Para-VM: Spännande svenskmatcher

av | 2022-12-19 | Landslag, Para

Efter en tuff inledande dag av singelspelet igår (8/11) skulle det idag komma att bjudas på flera spännande svenskmatcher i kampen om medaljer.

Varje klass har 12-16 spelare kvalificerade, i vissa klasser är du som seedan 1-4 klar direkt för kvartsfinal. Fyra svenskar kom till spel idag och de spelar/spelade enligt följande:

Åttondelsfinal, klass 3 herrar
Alexander Öhgren-Anurak Laowong, Thailand 3-1
(11-3, 11-5, 8-11, 11-3)

På pappret var Alexander lite favorit in i matchen men då de inte möts på 11 år kändes det ändå som en ganska öppen historia på förhand.

Alexander som i perioder haft det tufft med den mentala biten i bordtennis och då inte minst inför matcher hade inför denna match haft det ganska tufft.

– Det har varit lång väntan med två helt spelfria dagar för mig vilket har varit lite tärande. Det har blivit en uppbyggnad av nervositet och lite ångest inför dagens match och det yttrade sig här på förmiddag med hjärtklappning, yrsel och ostadighet och sådant. Som tur var släppte det av när jag fick börja värma upp med ”Robban” (Robert Svanberg) och sen blev det bara fokus på matchen och att ta en poäng i taget, berättar Alexander öppenhjärtigt om sina förberedelser.

Om Alexander var nervös inför så var det inget som syntes i spelet eller på honom. Alexander spelade avslappnat, kontrollerat och mer eller mindre felfritt i inledningen av matchen och tog hem dem utan några problem alls.

–Jag hade fullt fokus på serve, retur och sen placering, Det är så i rullstol, man behöver inte ligga på 100% när det gäller kraft utan man kommer långt med bra placering och att slita in bollen på bordet och att man sen kan nypa till den när man får läget och det lyckades jag med väldigt bra i början, berättar Alexander och fortsätter:

– Alla pingisspelare vet hur svårt det är att spela tre felfria set i rad när man möter en jämn spelare, och vi är rätt jämna faktiskt. I tredje tappade jag lite av spelidén och då gick det inte vägen men sen i fjärde var jag tillbaka och då gick det ju väldigt bra igen, konstaterar Alexander med ett leende.

– Nu ska jag ladda om inför match igen ikväll. Jag ser fram emot den matchen och kan jag spela som jag gjorde nu så har jag bra vinstchans även fast han (Thomas Bruechle, Tyskland) är högre rankad än jag. Vi brukar spela jämna och bra matcher så det ska bli väldigt skoj, avslutar en väldigt glad Alexander.

Åttondelsfinal, klass 6 herrar
Michael Azulay-Rungroj Thainyom, Thailand 0-3
(8-11, 6-11, 4-11)

Michaels motståndare är en väldigt rörlig spelare för sin klass som bygger sitt spel på placering och bra variation på serve och retur. I denna match skulle han vara den som fick styra och ställa vilket var nyckeln till seger.

Det första setet stod längde och vägde men ett par starta poäng av thailändaren tog hem det till honom och efter det kunde han slappna av mer och spela ut vilket fick gjorde det ännu svårare för Michael.

– Jag var väldigt positiv inför matchen och såg fram emot matchen även om jag visste att det skulle bli en tuff match då han nog är den som passar mig sämst av de seedade spelarna jag kunde ha fått möta, berättar Michael och fortsätter:

– Han spelade väldigt avigt och något lösare än vad jag hade trott till och med. Jag gillar när jag fåt lite fart på mig men nu fick jag ingenting att jobba med. Jag hade nog behövt vara mer bestämd om jag skulle ha haft en chans. Samtidigt så gör han nästan inga missar alls och ger mig alla typer av bollar jag är obekväm med, konstaterar Michael.

– Nu känns det bara tungt då jag inte riktigt fick ut hela min kapacitet men som de säger ”Never a failure, always a lesson”, säger Michael efter matchern och menar att det alltid finns något att lära och förbättra. Nu vet jag vad jag behöver förbättra så nu är det bara att åka hem och träna på det jag behöver bli bättre på, avslutar en samlad men besviken Michael Azulay.

Åttondelsfinal, klass 7 herrar
Jonas Hansson-William Bayley, Storbritannien 1-3
(5-11, 11-8, 9-11, 10-12)

Engelsmannen startade bäst och gav prov på varför han är världsetta men efter det första setet kom Jonas tillbaka och vispade allt som oftast in sin stenhårda backhand vilket gjorde matchen väldigt sevärd och dessutom knallhård. Jonas vann det andra setet men förlorade det tredje med minsta marginal. Underläge 1-2 för Jonas efter tre spelade set.

Det fjärde setet startade med ett par dunderhårda backhandattacker som fick engelsmannen Bayley att kolla långt efter Jonas men blickarna hjälpte föga; Jonas såg obekymrad ut som alltid. Spelarna följdes åt fram till 6-6 och skulle så fortsätta hela vägen fram till 9-9.

Vid 9-9 missar Jonas och får matchboll emot sig som han sedermera räddar med en stenhård forehandattack som svar på världsettans backhandöppning. 10-10. Tyvärr kunde inte Jonas riktigt få med sig det sista i slutet av matchen. Två ganska snabba och enkla poäng senare fick Bayley att skrika av lycka och gestikulera mot publiken som stöttat honom. En match där Jonas återigen ger prov på att han kan rå på de absolut bästa i världen men där resultatet inte gick med honom denna gång.

