SM-slutspel Herrar: Vändning ger SUIF fördelen i semin mot Spårvägen

av | 2024-04-23 | Pingisligan, Start

Ovisst och många gånger oväntat beskriver den första semifinalen mellan SUIF och Spårvägen. Anders Eriksson stod till slut som kvällens stora matchvinnare efter att i den sista singeln ha vänt ett hotande nederlag till vinst och tagit matchen till tiebreak. SUIF leder semifinalen inför returen på torsdag kväll.

 Söderhamns UIF 4 – 3 Spårvägens BTK

Det har kallats för ett derby. Kanske något långsökt rent geografiskt, men allting är så klart relativt och matcher mellan Söderhamns UIF och Spårvägens BTK brukar kunna vara jämna, tuffa och oförutsägbara, så som derbyn många gånger är.

Denna gång slutspel dessutom. Det har inte hänt så ofta, närmare bestämt två gånger de senaste tio åren. Båda gångerna, kvartsfinal 2014-2015 och semifinal 2020-2021, med SUIF som segrare. Är detta en trend som kommer hålla i sig eller kan Spårvägen göra det tredje gången gillt?

Laguppställningarna blev de förväntade. För SUIF var Anders Eriksson tillbaka efter att ha varit skadad och vilad i slutomgångarna av serien, och han flankerades av Viktor Brodd och Anton Hjort. Inga konstigheter heller i Spårvägen med Konstantinos Angelakis, Anthony Tran och Harald Andersson.

Brodd mot Andersson i den första matchen. Brodd normalt så stark och stabil i ligan för SUIF. Andersson så ofta ett spöke för just Brodd. Men inte denna gång. Brodd tog tidigt kommandot, Andersson kom aldrig riktigt in i matchen och 1-0 till SUIF.

På andra bordet, Hjort mot Angelakis. På pappret en match Spårvägen borde vinna och efter Brodds seger en match Spårvägen måste vinna. 1-1 blev det till slut, men det satt långt inne med 11-9 i skilje för Angelakis. Hjort krigade och kämpade och ingen ledning tycktes någon gång säker för Angelakis.

Nyckelmatchen den tredje således mellan Eriksson och Tran. Vem skulle ge sitt lag ledningen inför halvtidsvilan? Efter 1-1 i set följdes spelarna åt i de följande seten. Men genomgående visade sig Eriksson starkare och aggressivare på slutbollarna. 12-10 och 11-8 betydde 2-1 till SUIF.

Spårvägen gav emellertid inte slaget tapp. Angelakis presterade kanske säsongens bästa pingis för egen del och lyckades vinna med 3-1 i set mot Brodd. Något hemmapubliken knappast väntat sig. Samtidigt kunde Tran betvinga Hjort med sin skruvtunga offensiv, även där med 3-1 i set. Hastigt och lustigt 3-2 till Spårvägen.

Förstummat på läktarna i Idrottshallen. Hoppet ställdes nu till Anders Eriksson att rädda matchen mot Harald Andersson till en avgörande dubbel. Men Andersson, rutinerad och effektiv i dessa sammanhang, inledde starkast och gick fram till 2-0 i set. Eriksson hade svårt att komma in i matchen.

Funkar inte spelet går det bara att kriga. Och Eriksson krigade sig verkligen in i matchen igen och tog matchen till ett skiljeset. Längs vägen väckte Eriksson också publiken. Skulle det räcka hela vägen? Jodå, med vinden och publiken i ryggen kvitterade Eriksson matchen till 3-3. En kämpaseger.

SUIF har ännu inte förlorat någon dubbel den här säsongen. Brodd och Eriksson tänkte inte ändra på den saken denna kväll. Snabba 11-6 i första set följdes upp av 11-6 även i andra set. 4-3 till SUIF i den första semifinalen, 1-0 i matcher och ännu en final inom räckhåll.

Peter Blomquist, huvudtränare i SUIF, vad var det som avgjorde den här matchen till SUIF:s fördel?

– Vi började bra. Anton hade ju 8-6 och det var ju nästan hans boll till 9-6 men han lyckades inte vinna och det blev det lite motstuds där tycker jag. Men Anders vändning det är den som avgjorde ikväll. Han var ju helt off men började hitta lite taktiska grejer. Han ändrade riktning i serven, började vinna några bollar och fick självförtroende. Och sen dubbeln. Vi är starka i dubbel, vi har bra lägstanivå så det kommer krävas rätt mycket för att vi ska lägga en dubbel som det ser ut just nu. Så vi är tacksamma om vi lyckas nå en dubbel.

Du valde, något ovanligt kanske, att inleda på hemmaplan. Gav det beslutet den effekt du hoppades på?

– Ja men absolut. Vi har ju vunnit alla matcher i år på hemmaplan. Slagit Eslöv och så där. Så vi ville gärna få en bra start i den här semifinalen. Mot Spårvägen också. De är lite starkare tycker jag när de spelar hemma så det är viktigt med en bra start för oss.

Hur förbereder ni er inför returen i Stockholm på torsdag?

– Vi ska analysera den här matchen imorgon och gå igenom lite grejer och få se vad vi tar med oss och vad vi slänger. Det är väl så det går till. Vi tränar ett pass imorrn förmiddag och sen åker vi mot Stockholm och tränar på torsdag morgon. Så vi kör ett pass i Stockholm innan matchen. Så ser planeringen ut.

SM-slutspel Herrar
Semifinal 1

Söderhamns UIF – Spårvägens BTK, 4-3

Viktor Brodd – Harald Andersson, 3-1 (11-9, 11-8, 9-11, 6-11)
Anton Hjort – Konstantinos Angelakis, 2-3 (11-4, 6-11, 11-9, 8-11, 9-11)
Anders Eriksson – Anthony Tran, 3-1 (9-11, 11-2, 12-10, 11-8)
Viktor Brodd – Konstantinos Angelakis, 1-3 (9-11, 11-2, 5-11, 4-11)
Anton Hjort – Anthony Tran, 1-3 (8-11, 8-11, 18-16, 11-13)
Anders Eriksson – Harald Andersson, 3-2 (7-11, 8-11, 11-8, 11-6, 11-6)
Viktor Brodd/Anders Eriksson – Harald Andersson/Konstantinos Angelakis, 2-0 (11-6, 11-6)

Foto: Linda Carlsson/SBTF