt slutspel.

23 kilo. Så mycket väger antalet medaljer till Veteran-SM totalt. Bättre går kanske inte att beskriva den mängd klasser som ska genomföras på kort tid. Vi pratar 17 singelklasser med i genomsnitt 30 spelare per klass, som mest 87 och som lägst 5 spelare. Lägg därtill 18 dubbelklasser av olika slag samt 6 lagklasser. Ungefär så ser Veteran-SM ut om vi vill beskriva tävlingen i siffror.

Men Veteran-SM beskrivs bäst i minnen, i möten och i medaljer. Varje Veteran-SM är sin egen unika upplevelse. 2024 i Uppsala kommer inte bli något undantag i det avseendet.

 

Veteran-SM 2024
16-19 maj
IFU Arena Uppsala

Lottningar och resultat
Livesändningar (Sändning från 24 bord, tre bord per kamera) 
Arrangörens hemsida