STYRANDE HANDLINGAR

Startsida 5 Vår verksamhet 5 Förbundet 5 Styrande handlingar

På dessa sidor finns Svenska Bordtennisförbundets styrande handlingar samlade. Du hittar bland annat information om Förbundsmötet, stadgar, kungörelser och utmärkelser.

Vid förbundsmötet 21 april i Mölndal 2023, antogs SBTF:s strategiska dokument för perioden 2023–2026.

Välkommen till SBTF 2.0

Den strategiska planen brukar kallas en organisations väsentligaste styrdokument. I en värld av accelererande förändring för samhället i stort där också idrotten har en central plats är den strategiska planeringen viktigare än någonsin, så även för svensk bordtennis.
Svenska Bordtennisförbundet (SBTF) har under en period arbetat med att producera ett strategiskt dokument som ska ses som ett stöd för vårt gemensamma framtida arbete inom vår verksamhet. Vi har lagt mycket tid på att skapa oss en bild av var vi är idag, vart vi vill och hur vi ska ta oss dit.
Under processen har vi arbetat med att skapa strategisk insikt vilket handlar om att förstå verksamhetens nuläge – internt och externt – samt sträva efter att förutse framtida omvärldsscenarier och vad de kan komma att innebära. Vi har frågat oss vad vår verksamhet tillför och om vi är relevanta samt vilka styrkor respektive svagheter vi har.

Vi har vidare gjort en utblick kring vilka trender som håller på att omforma vår värld på kort sikt, medellång sikt och på lång sikt samt vilka framtida möjligheter och utmaningar vi ser.
Vi har utifrån detta gått vidare till att göra strategiska val vilket handlar om att – baserat på ovanstående strategiska insikter – identifiera vårt existensberättigande, vilka strategiska alternativ som vår verksamhet har, utforska dem och därefter både våga välja och välja bort och därmed skapa en målbild över vilken väg vi ska välja i framtiden och varför. Hur kan vi vara relevanta, attraktiva och kunna addera ytterligare mervärde till vår verksamhet.

Vi har landat i en strategisk plan som skall ge oss den gemensamma färdriktningen för svensk bordtennis de närmaste åren. Nästa steg i processen är att konkret ta fram förslag på hur vi konkret avser ta verksamheten från dess nuläge till upprättad målbild. I denna del tydliggörs prioriteringar och ansvarsområden, dessutom definieras vilka aktiviteter som krävs, vilka resurser som behövs, men även hur vi mäter framgång och hur vi löpande följer upp arbetet för att på ett proaktivt sätt säkerställa att vi är på rätt väg i korrekt tempo eller om något behöver kalibreras.

SBTF kommer inom den närmaste tiden att göra stora förflyttningar för att på bästa sätt möta en föränderlig framtid. Det är vår fasta övertygelse att de steg som beskrivs i ”SBTF 2.0 – strategisk plan 2023–2026” är de rätta för att på bästa sätt utveckla svensk bordtennis åt rätt håll – framåt.

Varmt välkommen att vara med på resan!

Svenska Bordtennisförbundets styrelse
April 2023

1. BREDD & REKRYTERING

En grundanalys som skett i ett flertal forum över tid visar att det viktigaste för svensk bordtennis är att öka antalet utövare samt behålla befintliga. Analysen visar att argumenten kring varför det är viktigast, är att ett utökat antal utövare ger både bredd och topp samt ökade resurser till bordtennisen. Utmaningen för att lyckas ligger i ”hur” och nyckelfaktorer är nya målgrupper, tillgänglighet och välkomnande miljöer. Svensk bordtennis har en lång tradition av att framgångsrikt ta nybörjare och unga talanger hela vägen till världstoppen men för att nå ytterligare tillväxt behövs ett nytt tankesätt.
Paraply i allt rekryteringsarbete blir programmet PING PONG POWER, där vi ser en perfekt katalysator som på ett naturligt och effektivt sätt stöttar och vägleder olika projekt som genomförs året runt i förening och distrikt med god geografisk spridning men också som en naturlig del i alla evenemang – nationella och internationella – som SBTF genomför, både på egen hand och i samarbete med lokal förening. Inom ramen för PING PONG POWER utvecklas och moderniseras medlemsskapets former.

Strategiskt mål
”Svensk bordtennis ska växa i framtiden både genom att
bibehålla befintliga och öka antalet nya utövare.”

