Lag-VM: Smakstart mot luriga Slovakien

av | 2024-02-16 | Landslag, Start

De svenska herrarna kunde med gott samvete få i sig den sena kvällsmaten efter inledningsdagen på Lag-VM i Busan. Efter 90 minuter stod det klart att de luriga slovakerna utmanövrerats med 3–0 i set. Som så ofta förr var det laginsatsen som lyftes fram som det stora segerreceptet.

Precis som systern Stina var det Anton Källberg som fick inleda de svenska herrarnas VM-äventyr i sydkoreanska Busan under kvällspasset lokal tid. På andra sidan bordet befann sig Slovakiens Lubomir Pistej, som också var den som tog ledningen i matchen efter 11-9 i första set. Källberg hade en något trevande start, men kunde i det andra både hitta bättre bollträff och fotarbete. Från 6-6 flöt det vidare till 11-7 vilket följdes upp med täta 14-12 i det tredje set. Därefter kunde Anton spela ut, medan Pistej blev allt mer frustrerad. 11-3 och därmed turneringens första seger för Källberg som var lättad efter lagmatchen.

– En tuff match, absolut. Från första boll egentligen och framförallt de tre första seten var otroligt tajta men sen så blev det lite bättre och klarare i slutet. Det är alltid lurigt att möta Lubomir så jag är otroligt glad att jag lyckas vinna med 3–1 till slut, säger Anton Källberg.

Därefter kunde Truls Möregårdh gå in i hagen med en skön 1-0 ledning i ryggen för att möta halvdeffen Yang Wang. Dock dröjde det något innan matchen kunde starta. Det digitala resultatsystemet slutade att fungera, vilket snart visade sig skulle gälla för hela hallen. Detta märktes nog hela vägen till de nationella TV-sändningarna. Vips fick domarna plocka fram de gamla hederliga räkneverken och matcherna kunde starta igen.

Om det nu var något som störde Möregårdhs koncentration, var det i så fall mycket kortvarigt. Efter inledande 1-5 spelade han snabbt upp sig och kunde kvittera till 6-6, och därefter vinna med 11-9.
Det andra setet flöt på allt bättre för Möregårdhs del, och en del pingisgodis fick vi allt bevittna. Setet vanns med 11-8 vilket följdes upp med 11-3 inför en till slut rätt så uppgiven Yang Wang.
Skön seger för Truls och vi säger också grattis på 22-årsdagen!

Mattias Falck skulle därefter gå in mot 251-rankade Jakub Zelinka. På pappret en ganska säker seger. Vi bjöds dock inte på någon drömpingis. Falck gjorde det han skulle, medan Zelinka kunde blixtra till endast fläckvis under matchens gång. Resultatet blev så småningom 3-0 till Falck vilket också blev slutresultatet på matchen.

– Det var en bra seger från allihopa. Anton hade väl den tuffaste matchen men samtidigt är Pistej en lurig motståndare men Anton gör det bra som vinner. Truls tycker jag är överlägsen i sin match och Mattias är riktigt bra i sista så en bra lagseger, sammanfattar Jon Persson som idag fick ta ett större ansvar på lagbänken i förkylda förbundskaptenen Jörgen Perssons frånvaro