Nytt år och ny omgång med Pingisligan damer

av | 2024-01-13 | Pingisligan, Start

Eslövs PK och Köpings BTK Dam befäste sina platser i toppen av tabellen samtidigt som Halmstad BTK, BTK Frej och IK Juno fortsätter kriga om de två återstående platserna i vårens slutspel. Men en missräkning för IK Juno som tappade en ledning och viktiga poäng hemma mot BTK Frej.

Halmstad BTK 3 – 6 Eslövs PK

Vid sidan av Zhang Fang och Li Fen är Halmstads Anja Händén sett till matchkvoten bästa svenska spelare i Pingisligan by STIGA damer den här säsongen. Kanske är det fler än en förbundskapten som håller ett vakande öga på Händéns framfart?

Den som höll sina ögon öppna fick se Händén inleda med en tuff match mot stjärnskottet Siri Benjegård. En match där Händén länge jobbade i uppförsbacke men till slut lyckades vinna med 11-7 i skiljeset.

Dessförinnan hade Li Fen gett Eslövs PK ledningen med en trygg seger mot Jennie Edvinsson. 1-1 således innan Nomin Baasan återgav Eslöv ledningen genom en lika trygg seger mot Agnes Svensson.

Om matchen mot Benjegård visade sig tuff för Händén så blev naturligtvis matchen mot Li Fen några nivåer värre än det. Li Fen är än så länge obesegrade i Pingisligan den här säsongen, och detta skulle inte förändras av Händén.

Nog för att Händén ändå svarade för ett tappert försök och när hon vann första set med 11-8 var det tydligt att Li Fen behövde ta fram sin bästa pingis.

Om matchen inte skulle glida Halmstad ur händerna behövde nu alltså Jennie Edvinsson och Agnes Svensson kliva fram och vinna sina båda matcher mot Nomin Baasan samt Siri Benjegård.

Edvinsson gjorde jobbet mot Baasan med 3-1 i set. Edvinsson var konsekvent starkast på slutbollarna i de tre vinstseten som samtliga slutade 11-9 i hennes favör. 2-3 därmed, skulle Svensson kunna följa upp med en kvittering?

Jodå, det kunde Agnes Svensson. Siri Benjegård knep det första setet med 11-9 men därefter var det Svensson för hela slanten. 11-3, 11-9 och 11-8 blev siffrorna och matchen kvar kvitterad. 3-3 inför dubbeln.

Eslöv hade däremot inga problem att vinna dubbeln. Li Fen och Nomin Baasan visade sig alldeles för starka för Händén och Svensson. 11-3 i de två första seten och därefter ett set vardera fram till 3-4 i matchen.

Samma fyra spelare ställdes därefter mot varandra i följande två singlar. Och ännu en gång var det Eslöv som drog det längsta strået. Baasan med 3-1 i set på Händén och Li Fen med samma siffror mot Svensson.

Poängen till Eslöv således och Halmstad lär få kriga med BTK Frej och IK Juno om slutspelsplatserna.

Köpings BTK Dam 6 – 2 Spårvägens BTK

Toppen mot botten i Pingisligan den här säsongen när Köping tog emot Spårvägen på hemmaplan. Vilket märktes i spelet och på matchprotokollet. Tre snabba set både för Leah Tveit Muskantor och för Paulina Krzysiek i sina respektive öppningsmatcher mot Maria Girlea samt Linnea Johansson.

Marina Donner, som vanligt, är den som ger Spårvägen något hopp den här säsongen och det var samma visa den här gången. Trots 10-12 i första set vinner Donner de tre därpå följande seten och reducerar matchen till 2-1.

Krzysiek tog ingen notis om den saken för Köping utan gjorde processen kort men smärtsam med Spårvägens Girlea och Köping var tillbaka i en ledning med två matcher, den här gången 3-1.

Kanske tog bensinen slut där för Spårvägen. Leah Tveit Muskantor kunde betvinga Donner i tre raka set innan Hannah Holgersson defilerade hem tre raka set mot Linnea Johansson.

5-1 till Köping innan dubbeln därmed och matchen kändes avgjord.

Men inte riktigt ännu. Dubbeln blev en jämn och svängig historia där mellan å ena sidan Tveit Muskantor och Krzysiek och å andra sidan Donner och Girlea. Matchen syntes gå Köpings väg vid 8-5 i skilje men då replikerade Spårvägen med att vinna sex raka bollar.

Reducerat till 2-5 därmed. Skulle Spårvägen orka med en osannolik comeback?

Nej. Paulina Krzysiek visade sig vara i väldigt bra form den här dagen och gav aldrig Marina Donner någon chans att komma in i matchen. 3-0 i set till Krzysiek och 6-2 till Köpings BTK Dam.

Tre väntade poäng för hemmalaget som i och med segern nog kan boka sina biljetter för slutspelet under våren.

IK Juno 5 – 5 BTK Frej

IK Juno jagar alltjämt en slutspelsplats den här säsongen, och hemma mot BTK Frej hade de chansen att äta upp en stor del av Frejs försprång på dem, samtidigt som det fanns goda chanser att ta in poäng även på Halmstad BTK.

Danielle Kelly och Emmy Tsekoura gav IK Juno precis den start de behövde med vinster mot Alvalie Palmbo och Linn Olsson. Framför allt Kellys match mot Palmbo satte tonen för matchen, när Kelly spurtade fram till 11-3 i båda de två sista seten.

Mot Zhang Fang finns normalt sett inget att göra, och så heller inte för Sofia Westholm den här gången. 2-1 alltså till IK Juno efter de tre första singlarna.

Emmy Tsekouras övertygande spel fortsatte. 3-1-vinsten i första matchen mot Linn Olsson följdes upp av en ännu mer bekväm 3-0-seger mot Alvalie Palmbo. 3-1 till IK Juno innan Zhang Fang återigen reducerade för BTK Frej till 3-2.

Sofia Westholm debuterade för säsongen för IK Juno denna lördag. Och det var Westholm som fick uppgiften att behålla Junos ledning inför dubbeln mot Linn Olsson. En uppgift som Westholm lyckades med efter en mycket tät historia med 11-8 i skiljeset, sedan de båda spelarna turats om att vinna seten.

4-2 till Juno inför dubbeln blev dock kvickt 4-3 till Juno efter dubbeln. Zhang Fang och Linn Olsson visade sig för starka för Junos par Danielle Kelly och den inbytta Dobrila Jorguseska.

Jorguseska fick emellertid förnyat förtroende efter dubbeln och ersatte Westholm. Om av taktiska skäl eller att Westholm behövde vila. Sedan Zhang Fang kvitterat matchen till 4-4 mot Emmy Tsekoura var det alltså Jorguseska som ställdes mot Alvalie Palmbo.

Klokt tänkt om det var taktiskt för Jorguseska gjorde tre gånger 11-7 mot Palmbo och med det hade IK Juno skaffat sig matchboll i lagmatchen. Avgörandet stod därefter mellan Danielle Kelly och Linn Olsson.

Olsson gick ut starkast i den matchen och jobbade sig fram till en 2-0-ledning i set efter 11-7 och 11-9. Kelly reducerade till 1-2 i set men det visade sig vara förgäves. Ett rafflande fjärde set slutade 14-12 till Olsson och matchen mellan Juno och Frej därmed 5-5.

En liten missräkning för IK Juno som både hade ledningen i den här matchen och helt säkert förhoppningar om att vinna mer mark i tabellen än så här.

Toppbild: Linn Olsson räddade hem en poäng för sitt BTK Frej som kunde kvittera till 5-5 mot IK Juno. Foto: Linda Carlsson/SBTF