Mål: 2026 – År 2026 har antalet aktiva föreningar i Sverige ökat med 1% per år fram till 2026, varav majoriteten ska vara i ny kommun (jämfört med 2023-06-30).
Utvärdering: 2026 – Kontrollera antalet föreningar och spridningen av dem inom SBTF.
***
Mål: 2026 – Det moderna medlemskapet är etablerat inom SBTF.
Delmål: 2024 – Det moderna medlemskapet har tydliggjorts och förankrats i organisationen.
Utvärdering: 2026 – Det moderna medlemskapet finns dokumenterat, är tillgänglig och känt i Sverige.
***
Mål: 2026 – Antalet licensierade spelare har ökat med 15% (jämfört med 2023-06-30).
Delmål: 2024 – Antalet licensierade spelare har ökat med 5% (jämfört med 2023-06-30).
Utvärdering: 2026 – Uppföljning av antalet spelare.
***
Mål: 2026 – Antalet licensierade damspelare har ökat med 40% jämfört med 2023-06-30).
Delmål: 2024 – Antalet licensierade damspelare har ökat med 15% (jämfört med 2023-06-30).
Utvärdering: 2026 – Uppföljning av antalet damspelare.

2. DIGITALISERING

En av framtidens stora utmaningar för många verksamheter är digitalisering och hur det kan användas som hjälpmedel för att nå de mål och visioner vi sätter upp men också hur vi på bästa sätt kan utnyttja det för att skapa mervärde och öka servicegraden för våra medlemmar. Det är ett komplext arbete där många delar hänger ihop. En stor och viktig del i arbetet är att skapa framtidssäkra system för all vår administration (exempelvis tävling och serie) som använder digital teknik men lika mycket handlar det om att analysera, strukturera, kartlägga och arbeta med vår data på ett effektivt sätt med syfte att öka tillväxten, bli mer tillgängliga, nå nya målgrupper samt behålla och vårda befintliga utövare.
En ökad grad av digitalisering kan också stärka graden av kunskap – att veta och inte tro är extremt viktigt för att kunna fatta rätt strategiska beslut i framtiden. Det är också av yttersta vikt att se digitalisering som ett verktyg – inte en lösning. Grundarbetet måste alltid göras.

Strategiskt mål
”SBTF använder sig av moderna digitala system och plattformar som ett naturligt stöd för att administrera och utveckla verksamheten inom organisationen.”

Mål: 2026 – Är digitala verktyg implementerade som underlättar och utvecklar arbetssätt samt stödjer beslut.
Delmål: 2023 – Är en genomlysning och behovsanalys genomförd med syfte att effektivisera och digitalisera verksamheten.
Delmål: 2024 – Är resultatet av genomlysning samt behovsanalysen implementerat och framtagandet av nya digitala system har påbörjats.
Delmål: 2025 – Har SBTF god kontroll och kännedom över den data som utgör verksamheten i syfte att kunna fatta strategiskt riktiga beslut för framtiden.
Utvärdering: 2026 – Digitala verktyg stödjer styrning och ledning.

3. EVENEMANG & MARKNAD

Svensk bordtennis är kända som duktiga och stabila arrangörer vilket också visar sig i de evenemang som framgångsrikt genomförts på senare tid. Att genomföra evenemang skapar utrymme i media, engagemang och stolthet samt ger förhoppningsvis också monetära resurser som på sikt kan stärka utvecklingen av svensk bordtennis. Konkurrensen hårdnar och därför, som ett led i att öka professionalismen, fokuserar vi ytterligare resurser till evenemang och marknad som enbart har detta som uppdrag. En önskad synergieffekt är också att det inom övrig verksamhet inom SBTF kommer ske erforderlig och optimal utveckling.
Marknad – att paketera, sälja och vårda/följa upp – är ett område med förbättringspotential som också kräver ökat fokus. Att förändra karaktären på intäkter från statliga till icke statliga är ett viktigt steg i riktningen mot att på ett hållbart och långsiktigt sätt kunna bedriva relevanta och strategiskt långsiktiga satsningar mot SBTF:s huvud mål – att öka antalet utövare samt behålla befintliga.

Strategiskt mål
”SBTF ska årligen, med hög kvalitet, arrangera och kommersialisera evenemang på såväl nationell som internationell nivå.”

Mål: 2026 – SBTF tävlingsverksamhet är bolagiserad med positivt rörelseresultat.
Delmål: 2023 – SBTF bolag har en affärsplan innehållande marknadsstruktur gällande paketering, försäljning och uppföljning av de kommersiella rättigheterna.
Utvärdering: 2026 – har SBTF ett positivt resultat för bolagets verksamhet.
***
Mål: 2026 – Minst 50 procent av SBTF:s intäkter kommer från partnerskap och samarbeten.
Delmål: 2024 – Minst 25 procent av SBTF:s intäkter kommer från partnerskap och samarbeten.
Utvärdering: 2026 – SBTF intäkter utgörs till minst 50 procent av partnerskap och samarbeten.
***
Mål: 2026 – SBTF har arrangerat minst en internationell tävling eller ett internationellt mästerskap varje år under perioden.
Utvärdering: 2026 – Hur många tävlingar/mästerskap har årligen arrangerats under perioden 2023-2026.

