Nominera pingisföreningen till Årets Förening tema idrotts 65+

av | okt 12, 2023 | Information, Veteran

Sedan 2018 har Folkspel och Riksidrottsförbundet utsett Årets Idrottsförening i samband med Årets Eldsjäls galakväll. Den här gången är temat Idrott65+. Svenska Bordtennisförbundet uppmanar nu bordtennisföreningar runtom landet som har verksamhet för den äldre målgruppen att nominera till den prestigefulla utmärkelsen.

Bordtennisfamiljen har en lång tradition av främja veteran- och äldrepingis. Både genom enklare träningsformer hemma i pingishallen och mer strukturerade tävlingsformer, som till exempelvis Veteran-SM och landets allt seriespel för äldre.

De senaste åren har pingisverksamhet målgruppen 65+ ökat markant, och allt fler föreningar startar upp grupper eller utvecklar fler former. Över hela Sverige.

Sedan 2020 arbetar Riksidrottsförbundet, RF, med stöd av staten aktivt med att synliggöra målgrupp och utveckla verksamhet för den äldre generationen. Fler än två miljoner människor i vårt land är 65 år eller äldre. Idrottsrörelsen bidrar tillsammans med ett antal olika instanser till en positiv utveckling då det handlar om fysiska aktiviteten hos äldre och bidrar dessutom till att fler äldre blir en del av gemenskap och har roligt med andra. Det i sin tur ger möjligheter till en bättre livskvalitet för 20 procent av hela vår befolkning samt inte minst stora samhällsbesparingar i form av minskade sjukvårdskostnader.

– Det finns redan många äldre som spelar bordtennis. Dock inte så många kvinnor, och inte så många nybörjare. Bordtennisförbundet har med sitt koncept ”Halv elva hos oss” sett en ökning av kvinnor och personer som inte tidigare har spelat pingis, säger Aila Ibanez Mengüc, ansvarig Idrott för Äldre från RF, till Folkspel.

–  Med tanke på hur mycket bra verksamhet för äldre vi har inom pingisen, både i vardagen och genom våra uppstartade projekt, ser vi också mycket positivt på ökad synlighet för den bredare massan kring vårt arbete. En viktig pusselbit i att kunna definiera sig som en bra och inkluderande verksamhet är att visa upp att man finns. Vi hoppas därför att många pingisföreningar tar chansen att nominera sig till priset som årets förening, säger Monica J Erlandsson, ordförande i SBTF:s Veterankommitté

Sista dag för att nominera till utmärkelsen är den 12 november 2023.
Mer information och nomineringsformulär hittar du här

Foto: SBTF/Linda Carlsson