TÄVLINGSNYHETER

Ligacupen 2024: Ingarö IF vidare till andra omgången

av | 2024-01-12 | Start, Tävling

Skärgårdsvindarna blåste Ingarö IF:s iväg när man hemmaslog Ängby SK:s unga killar med respektingivande 10-0 i den allra första “omgångens match” i Ligacupen 2024. Siffrorna till trots var det två glada lag som kramade om varandra efter matchen som bjöd på nya erfarenheter i pingissammanhang.

Redan inför matchdagen var det tydligt att det fanns åtskiljande förutsättningar mellan Ingarö IF:s mer erfarna division 4-lag och Ängby SK:s tappra ungdomar med främsta erfarenheter från Stockholms ungdomsserie S:t Erikscupen. Åldersskillnaden var också markant. De fyra tillresta Ängbykillarnas sammanlagda ålder stod sig fortfarande lågt jämfört med Ingarö IF:s nestor och stora profil, Kjell-Åke Waldner.
Premiär i ny spelform visade sig också ge extra spänning. Inte enbart på grund av stundande matchspel, utan också för att man visste att matchen skulle livesändas. Det hade lagen full koll på, inte minst de unga killarna från Västerort.


Ängby SK Kids lagbänk. Foto: Roger Johansson

Hemmalagets yngsta spelare, Emil Åkerström, 16 år, fick kvällen till ära se sig ställas upp som etta i protokollet. En ovan position för Emil, som erkände ett visst pirr i magen inför uppgiften.


Ingarö IF:s lagbänk. Foto: Roger Johansson

Han kunde dock förlita sig på sina bra servar och välplacerade bollar mot Ängbys Elliot Härd Pellvik och snabbt rycka ifrån till 2-0 i set. I det tredje vågade Elliot spela ut sitt register, och nervositeten var som bortblåst. Setet blev således mycket jämnt och välspelat, och skulle inte avgöras förrän vid 16-14 till Ingarö-Emils favör och därmed ställning 3-0 i lagmatchen.

De spännande slutbollarna i matchen mellan Emil Åkerström och Elliot Härd Pellvik. Foto: Roger Johansson

– Det var väldigt nervöst när jag hade setbollar i det tredje setet. Synd att jag förlorade det. Jag spelade ändå bra, säger unge Elliot efter matchen som ändå kunde bjuda på ett leende efter en fin prestation.
– Det kändes kul att få komma in i hallen efter ett juluppehåll. Kul med en vinst i första matchen på ny position som etta i protokollet, säger Emil direkt efter matchen efter att mycket artigt ha tackat hela Ängbybänken för gott engagemang. Föredöme!

Skulle Ängbys yngsta spelare Sixten Josjö, endast 11 år gammal, kunna vända den inledande trenden mot hemmalagets Thomas Kilander? Det visade sig bli en tuff uppgift. Kilanders mycket effektiva serve med sitt höga uppkast samt hans tunga forehandloopar gav många enkla poäng. Unge Sixten såg uppenbart nervös ut i inledningen, men kom spelmässigt in i matchen allt eftersom. Fotarbetet blev bättre, backhandförsvaret allt starkare och vinklarna allt snävare. Idag räckte det dock inte till. Siffrorna skrevs till 11-5, 11-7, 11-7 i Kilanders favör. Men vi ska komma ihåg att Ängbys unga lag inte spelat mer än ett par år.
– Det var kanske inte den bästa match jag spelat, men jag försökte mitt allra bästa och hoppas att det kan ge bättre resultat i nästa match, säger Sixten efter matchen.

Stark laganda även i tuffa matcher. Foto: Roger Johansson

Så var då dags för Kjell-Åke Waldner att inträda matchhagen. Ingarö IF:s stora ankare med klara 18-1 i matchkvot i den tuffa Stockholmsfyran. För motståndet stod 12-åriga Edward Bentefour. Vi fick se en pigg match från de båda. Unge Bentefour spelade inspirerat och med bra kraft i slagen. Försvarsspelet från backhandsidan var också starkt, vilket är en vanlig ingrediens på träningarna hemma i Vällingbyhallen. Det var ju bara det att på andra sidan stod en mycket bollsnål Kjell-Åke Waldner. Missarna syntes knappt till. Med lugnt och fint loopspel från distans kunde storebror Waldner komfortabelt spela hem matchen i tre raka set.
– Det här var kul, säger Kjell-Åke efter matchen med ett leende på läpparna som också fick gott beröm för en räddad kantboll under matchen.
– Ja, jag hörde till och med att min lagbänk pratade om goda reflexer, avslutar 60-åringen.

Matchställningen därmed 9-0 och Ängby SK Kids piskat att vinna set för att hålla matchen vid liv.
Så blev det inte. Emil Åkerström kunde efter visst krångel slingra sig ur knipan i det som skulle bli matchens enda set mot Ängbys Sixten Josjö. 12-10 och lagmatchen var därmed avgjord.

Gott kamratskap även efter match! Foto: Roger Johansson

Kvällen bjöd på en välspelad matchtrots att spelerfarenheterna skiljde sig åt med många års mellanrum. Framförallt vill vi lyfta fram den goda stämningen lagen emellan, och den fina kämpaandan från de unga killarna från Ängby SK. Trots förlust med klara siffror var det glada miner.

Ligacupen 2024

Omgångens match: omgång 1

Ingarö IF – Ängby SK Kids
Slutresultat: 10-0

Foto: Roger Johansson