4. LANDSLAG & ELIT

Svensk bordtennis har en lång tradition av att tillhöra världseliten. Idag är det flera länder som slåss om medaljerna och vi tillhör inte den yttersta eliten på ungdomssidan. En tydlig lägerstruktur från förening via distrikt och upp på landslagsnivå implementeras med målsättning att skapa förutsättningar för alla spelare att bli sedda och därmed kunna nå sin fulla potential. Erfarenheten visar också att det arbetet kommer fylla en viktig del i arbetet med att säkerställa återväxten
Våra elitmiljöer är viktiga verktyg för vår utveckling, dessa miljöer behöver definieras och kategoriseras samt kopplas till en tydlig krav- och ersättningsmatris med syfte att ge rätt förutsättningar till föreningar med ambitionen att utvecklas uppåt och framåt.
Att ha en tydlig struktur i vår elitverksamhet är viktigt. Uppförandekod, ett tydligt regelverk kring rättigheter och skyldigheter gällande deltagande i ett svenskt landslag är viktigt i flera avseenden – inte minst i arbetet med framtida partners.

Strategiskt mål
”Våra landslag, alla kategorier, tillhör världseliten och vid varje mästerskap är målsättningen medalj.”

Mål: 2024 – Individuella avtal finns tecknade för alla våra spelare ingående i våra seniorlandslag.
Delmål: 2023 – Ett ramavtal är framtaget för att sedan individualisera på våra landslagsspelare.
Utvärdering: 2024 – Följ upp att varje spelare i seniorlandslag har ett individuellt avtal.
***
Mål: 2024 – Policyer för alla landslag är implementerade
Delmål: 2023 – Samtliga policyer är upprättade.
Utvärdering: 2024 – Policyer finns dokumenterade och följs.
***
Mål: 2025 – En lägerstruktur för svensk bordtennis är implementerad
Delmål: 2023 – Utkast till läger struktur för svensk bordtennis är förankrad bland distrikt och föreningar.
Utvärdering: 2026 – En lägerstruktur för svensk bordtennis finns dokumenterad och följs.
***
Mål: 2026 – Träningsmiljöer har definierats och en modell för kategorisering och ersättning finns implementerad.
Delmål: 2024 – En modell för kategorisering av och ersättning till träningsmiljöer är förankrad i organisationen.
Utvärdering: 2026 – Modell för träningsmiljöer finns dokumenterad och används.
***
Mål: 2026 – Medalj i varje mästerskap där ett svenskt landslag deltagit.
Utvärdering: 2026 – Uppföljning av antalet mästerskap och antalet erhållna medaljer

5. ORGANISATION

En hel del organisatoriska förflyttningar har redan skett och ytterligare kommer att behöva ske inom svensk bordtennis framöver för att kunna möta framtiden på bästa sätt och för att SBTF ska kunna fullfölja ett av huvuduppdragen – att vara ett serviceorgan i toppklass. Svensk bordtennis behöver fortsatt ha en tydlig strategi över hur vi fortsatt skall vara relevanta på både den nationella och den internationella idrottsscenen.
Det är av yttersta vikt att alla inom vår verksamhet ser sin egen roll och betydelse för svensk bordtennis bästa för att på så sätt kunna agera som ambassadörer för vår verksamhet. Som ett stöd i den processen behövs tydliga rutiner kring ansvarsfördelning, policyer, arbetssätt och en väl genomarbetad och förankrad struktur på alla nivåer av svensk bordtennis, från förbund till distrikt och ut till förening.
Att skapa en stark, modernt uppbyggd samt hållbar distriktsorganisation med en röd tråd som löper genom vår verksamhet kommer ha stort fokus de närmaste åren.

Strategiskt mål
”Svensk bordtennis har en tydlig organisation och struktur med en röd tråd från förbund till distrikt/region och klubb, där ansvar, rutiner och arbetssätt är tydliga och väl kända.”

