Efter fem julaftnar i Kina – nu hägrar skolbänken

av | 2023-03-06 | Landslag, Start

Allt eller inget. Det är och har varit filosofin för en av Sveriges mest lovande spelare på damsidan. Nu har hon dock beslutat sig för att avsluta sin landslagssatsning och i stället är det studier framöver som gäller för Rebecca Muskantor.

Det fanns aldrig någon tvekan när bordtenniskarriären, till pingisälskande pappa Mikaels stora glädje, inleddes tillsammans med syster Leah i anrika göteborgsklubben BTK Linné. Det var full satsning från början som gällde. Målmedvetenheten var ett signum redan på den tiden. Rebecca Muskantor var då nio år gammal och därefter har mycket hänt, sedan ett flertal år har hon varit bofast i det svenska seniorlandslaget och representerat Sverige vid ett flertal mästerskap – både EM och VM, och hon har även ett flertal medaljer från ungdoms-EM, en seger i WTT Youth Contender 2021 i Serbien och var som kadett rankad fyra i världen 2018. Vägen fram till en av de stora begivenheterna år 2023, EM på hemmaplan i Malmö Arena, tycktes således ligga spikrak.

Men nu har fokus skiftats för Rebecca. I stället för att resa världen runt och tampas med konkurrenter om medaljer, prispengar och rankingpoäng kommer det nu bli skolbänken för hela slanten, närmare bestämt juristprogrammet med målsättningen att bli affärsjurist.
– Jag har gett allt jag har till bordtennisen under tio års tid och prioriterat bort väldigt många andra saker eftersom jag vet att det krävs ett väldigt stort driv och engagemang för att bli riktigt bra. Nu har det kommit upp en del andra saker i livet som pockar på min uppmärksamhet, bland annat viljan att plugga och då har jag landat i att jag vill göra det och prioritera det fullt ut. Det är lite så jag fungerar, det är allt eller inget som gäller, när jag väl gör något går jag all in och ger allt krut jag har, säger Rebecca Muskantor.

Beslutet att avsluta sin landslagssatsning är inget som kommit som en blixt från klar himmel, snarare har det vuxit fram över tid och skolan har alltid funnits med i bakhuvudet på 20-åringen som bott i Eslöv de senaste åren. Redan från början med högstadiet, som var idrottsbaserat för att bordtennisträningen skulle få det utrymme som krävdes, och vidare till gymnasiestudier på distans i Eslöv, så har tanken på en utbildning legat i bakhuvudet på Rebecca. I somras tog hon dessutom studenten.
– Jag har alltid varit noga med att ha något att falla tillbaka på i form av en bra gymnasieutbildning, lite som en slags backup eftersom jag vet att det är väldigt svårt att kunna klara sig på enbart pingisen, säger hon.

Fortsätter i Pingisligan
Det blir dock inget tvärt slut på själva pingiskarriären som kommer fortsätta med spel i Pingisligan och träning. Kärleken till sporten är helt enkelt för stor. Det finns heller inget dramatiskt över beslutet. Rebecca Muskantor vet vad hon vill och när saker är bestämda – då brukar det oftast bli så. Hon är, som hon säger, bra på att bestämma sig.
– Bra för Rebecca att hon fattat beslutet i sig men naturligtvis mindre bra för landslaget och för svensk bordtennis även om jag har all respekt i världen för beslutet, säger damernas förbundskapten Tobias Bergman.

Utmaningar
Tankarna kring behovet av en utbildning sätter naturligtvis också fingret på en viktig fråga – möjligheten att som kvinnlig spelare kunna satsa helhjärtat över tid utan att behöva fundera på om det ska gå ihop sig ekonomiskt eller inte. Det blir också högst påtagligt när det dessutom handlar om att ta steget från junioråldern och slå sig in i en stentuff seniorelit – en ålder där det krävs massor av tid och resurser.
– Det är klart att det är tufft. Jag klarar inte betala hyran på min lägenhet på det jag tjänar i dagsläget på bordtennis utan behöver stöttning av mina föräldrar. Jag har vänner som antingen arbetar eller pluggar som klarar det och självklart har även det varit en parameter som spelat in i beslutet. Skillnaden mellan killar och tjejer och deras löner är ganska stor, menar Rebecca som också tillägger att det dock är positivt att både ITTF och SBTF har lika prispengar på tävlingar på dam- och herrsidan.

Däremot finns det inte mycket Rebecca Muskantor ångrar i sin satsning. Faktum är att på frågan vad hon är mest nöjd med i sin karriär så är svaret att hon verkligen gav sig själv chansen att bli så bra som möjligt. Det enda som gnager en smula är funderingen över om hon började spela aningens för sent – vid nio års ålder. En åsikt hon får visst medhåll av Tobias Bergman för.
– Tidiga satsningar har jag i princip inget emot, dock behöver de vara genomtänkta och realistiska. Det går att se en tydlig trend mot att det blir allt viktigare att vara bra i yngre år beroende på hur det nya toursystemet ser ut. Har du en bra ranking som junior så får du ta med dig det resultatet in på seniornivå vilket gör att du därmed är berättigad till att spela de tävlingar som finns. Om du inte har det på plats, då är det 47 träningsveckor om året kombinerat med att spela i Pingisligan. Det kanske inte är helt enkelt att sälja in det argumentet till spelarna. I dagsläget är träningen är en sak, och i princip det enkla. Tävlandet, som också är så otroligt viktigt i åldern mellan junior och senior, blir ju därmed det svåra, menar Tobias Bergman.

Utveckling viktigast – är det månne receptet?
Det är lätt att också börja fundera på en av de största utmaningarna för svensk, men också europeisk bordtennis, hur ökar vi, men även bibehåller, antalet kvinnliga utövare? Rebecca Muskantor växte upp i en miljö där hon föredrog att träna med killar. Dels var de bättre, dels var utveckling något som hon prioriterade högt.
– Min pappa har alltid sagt att jag måste hålla på tillräckligt länge för att komma över den här tröskeln att lära mig tillräckligt bra för att kunna tycka det är roligt. Dock tycker jag att det är mycket fokus på lek vid nybörjarträningar, vilket kanske passar en del, men för egen del har jag alltid tyckt det varit väldigt roligt och viktigt att känna att jag blir bättre och ständigt utvecklas, säger Rebecca Muskantor.

Svårlöst gåta
Huruvida det gäller som ett framgångsrecept för att lösa gåtan ovan med antalet kvinnliga utövare låter vi vara osagt men en sak vi säkert kan fastslå är att vi framöver måste veta mer än tro. Varför spelar tjejer pingis? Varför spelar de inte pingis? Vi vet dock att Rebecca Muskantor som nämnts ovan i artikeln inte alls stänger dörren till pingisen, tvärtom kan hon även tänka sig fundera på tränarrollen vid sidan av studierna.
– Jag pratade en del med min kompis Moa Arvidsson som jag förstår hjälper till en del, hon tycker att det är väldigt roligt och kan jag göra någon nytta så kanske, varför inte, säger Rebecca Muskantor avslutningsvis.

Svenska Bordtennisförbundet önskar henne därmed all lycka med studierna men även med den framtida bordtennissatsningen, om än på en lite annan nivå än tidigare.