Erika Front gjorde säsongsdebut när Halmstad BTK vann

av | 2024-02-03 | Pingisligan, Start

Två slutspelsjagande lag mot två lag redan klara för slutspelet. Sådan var lördagens meny i Pingisligan by Stiga damer. Ett något desarmerat Köpings BTK Dam lyckades inte stå emot säsongsdebuterande Erika Front och Halmstad BTK:s frontalangrepp och IK Juno föll blytungt hemma mot ett mycket ungt Eslövs PK. Serien rullar vidare under söndagen när IK Juno och Halmstad BTK spelar om slutspel och Köpings BTK Dam och Eslövs PK spelar om seriesegern.

Köpings BTK Dam 4 – 6 Halmstad BTK

Säsongsdebut för Erika Fronth för Halmstad BTK som gjort resan upp till Köping i jakten på en slutspelsplats. För motståndet stod Köpings BTK Dam, tvåa i serien och som med största sannolikhet redan säkrat sin plats i slutspelet.

Glädjande nog mycket svenskt i den här lagmatchen, därtill ungt. Leila Imre, tillhörandes Köping, var den enda spelaren med något annat än svenskt i passet. Hon kompletterades av Leah Tveit Muskantor samt Hannah Holgersson. Bredvid Front mönstrade Halmstad Alma Rööse och Anja Händén. Agnes Svensson och Jennie Edvinsson alltså vilade.

Någon rostighet visade inte Erika Front prov på. Ställd mot Leila Imre gjorde Front 11-8 och 11-5 i de båda första seten. Ett mindre hack i maskineriet i tredje set innan Front stängde matchen i fjärde. Drömstart för Halmstad!

Skulle Alma Rööse kunna utöka för Halmstad mot Muskantor? De två spelarna visade sig svåra att skilja åt över fyra jämna set. Ett skiljeset skulle krävas. Där tappade Alma Rööse tre matchbollar vid 10-7 innan hon till slut ändå lyckades vinna med 14-12. Perfekt start på matchen för Halmstad!

Säg den lycka som varar för evigt! Hannah Holgersson tyckte tydligen att det fick vara nog med Halmstads lycka. Klokt och bestämt gjorde hon 3-1 i set på Anja Händén och reducerade för Köping fram till 1-2.

Fram med Erika Front till linjen igen för match mot Muskantor. Om första matchen blev bekväm så blev den andra matchen desto jobbigare. Muskantor hängde sig fast i matchen, men från mitten av skiljeset gjorde Front det ryck som skulle visa sig bli matchavgörande, från 6-5 till 11-5. Viktiga 3-1 till Halmstad.

En enligt uppgift småskadad Leila Imre hade därefter inte mycket att sätta emot Anja Händén, som revanscherade sig för förlusten mot Holgersson. Frågan därefter var om Hannah Holgersson återigen skulle kunna sätta stopp för Halmstads segertåg och ge Köping häng i matchen inför dubbeln.

Det såg onekligen så ut. Holgersson gled iväg till 2-0 i set utan större besvär. Men Alma Rööse måste ha ätit sin dunderhonung i setpausen därefter, för här förändrades matchbilden totalt. Rööse reducerade, Rööse kvitterade, och Rööse rusade fram till 8-2 i skilje. Ett tappert försök av Holgersson räckte inte. 11-8 till Rööse och 5-1 i matchen till Halmstad.

En till synes stor ledning i matchen för Halmstad hänger på så små marginaler. Halmstad vinner alla tre skiljeset i de första sex singlarna. En styrka naturligtvis att kunna göra det, det är inte många bollars skillnad mellan exempelvis 5-1 och 3-3. Enda frågan nu såg ut att vara inte om utan när Halmstad skulle stänga den här matchen.

Om nu någon och inte då inte minst Halmstad själva trodde matchen var klar kan det i så fall ha varit säsongens felbedömning. Steg för steg äter sig nämligen Köping in i matchen igen. Först vinner de dubbeln, 2-5. Därefter vinner Muskantor mot Händen, 3-5. Därefter, återigen efter ett skiljeset, vinner Holgersson mot Front, 4-5. Avgörande match således mellan Leila Imre och Alma Rööse.

Inledningsvis ser det inte ut att bli någon riktig match. Kraften är inte med Leila Imre den här dagen, och Alma Rööse är den här dagen ingenting annat än kraft. 11-3 och 11-2 ger Rööse 2-0 i set. Imre sprattlar därefter till i ett set och funderingen smyger sig in om den sista singeln ska bli en metafor för matchen som helhet, Halmstad med stort övertag som tappas.

Men nej! 11-5 till Alma Rööse i fjärde set och därmed stor matchvinnare för Halmstad BTK som med segern tar ett jättekliv mot slutspelet och en skön boost inför söndagens möte med slutspelsrivalen IK Juno.

IK Juno 0 – 6 Eslövs PK

Hemmalaget Juno spelar för en slutspelsplats. De som denna eftermiddag skulle bärga poängen var Sofia Westholm tillsammans med Emmy Tsekoura och Danielle Kelly. De ställdes mot ett för dagen mycket ungt Eslövs PK med trion Hana Goda, Matilda Hansson och Siri Benjegård.

Sofia Westholm vann första set mot Hana Goda, innan kanske som väntat tog över matchen därefter. Desto tuffare på andra bordet där Emmy Tsekoura i två set såg ut att kunna betvinga Siri Benjegård. Men där många började se en kommande förlust fortsatte Siri istället se möjligheten till vinst. Med 11-6, 11-7 och 11-9 vände Siri matchen och utökade Eslövs ledning till 2-0.

Full fart framåt verkade Matilda Hansson tycka och tänka som gjorde tre snabba set på Danielle Kelly, samtidigt som Hana Goda på bordet bredvid gjorde detsamma med Emmy Tsekoura. Hastigt och alls inte särskilt lustigt för IK Juno så var ställningen med andra ord 0-4 på hemmaplan.

Matilda valsade vidare mot Sofia Westholm. Tre raka set även där och visst känner man att Matilda Hansson nog gärna vill ge förbundskapten Tobias Bergman åtminstone lite problem med laguttagningen i kommande VM i Busan.

Skulle Siri Benjegård lyckas nolla IK Juno eller skulle Danielle Kelly spräcka nollan för Juno och tvinga fram åtminstone en dubbel? Den frågan skulle behöva ett skiljeset för att få sitt svar. Och inte heller denna gång skulle Siri bli svaret skyldig. En normal 12-åring i Pingisligan kanske hade vikt ner sig efter att ha släppt 6-4 till 6-9 i skilje. Men Siri är som alla vet ingen normal 12-åring. 13-11 till slut och 6-0 till Eslövs PK.

Eslövs damer är på väg att säkra herrarnas bedrift att vinna serie. 6-0 mot IK Juno var ett stort steg på den vägen, och imorgon kan seriesegern säkras borta mot Köpings BTK Dam, om än ej matematiskt så åtminstone i praktiken.

För IK Juno fick slutspelsdrömmarna en rejäl törn. Livsviktig match under söndagen hemma mot Halmstad BTK.

Toppbild: Halmstad BTK:s Erika Fronth gjorde säsongsdebut i dagens omgång. Foto: Linda Carlsson/SBTF