Vad hade Jonas att säga om matchen då:
– Det var inget konstigt att gå in i denna match. Jag har mött honom förut och jag hade min spelplan klar. Tanken var att hålla honom i ”fickan” eller forehand men om jag hade kontroll på hans ”nabbar” (Bayley spelar med och stöter ofta sina långa nabbar från sin backhandsida) så skulle jag spela lite mer i backhand, berättar Jonas om hur han såg på matchen innan den startade.

– Jag spelade som jag brukade med lite lösare forehandöppningar men sedan med hårdare tillbakadrag från forehand och backhand, konstaterar Jonas som om det inte var något speciellt på frågan om han spelar så hårt med sin backhand.

– I slutet av matchen så tycker jag att han servar lite vassare servar och då försöker jag returnera lite svårare men lyckas inte riktigt, där kunde jag spelat lite annorlunda, lite säkrare kanske, resonerar Jonas innan han avslutar:
– Jag är närmare nu än när jag mötte honom för en månad sedan, det tar jag med mig härifrån som något positivt.

Kvartsfinal, klass 5 damer
Ingela Lundbäck-Panwas Sringam, Thailand 2-3
(5-11, 9-11, 11-7, 11-6, 11-13)

Ingela och Panwas Sringham har mötts två gånger tidigare i år och båda gångerna har Ingela segrat med 3-2 i set. Thailändskan som bara är 20 år utvecklas snabbt och är en mycket kompetent motståndare som spelare med kortnabb på sin bavkhandsida och antigummi på sin forehand, en för många ovan och lite läskig kombination.

Första set gick inte alls svenskans väg utan förlorades klart och det såg sedan spänt ut även i det andra setet. Det var bättre i det andra setet men fortsatt inte riktigt bra, Ingela hade mer att ge.

– Tanken var att få igång det offensiva spelet med snabba spelare och skaffa sig ett övertag där men det lyckades inte riktigt i början. Ingela hade ett par för enkla missar i början som hon kunde fått in så jag hade tro på henne trots underläget, berättar förbundskapten Robert Svanberg.

Vändningen kommer. Ingela spelar upp sig och det rejält. Bättre servar och bättre returer ger henne två raka set och skaffar henne dessutom ledning i skiljesetet.

– Ja, hon leder i princip hela setet. Det känns helt och hållet som hennes match där och då. Men sen kommer några missar och kanske är det nerver jag vet inte men ledningen försvinner och sen matchen, konstaterar Svanberg bistert.

Trots ledningar hela skiljesetet och flera matchbollar (10-7 ledning) så förlorar Ingela matchen med 2-3 efter att ha förlorat det sista setet med 11-13. Tyvärr ännu en match som likt sand glider en svensk ur fingrarna.

Kvartsfinal, klass 3 herrar
Alexander Öhgren-Thomas Bruechle, Tyskland 0-3
(5-11, 5-11, 9-11)

Spelarna har möts nio gånger tidigare och inför dagens möte hade Alexander 5-4 i plusstatistik i dessa inbördes möten. Vid de två senaste tillfällena har svensken haft underläge med 0-2 i set men lyckats vända och vinna till seger. En mycket jämn match på förhand mellan två spelare som gillar och respekterar varandra sen många år tillbaka.

Alexander fick ingen bra start på matchen och Bruchle fick styra spelet lite för mycket. När Alex väl fick chansen att attackera med sin forehand så missade han ofta via nätkanten.

– Jag kanske saknade lite energi nu på kvällsmatchen, det hade känts helt OK innan även fast jag var sliten från den tidigare matchen. Det är inte riktigt det som passar mig bäst, kvälsmatcher. Flera av mina attacker som jag oftast sätter fastnade på nätkanten och det berodde mycket på min egna brist på kraft, förklarar Alexander.

De två första seten förlorades med klara siffror och även i det tredje kom Alexander i stort underläge.

– Det kändes som jag fick jaga hela matchen. Jag fick inget gratis då han spelade så säkert och bra. Han hade ett ruggigt bra försvarsspel och läste min skruv alldeles för bra för min smak, säger Alexander med ett snett leende.

Tredje setet blev till sist jämnt- Tysken stack ifrån till ledning med 10-6 men Alexander gav inte tappt och bet sig kvar i matchen. Timeout för tysken ner ledningen hade reducerats till 8-10. En stenhård forehand senare av Alexander och ledningen var 10-9.

– Jag vet ju att om jag vinner tredje så kan jag vinna matchen. Jag har ju vänt för det vet ju både jag och han om, säger Alexander lite drömskt.

Men det skulle inte bli någon fortsättning på matchen. Ett skär från Alexander fastnar i nät och förlusten är ett faktum.

– Det är klart att jag är besviken., väldigt besviken. Men pingisen fortsätter, jag ska vila lite efter det här men sen så är det bara att sätta igång igen med vardagen, ler Alexander. 2023 är det EM och 2024 Paralympics och de är redan inskrivna i kalendern, avslutar en besviken Alexander men med blicken fäst på framtiden.

Torsdagens svenskmatcher:

Åttondelsfinal, klass 10 damer
Klockan 16.45 Anja Händén-Bruna Alexandre, Brasilien, bord ej bestämt

Åttondelsfinal, klass 8, herrar
18.15 Emil Andersson-Ross Wilson, Storbritannien, bord 5

Eventsida VM
Lottning och resultat
Bilder: Svenska Parasportförbundet

Toppbild: Karl Nilsson
Bilder:
 Svensk Parasport