Lag-VM: Nedåt, uppåt och stor lättnad

av | 2024-02-18 | Landslag, Start

De svenska damerna gjorde som mot Singapore dagen före och såg till att vi återigen befann oss med hjärtat i halsgropen. Anförda av en formstark Stina Källberg kunde laget efter nästan tre och en halv timmes ångestfyllt drama till slut sträcka samtliga armar i vädret – Serbien var besegrat med 3–2.

– Det känns sjukt skönt. Det har varit en pärs metalt, känslomässigt och fysiskt men vi vann och det är det viktigaste, säger Linda Bergström direkt efter matchen.

Precis som i matchen mot Singapore dagen före inledde Stina Källberg med full kraft. Denna gång mot Serbiens bäst rankade spelare Sabina Surjan. Efter en inledande setvinst med 11–5 kunde hon följa upp med 12–10 i det andra. Surjan reducerade förvisso ett set, men Källberg som just nu har hittat formen kunde stänga matchen via 11–5 i fjärde set.

På pappret pekade mycket mot att Linda Bergström skulle ha stora möjligheter att utöka Sveriges ledning. Hon startade också relativt bra och kunde rycka ifrån till 2–0 i set mot 148-rankade Andrea Todorovic. Men de inledande dagarna på mästerskapet har varit tuffa för Linda, och energin började återigen sina. En allt hårdare slående Todorovic kämpade sig tillbaka och vann det tredje med 11–7 och det fjärde med stora 11–1. En fullt kämpande Linda Bergström försökte allt för att bryta trenden, och det höll i sig fram till 8–9. Men Todorovic avslutade bäst och vann matchen via 11–9. Besvikelsen mycket stor hos Bergström.

Förlustens svidande känsla verkade också smitta av sig och en alltmer frustrerad lagbänk tornade upp. Filippa Bergand, som snabbt kom under med 2–5 i första set mot Izabela Lupulesku, började tidigt visa på frustrerade gester. Det rann iväg snabbt för Bergand som aldrig riktigt lyckades samla sig och hitta flytet i spelet. 6–11 i första följdes upp med 9–11 och 4–11.

Allt hängde därefter på Linda Bergströms nästkommande prestation. Både möjligheten till att förlänga dagens lagmatch, och i förlängningen möjligheten att ta sig vidare från gruppen.

Men vid ställningen 1-2 i set mot Sabina Surjan såg det inte annat än becksvart ut för de svenska damerna. Förbundskapten Tobias Bergman och de andra lagkamraterna gjorde allt för att peppa Bergström. Och det gick. Det fjärde setet slutade med en kross 11–2. Efter inledande 4–1 i det femte setet tog Serbien time-out. Men det var för sent. Linda Bergström var på gång igen. Setet slutade 11–7 och seger!

– Tobbe försöker bara peppa mig att jag ska tro på att jag kan spela. Det har varit sjukt tuffa dagar för mig. Speciellt mentalt och känslomässigt där jag känt att ingenting fungerat. Både han och de andra tjejerna i laget försökte bara få mig att tro att jag kan vända det här, att jag kan spela pingis och att jag vet hur man gör. Det har varit väldigt tufft när jag känt att grunderna inte sitter. På något sätt lyckades jag vända matchen och jag är jättestolt över det, säger en lättad Linda Bergström som därmed kunde inkassera sin första seger under detta mästerskap.

Därmed gavs Stina Källberg chansen att vinna lagmatchen åt Sverige. Men också nu såg det stundtals tufft och spänt ut. Källberg kom under med 1–2 i set och likt som för lagkamraten Bergström fick lagbänken återigen göra allt för att stärka sin kompis. Och det lyckades.

Efter 3 timmar och 26 minuter stod Sverige som segrare med 3–2, och återigen stod Stina Källberg för två vinster.

– Det känns som att jag har spelet och självförtroende för att vinna så jag känner mig ganska trygg när jag spelar. Såklart är det lättare att säga nu när jag vann, det kändes inte lika bra när jag låg under med 1–2 i andra matchen men jag krigade och tack vare all support jag får från bänken så klarar vi det tillsammans.

Nu väntar en välförtjänt vilodag innan damerna ska spela sin sista gruppspelsmatch mot Kanada under tisdagen.

– Det ska bli så jäkla gött. Jag är helt slut i huvudet, jag har inga känslor kvar. Jag är både glad, tom och allt möjligt. Det känns bara skönt att få skita i att vara här imorgon och sedan träna, komma igen och göra det ännu bättre, säger Filippa Bergand om den spellediga dagen som väntar damerna under måndagen.

Lag-VM
Busan, Sydkorea

Grupp 7, match 3
Sverige – Serbien, 3–2
Stina Källberg – Sabina Surjan, 3–1
(11–5, 12–10, 7–11, 11–5)
Linda Bergström – Andrea Todorovic, 2–3
(11–9, 11–5, 7–11, 1–11, 9–11)
Filippa Bergand – Izabela Lupulesku, 0–3
(6-11, 9–11, 4–11)
Linda Bergström – Sabina Surjan, 3–2
(11–5, 8–11, 2–11, 11–2, 11–7)
Stina Källberg – Andrea Todorovic, 3–2
(11–8, 7–11, 7–11, 11–8, 11–4)

Kommande matcher
20/2, 10.00 (02.00 svensk tid), Sverige-Kanada, bord TBD

Foto: Manfred Schillings