Eslövs AI BTK svenska mästare

av | 2024-05-22 | Mästerskap, Pingisligan, Start

Det var ett Eslövs AI som ville mer, spelade bättre och vann när det gällde som mest. 4-0 i den första finalen följdes upp med 4-0 inför en jublande hemmapublik i Eslövshallen. Det första SM-guldet på tre år och klubbens fjortonde SM-guld totalt på herrsidan är ett faktum.

– Det har varit en lång väntan. Vi har torskat några finaler i rad så det känns underbart att nå toppen igen, säger storstjärnan Truls Möregårdh direkt efter finalsegern.

Det såg dock länge ut som att inledningen av finalen skulle bli en mycket jämn historia. Truls Möregårdh kunde visserligen avväpna SUIF:s Anders Eriksson i tre raka set, trots att det första gick hela vägen till 12-10. På bordet bredvid hade Söderhamns stora stjärna Viktor Brodd länge grepp om matchen mot Tom Jarvis och kunde gå fram till ledning 2-1 i set. Men Jarvis har under denna säsong växt till en ännu bättre spelare, och inte minst en allt viktigare matchvinnare. Han slet sig tillbaka, vann de två sista seten med 11-6 och 11-4. Vips var matchställningen 2-0 i Eslövs favör.

Därefter kunde Eslövs grekiska Ioannis Sgoropoulos besegra SUIF:s Anton Hjort, även denna match med darriga 3-2 trots stort favoritskap för greken.

Efter pausen kunde Eslövs AI fortsätta sin segerrad. När Truls Möregårdh på säker hand kunde spela ut mot Anton Hjort med setsiffrorna 12-10, 11-6 och 11-3 kunde ett stort segerjubel bryta ut i Eslövshallen. Det första SM-guldet på tre år är klart.

– Det har varit en lång väntan. Vi har torskat några finaler i rad så det känns underbart att nå toppen igen, säger Truls Möregårdh direkt efter matchen.
– Vi är många unga, de flesta är under 25. Så det känns skitkul att vinna med ett så ungt lag. Vi har torskat tillsammans. Nu ville vi kämpa för varandra och vinna tillsamman. Det här SM-guldet rankar jag jättehögt, fortsätter Truls Möregårdh.

Trots de stora segersiffrorna 4-0 och 4-0 var det ett ödmjukt Eslövs AI BTK som kunde höja SM-pokalen i skyn.

– Visst är det en liten lättnad. Det är lite nervöst och spänt inför en final. Men jag är enormt imponerad av grabbarna. De gör en fantastisk säsong hela säsongen, tycker jag. Vi vinner ligan med tio poäng. Och i slutspelet har vi verkligen kommit upp på en hög nivå. Det är en sådan nivå vi måste upp på om vi ska slå Söderhamn, säger Peter “Pidde” Andersson, huvudtränare i Eslövs AI BTK.

– De är ett bra lag, man vet ju att de aldrig ger sig och aldrig viker ner sig. Så det gäller att vara på en hög nivå och hålla den hela tiden, fortsätter “Pidde”.

Om du ser till dagens match, är det någon speciell nyckelmatch?

– Jag får säga att när Tom Jarvis går in och slår Viktor Brodd i första matchen, det är lite nyckeln till att det går som det går idag. Det är en viktig match han vinner med 3-2. Vi hade ju marginalerna med oss. Ioannis vinner också med 3-2 mot Anton Hjort. Men det behöver man ha om man ska vinna en SM-final, resonerar “Pidde”

– Det här är jätteviktigt för stan, helt klart. Man märker att det snackas pingis här. Det är det som är roligt. Nu tycker jag att vi är värda en bira åtminstone, avslutar en ödmjuk och mycket glad Peter “Pidde” Andersson.

Pingisligan by STIGA Herrar
SM-final 2

Eslövs AI BTK – Söderhamns UIF, 4-0

Tom Jarvis – Viktor Brodd, 3-2 (8-11, 11-8, 8-11, 11-6, 11-4)
Truls Möregårdh – Anders Eriksson, 3-0 (12-10, 11-6, 11-7)
Ioannis Sgoropoulos – Anton Hjort, 3-2 (11-5, 11-5, 4-11, 10-12, 11-8)
Truls Möregårdh – Anton Hjort, 3-0 (12-10, 11-6, 11-3)

Eslövs AI BTK är svenska mästare efter 2-0 i matcher.

Foto: Linda Carlsson/SBTF