Mål: 2025 – Ny distriktsorganisation är implementerad.
Delmål: 2024 – Ny distriktsorganisation är förankrad och beslutad.
Utvärdering: 2026 – Ny distriktsorganisation är implementerad, dokumenterad, tillgänglig och känd i organisationen.
***
Mål: 2026 – Finns standardiserade policys och procedurer/regelverk implementerade.
Delmål: 2024 – Är policyer, procedurer/regelverk identifierade.
Utvärdering: 2026 finns färdig policy dokumentation som stödjer all verksamhet som är tillgänglig och känd i organisationen.
***
Mål: 2026 – Finns en gemensam grafisk profil framtagen och en tydlig kommunikationspolicy implementerad.
Delmål: 2023 – Kan första utgåva till grafisk profil och kommunikationspolicy förankras i organisationen.
Utvärdering: 2026 – Finns en tydlig grafisk profil och kommunikationspolicy dokumenterad, tillgänglig och känd i organisationen, det är lätt att göra rätt i alla lägen.
***
Mål: 2026 – Har vi ett etablerat samarbete mellan distrikt och RF-SISU distrikt.
Delmål: 2024 – Har samtliga distrikt en första träff med aktuellt RF-SISU distrikt
Utvärdering: 2026 – Har alla distrikt rapporterat minst två träffar med RF-SISU under året.
***
Mål: 2026 – Har SBTF en tydligt utarbetad nationell såväl som internationell strategi som rör representation i kommittéer, utskott och styrelser.
Delmål: 2024 – Har SBTF ett utkast till strategi rörande nationell och internationell representation.
Utvärdering: 2026 – Kan man ta del av SBTF officiella strategi rörande nationell och internationell representation.

6. UTBILDNING

Svensk bordtennis tillhör världstoppen. Då behöver vår utbildningsverksamhet också göra det. Våra tränare och ledare ska ha rätt kompetens för att kunna skapa attraktion till vår sport stark nog att nya och befintliga utövare ständigt vill komma tillbaka. Våra tränare och ledare ska även kunna vägleda våra bästa spelare till de ädlaste valörerna av medaljer i alla sammanhang. En modern och lättillgänglig utbildningsplattform med kvalitativa utbildningar krävs för att tillgodose ovan målsättning.
Tydliga mål och kravbilder på utbildningsnivåer, både i förening, distrikt och förbund behöver sättas med syfte att öka antalet tränare och ledare. Dessa kan med fördel kopplas till en tydlig krav- och ersättningsmatris.
Signalvärdet att alla med landslagsuppdrag – oavsett nivå – genomgått våra utbildningar är otroligt viktigt. Att på ett hållbart sätt också arbeta med generationsväxlingar, även på ledarsidan, kräver stort och tydligt fokus framåt.

Strategiskt mål
”Alla aktiva, ledare och funktionärer har en utbildning som är relevant för den roll de har inom sitt bordtennisuppdrag.”

Mål: 2026 – En utbildningsmatris för förening och distrikt kopplad till en modell där måluppfyllnad premieras är implementerad.
Delmål: 2024 – Är en behovsmatris framtagen och förankrad i organisationen.
Utvärdering: 2026 – Finns en utbildningsmatris dokumenterad, tillgänglig och känd i organisationen.
***
Mål: 2026 – En heltäckande utbildningsplattform som nyttjar tillgängliga digitala
verktyg samt fysiska möten är implementerad.
Delmål: 2024 – Behovsanalys gällande utbildningar 2026 är utarbetad
Utvärdering: 2026 – Finns utbildningsplattformen, den är tillgänglig och känd i organisationen
***
Mål: 2026 – Samtliga ledare med landslagsuppdrag har genomgått godkänd certifiering.
Delmål: 2023 – Finns en modell för certifiering framtagen
Delmål: 2024 – Har 50% av samtliga ledare med landslagsuppdrag har genomgått
godkänd certifiering.
Utvärdering: 2026 – Kontroll av att samtliga ledare med landslagsuppdrag är certifierade.
***
Mål: 2026 – Mentorprogram för ledare är implementerat.
Delmål: 2024 – Finns mentorprogrammet dokumenterat, tillgänglig och känt i organisationen
Utvärdering: 2026 – Uppföljning av hur mentorprogrammet har fungerat för deltagare.

 

Strategiskt dokument 2023–2026 (pdf)

Måldokument 2017-2022 (pdf)

Inom Svenska Bordtennisförbundet regleras och styrs vissa delar av verksamheten, utöver dess stadgar, av så kallade riktlinjer/policys som Svenska Bordtennisförbundet eller överordnade organ tagit fram.

Hållbarhetspolicy
Integritetspolicy
Antidoping
RF Antimatchfixning
SBTF Antimatchfixning
Trygg Pingis
Registerutdragspolicy (NYTT DOKUMENT)

Svenska Bordtennisförbundets olika utmärkelser och förtjänsttecken är inom förbundets stadgar ett sätt att premiera förtjänstfulla insatser inom bordtennisfamiljen.

Utmärkelser kan utdelas till person eller organisation som gjort synnerligen stora insatser för svensk bordtennis inom eller utom landet. Reglerna definieras i SBTF:s bestämmelser för utmärkelser

Bestämmelser för utmärkelser
Blankett för ansökan om utmärkelser

PARTNERS

STIGA
CRAFT
STUPA
SPORRONG
Hello Swedenq
Kosta