Lag-VM: Damerna grupptvåa och klara för sextondelsfinal

av | 2024-02-20 | Landslag, Start

Det blev varken spänning eller dramatik i den sista gruppspelsmatchen där tabelljumbon Kanada stod för motståndet. Efter 90 minuters spel stod de svenska damerna som segrare med 3–0 i matcher och 9–2 i set. Imorgon väntar sextondelsfinal och vid avancemang även åttondelsfinal.

Storspelande Stina Källberg inledde för Sveriges räkning och hon gjorde det med besked. Från start till mål var det Källberg som satt i förarsätet och utan att tveka spelade hon hem matchen i raka set.

I dagens match valde förbundskapten Tobias Bergman att vila Linda Bergström vilket betydde att det var dags för Matilda Hansson att göra debut i detta mästerskap. Matilda började något nervöst men jobbade sig in i matchen och efter 7–11 i första set var det svenskan som hade initiativet och segrade i tre raka vilket gav slutsiffrorna 3–1 i set.

– Första set torskade jag, jag kom under i början men sen tycker jag att jag hittade lite bättre eget spel och egna servar, säger Matilda Hansson.

– Det var roligt och en tacksam match att gå in i eftersom vi var klara tvåa i gruppen. Jag försökte att släppa pressen men såklart men det var den första matchen så jag var lite nervös. Det var kul att vinna, summerar Matilda efter sin debut på detta VM.

I den tredje matchen återupprepade sig historien och det blev även här förlust i det inledande setet men sedan var det Filippa Bergand som tog kommandot i matchen mot Kathrine Morin även om hon själv inte var helt nöjd med sin prestation.

– Om man såg matchen tror jag att man såg att jag inte var supernöjd med min prestation eller hur jag hanterade det. Jag spelade faktiskt bedrövligt dåligt. Jag var lite fel på bollen och tycker det var starkt att vinna men jag känner att om jag får spela framöver så måste jag spela bättre än vad jag gjorde i den här matchen, det kommer behövas, kommenterar Filippa och tillägger:

– Det är en på andra sidan också så det är inte bara upp till mig men jag känner att det finns mer att önska av mig egen prestation.

Tobias Bergman är nöjd med att ha avancerat vidare som grupptvåa och ser fram emot de kommande matcherna.

– Det är klart att det är väldigt viktigt att komma tvåa för lottningen framåt. Med det sagt så är det givetvis inga lätta matcher men det är klart att vi hellre möter en grupptrea än en grupptvåa i sextondelsfinalen, säger damernas förbundskapten.

Lottningen kommer att göras ikväll lokal tid efter att alla dammatcherna är färdigspelade. Det som står klart är att Sverige kommer att lottas mot en grupptrea.

Lag-VM
Busan, Sydkorea

Grupp 7, match 4
Sverige – Kanada, 3–0
Stina Källberg – Ivy Liao, 3-0
(11–8, 11–8, 11–6)
Matilda Hansson – Jessie Xu, 3–1
(7–11, 11–7, 11–9, 11–4)
Filippa Bergand – Kathrine Morin, 3–1
(9–11, 11–9, 11–6, 11–9)

Foto: Manfred Schillings