Para-VM: Sammanfattning

av | 2022-12-20 | Landslag, Para

För svenskt vidkommande tog VM-spelandet slut igår (10/11) i och med Anja Händén och Emil Andersson förluster. Vi lyssnar in förbundskaptenens sammanfattande ord.

VM spelades med nytt spelsystem som innebar: utslagning direkt, färre deltagare och endast fyra seedade spelare per klass. Alltså mycket nytt under detta mästerskap.

Sveriges stora VM-trupp innehöll fem stycken debutanter som alla för första gången skulle få chansen att visa upp sig på ett VM. Spännande och lovande för framtiden.

Sverige hade en (Ingela Lundbäck) spelare seedad att nå semifinal men förhoppningar om att i alla fall få till minst en till placering som ledde till medalj. Resultaten uteblev dock och när medaljerna delades ut var det helt utan svenskt deltagande.

– Det var ett väldigt tråkigt sammanlag resultat för vår del. Jag tycker att vi kanske förtjänar mer än vad vi får med och oss. Att vi inte lyckas förvalta de ledningar vi har i vid väldigt många tillfällen är surt och det påverkar såklart slutresultatet. säger förbundskapten Robert Svanberg.

– Våra fem debutanter visar utan att få med sig resultaten att de är för att stanna och har på ett VM att göra. Med sikte på framtida mästerskap så är det positivt även om spelarna själva såklart väldigt gärna hade tagit medalj nu direkt, fortsätter Svanberg.

Vad finns det att lära från detta mästerskap?
– Vi måste anpassa oss till det nya spelsystemet. Vi måste också bli bättre på att komma igen om det börjar gå lite dåligt i truppen, det är svårare för debutanterna än för de andra men här kan vi bli bättre tycker jag, säger Svanberg. Emil (Andersson) är väldigt nära att verkligen lyckas i singel trots att han var nedstämd efter dubbelförlusten några dagar innan men sen så har han varit med ett tag också, fortsätter Svanberg.

Framåt: Vad händer då?
– Inför EM nästa år så måste vi jobba fram bra dubbelpar och det är med sikte på Paralympics 2024, där vi har stora chanser om vi hittar rätt. Vi måste också öka på våra individuella rankingar så att vi kvalar in till paralympics, berättar Svanberg innan han avslutar:
– Jag tror att detta mästerskap har varit väldigt nyttigt och att vi som ledare och spelare kommer komma stärkta ur detta.

Semifinaler och finaler med medaljceremonier fortsätter under helgen där Ingrid Bogren är med som domare, sista kvarvarande svensk denna gång.
Tack och adjö till Granada, Spanien, för ett strålande genomfört arrangemang trots de uteblivna svenska medaljerna.

Eventsida VM
Lottning och resultat
Bilder – Svenska Parasportförbundet

Robert Svanberg har under mästerskapet fått hjälp med coachningen av Simon Nilsson och Anders Sjöstedt samt av naprapat Daniel Pettersson.


På bilden: Anders Sjöstedt. Foto: Svensk Parasport


På bilden: Simon Nilsson. Foto: Svensk Parasport

Toppbild: Karl Nilsson