Eslövs PK är svenska mästare efter dubbla 5-1

av | 2024-05-26 | Mästerskap, Pingisligan, Start

Eslövsdamerna uppnådde förväntningarna som storfavoriter och kunde under söndagen besegra Köpings BTK Dam med klara 5-1, samma siffror som i den första finalmatchen. Därmed är det nionde SM-guldet klart, och det 23:e totalt för föreningen.

– Den första känslan är stor lättnad. Med det laget vi har, och det favoritskap vi burit på våra axlar är det en oerhörd glädje att få vinna, säger Mattias Andersson, damernas huvudtränare i Eslövs PK.

Det är ytterligare en årgång av Eslöv där supererfarna Li Fen lyckas gå obesegrad genom hela säsongen, vilket även unga egyptiska världsstjärnan Hana Goda, nuvarande 31:a i världen, gjorde. Därutöver har laget spelat friskt med den övriga yngre gruppen Nomin Baasan, 12-åriga Siri Benjegård och Matilda Hansson, som gör sin första säsong i klubben och nu fått kröna den med sitta första guld.

– Det känns jättebra! Det är mitt första SM-guld och jag var riktigt taggad på att få vinna det tillsammans med laget här i Eslöv, säger Matilda Hansson som inte spelade den andra finalmatchen.

Det blev även under söndagens finalmatch en matchsiffermässigt klar seger, men matchen bjöd på massor av bra och jämn pingis. Nomin Baasan kunde inleda Eslövs segerrad, men först efter att ha lyckats besegra träningskompisen Leah Muskantor med 11-5 i skiljeset i en mycket välspelad match.

47-åriga Li Fen går obesegrad genom säsong 2023/2024

Därefter fick vi se Li Fen besegra Hannah Holgersson med 3-1. Men siffrorna, 10-12, 11-4, 13-11, 11-5, vittnar om hur tätt det stundtals var.

Bortsett från Köpings polska Paulina Krzysiek seger över Nomin Baasan i tre raka set, så var matchavslutningen en ren mästarshow från Eslövs sida. Hana Goda – Paulina Krzysiek, 3-0. Li Fen – Leah Muskantor, 3-1. Hana Goda – Hanna Holgersson, 3-0. SM-guldet var därmed ett faktum.

– Kommer vi upp i nivå så är det väldigt svårt att slå oss. Under finalserien är både Li Fen och Hana Goda suveräna, och Nomin och Matilda vinner varsin, förlorar varsin, säger Mattias Andersson.

Köpings BTK Dams Hannah Holgersson.

Idel hyllningar från motståndarna

Köpings BTK Dam har därmed tagit sig till ytterligare en final i SM-slutspelssammanhang. Lagledaren Kicki Löwdahl Gullbo har varit här förr. Hon har vunnit och hon har förlorat. Framförallt kan hon hylla bra pingis när hon får se den.

– Eslöv är ju ett fantastiskt bra lag. Idag sitter alltså en landslagsspelare på bänken (Matilda Hansson). Hana Goda är så professionell ut i fingerspetsarna, och det är så kul att se. Hon är absolut inte oslagbar, men såklart oerhört svårslagen. Man märker också att Li Fen har kul med pingis just nu. Hon har varit riktigt bra på slutet, framförallt i den första finalen. Hon rör sig bra, är mer förberedd, är väldigt vältränad och väldigt fokuserad. Det är otroligt kul att se, jag är imponerad, säger Kicki Löwdahl Gullbo.

– Jag tycker att vi pressar på så gott vi kan. Tyvärr får vi inte med oss viktiga matcher i inledningen, men jag tycker att vi spelmässigt står upp bra ändå. Kanske att matchen i Köping Arena var något bättre från våra sida, fortsätter Kicki.

– Som helhet gör vi en mycket bra säsong. Eslöv är såklart svårslaget, och som jag sagt; de bör kunna stå sig bra ute i Europa med detta lag. Vi gör absolut inte bort oss i år. Spelmässigt var det en bättre final i år än ifjol. Trots stora siffror, så fick publiken se bra pingis, det är jag glad för, avslutar Kicki Löwdahl Gullbo

Segerfirande och stadens stolthet

– Vi har ju planerat en helg tillsammans, så det är ju klart att vi ska fira det här. Vi ska samlas här efter och så får vi se. Men det ska nog bli ganska lugnt, säger Mattias Andersson.

– Det är extra roligt i år att vi återigen lyckas vinna SM-guld med både damerna och herrarna. Det är otroligt kul för staden och för alla våra sponsorer och partners som ställer upp med så mycket, avslutar en mycket nöjd Mattias Andersson.

Pingisligan by STIGA Damer

Final 2
Eslövs PK – Köpings BTK Dam, 5-1

Nomin Baasan – Leah Muskantor, 3-2 (11-9, 8-11, 11-7, 9-11, 11-5)
Li Fen – Hannah Holgersson, 3-1 (10-12, 11-4, 13-11, 11-5)
Hana Goda – Paulina Krzysiek, 3-0 (11-6, 12-10, 11-7)
Li Fen – Leah Muskantor, 3-1 (11-3, 11-5, 9-11, 11-0)
Nomin Baasan – Paulina Krzysiek, 0-3 (8-11, 6-11, 7-11)
Hana Goda – Hannah Holgersson, 3-0 (11-6, 11-5, 11-7)

Eslövs PK svenska mästare efter 2-0 i matcher

Foto: Sven Larsson