Lag-VM: Gruppsegern klar för herrarna

av | 2024-02-19 | Landslag, Start

Det behövdes ingen dramatisk långkörare fram till småtimmarna för att Sverige skulle besegra gruppens sista motståndare Serbien med 3–0. Gruppsegern är därmed klar och nu väntar en skön vilodag innan kampen mot medaljerna ska påbörjas.

– Det är klart att det är skönt att vinna gruppen. Det var en tuff match idag också. Serbien är ett bra lag med bra spelare som pressade oss i en del set och matcher. Vi är nöjda med att ha vunnit gruppen som vårt första delmål, säger Mattias Falck direkt efter att gruppsegern säkrats.

Mattias Falck som också startade matchen för Sverige fick en något trevande start mot 495-rankade Aleksa Gacev som direkt visade att spelstyrkan inte stämde överens med hans ranking. 11–9 i första set till serben som också såg till att pressa Falck rejält från att kvittera i det andra. Men efter fyra egna setbollar lyckades Falck till slut vinna setet med 16–14 vilket också gav kraft. De avslutande seten slutade 11–4 och 11–6.

– Det var en jämn start med lite försiktiga returer från min sida men sen kom jag upp lite i nivå och tog ledningen i andra. Andra set blev såklart väldigt viktigt för matchen, sen kunde jag gasa på lite och sätta mer press på honom i tredje och fjärde set, säger Mattias Falck om sin match mot Aleksa Gacev.

Sedan gick Truls Möregårdh in och hade stor lekstuga med Dimitrije Levajac. Eller ja, serben kunde förvisso rycka till 9–4 i första set. Men när Truls började jaga ikapp kände Levajac sig tvungen att ta time-out redan vid ställningen 9–8. Det var ändå kört. Möregårdh vann setet, och resten av matchen var färdigspelad på ett knyck.

Kristian Karlsson som spelat upp sig allt eftersom mästerskapet fortskridit fick en bra start mot före detta Tibble-Kungsängen BTK-spelaren Marko Jevtovic. Karlsson gick snabbt fram till en 2–0-ledning då Jevtovic plötsligt fick ny luft under vingarna och reducerade till 2–1. Spelarna följdes åt i matchens fjärde set och Jevtovic tog en liten ledning med 7–5. Kristian kom dock tillbaka, och trots att serben tog egen time-out skulle det inte bli fler poäng. 11–7 till Karlsson och därmed var lagmatchen över.

Till kvällens match var också Jörgen Persson tillbaka vid lagbänken.

– Det var skönt att vara tillbaka, det är där jag ska vara. Nu har jag legat på ett hotellrum och sett matcherna på TV så det var skönt att vara tillbaka och grabbarna skötte sig bra så det var roligt, kommenterar Jörgen kring sin återkomst till coachstolen efter några dagars förkylning.

– Bra match från oss där vi sa innan att vi inte skulle underskatta dem. Vi går in som favoriter och gör det på ett bra sätt, vi visste att gruppsegern stod på spel. Bra matcher från start men vi kände inte till Gacev vilket märkes lite i början sen gör han (Mattias) det bra i tredje och fjärde. Truls vänder första set på ett bra sätt och sen är det inget snack om saken. Kristian tycker jag hade greppet om matchen och gjorde det bra trots att han släppte in honom lite men gjorde det bra fjärde och sista setet så det var en bra lagmatch, säger Jörgen om lagets prestation i matchen.

För de svenska herrarna innebär det nu att man efter matcher fyra dagar i rad får en vilodag när sista gruppspelsmatcherna ska spelas i. Då de också vunnit gruppen innebär avancemanget också att man går direkt till åttondelsfinal.

– Det kommer bli skönt med lite vila. Vi har spelat fyra lagmatcher på fyra dagar så det blir skönt med en lite lugnare dag imorgon med ett träningspass och sedan kunna ladda om batterierna inför åttondelen på onsdag, avslutar Mattias Falck.

Lag-VM
Busan, Sydkorea

Grupp 6, match 4
Sverige – Serbien, 3–0
Mattias Falck – Aleksa Gacev, 3–1
(9–11, 16–14, 11–4, 11–6)
Truls Möregårdh – Dimitrije Levajac, 3–0
(12–10, 11–4, 11–4)
Kristian Karlsson – Marko Jevtovic, 3–1
(11–3, 11–9, 9–11, 11–7)

Foto: Manfred Schillings