Para-VM: Tufft i Granada

av | 2022-12-19 | Landslag, Para

Idag (8/11) startade singelspelet på VM och Sverige hade två debutanter i spel denna afton: Cajsa Stadler och David Olsson.

Totalt sett är endast 12 spelare per klass kvalificerade till detta VM och det är för Cajsa och David deras första världsmästerskap. Tidigare åVM så har det spelats gruppspel men nu var det rakt in i hetluften och utslagning direkt.

Hur gick snacket innan Cajsas match:
Cajsa har stött på Camelia Ciripan två gånger tidigare och har ännu inte vunnit set men i mötet i våras var det jämna set och med Cajsas positiva utvecklingskurva så finns chansen trots att hon går in i matchen som “underdog”.

Åttondelsfinal, klass 6, 8/11
Cajsa Stadler-Camelia Ciripan, Rumänien 2-3 (11-5, 13-11, 0-11, 7-11, 8-11)

Cajsa styrde spelet bra och fick motståndaren att missa i det första setet, en klar seger för svenskan. Andra set inleds bra av Cajsa som fortsätter styra och hon tar också en rejäl ledning. Men den rutinerade rumänskan kommer tillbaka och vi anar lite nerver hos debutanten Stadler som tar timeout vid ledning 9-8. Spelarna byter poäng med varandra men till sist så tar svenskan hem det andra setet och skaffar sig en 2-0 ledning i matchen.

Tredje set startade lika illa som det slutade och det var med en massa förlorade poäng på raken, elva stycken poäng för att vara exakt. Otroligt. Ledningen reducerad till 2-1 i set.

Fjärde set startade jämnt men efter en kort kontrovers kring en poäng så lyckades rumänskan dra ifrån rejält och till sist ta hem setet utan större problem. Ett ovisst skiljeset väntade och en trend som inte lutade i svensk riktning.

Halva skiljesetet var jämnt resultatmässigt men lite fördel i spelet till rumänskan, spelarna följdes åt till 5-5 innan rumänskan kunde rycka och ta sig fram till matchbollar och ledning med 10-5. Cajsa kämpade sig kvar i matchen men kom aldrig närmare än till åtta. Förlust för svenskan med 2-3 i set.

Vad hade förbundskapten Robert Svanberg att säga om matchen:
– Oj, vilken tuff förlust det här var. Faktiskt en av de värsta. Cajsa har inte ens tagit set på henne men efter ledning med 2-0 så slappnar hon av bara lite grann och då tog rumänskan för sig rejält. Efter det var det faktiskt inte ens riktigt nära. Nej, det här var en riktigt tråkig förlust, konstaterar en tagen förbundskapten

Vad hade Cajsa att säga om matchen:
– Jag vet att jag gått fram senast vi möttes senast. Jag inledde bra i matchen och hon gör ett par enkla misstag, det är små marginaler man ska ha med sig, berättar Cajsa om hur tog ledningen med 2-0 i set. I tredje ändrar hon lite prosition och placering på hur hon spelar och där är jag inte riktigt med. Jag tycker att jag behåller “gameplan” och jag tycker att jag har bra koll på nerverna matchen igenom, fortsätter Cajsa.
– Från tredje set missar hon knappt en boll. Allt kom tillbaka. Visst kanske min kvalitet i slagen gick ned lite grann men främst är det hon som spelar upp sig och spelar sedan nästan helt felfritt, konstaterar Cajsa.
– Visst har det varit kul att vara med på VM men just nu känns det bara surt, avslutar en besviken Cajsa efter att ha blivit utslagen i åttondelsfinal på VM.

Hur gick snacket innan Davids match:
En tuff match för David Olsson. Romero var med och besegrade David Olsson och Alexander Öhgren i dubbeln. De har möts en gång tidigare och då vann Romero med 3-1 i set.

Åttondelsfinal, klass 4, 8/11
David Olsson-Elias Romero, Argentina 1-3
(7-11, 7-11, 11-9, 10-12)

Romero inledde starkt och gav tidigt prov på två viktiga vapen: hans backhand som var strålande och hans serve som var riktigt vass.

Genom de två inledande seten var spelet väldigt jämnt men hela tiden lite fördel för argentinaren som kunde få med sig många “enkla” poäng direkt på serven. David försökte så gott han kunde att hänga med men det gick inte riktigt.

Vid underläge med 0-2 i set spelade David upp sig lite grann och lyckades returnera bättre och yog sig fram till 10-6 ledning. Romero vann dock två snabba och David tvingades till timeout, vilket säkert hjälpte till seger med 11-9 och en reducering.

Fjärde och vad som skulle komma att bli det sista setet var jämnt och David fick slita ordentligt för att hänga på sin motståndare. Servereturerna skulle dock visa sig vara avgörande til Davids nackdel. David hann med att rädda två matchbollar från underläge 8-10 innan förlusten till sist var ett faktum, 10-12.

Vad hade David att säga om matchen:
– Jag tyckte att vi hade en bra spelidé när jag gick in i matchen där jag ville undvika hans starka backhand och variera placering, inte två gånger på samma ställe, det fungerade rätt bra, berättar David. Men vad spelar det för roll vad man har för spelidé om man inte kan returnera en enda serve, frågar David retoriskt. Jag hade så mycket problem med hans servar hela matchen och det fäller avgörandet helt och hållet, konstaterar en mycket besviken David och fortsätter:
– Jag måste förbättra min returer om jag ska kunna ta nästa steg i min utveckling- Det är en bra erfarenhet att vara med på VM och att bara vara med här är en prestation. Jag hade önskat att jag hade presterat även på den här scenen men det gjorde jag inte och nu känns det bara skit, avslutar David, även han besviken och ledsen över sin förlust.

Onsdagens svenskmatcher på VM:

Åttondelsfinal, klass 6 herrar
13.00 Michael Azulay-Rungroj Thainyom, Thailand, bord 3

Åttondelsfinal, klass 3 herrar
13.00 Alexander Öhgren-Anurak Laowong, Thailand, bord 6

Åttondelsfinal, klass 7 herrar
16.00 Jonas Hansson-William Bayley, Storbrittanien, bord 1

Kvartsfinal, klass 5 damer
17.30 Ingela Lundbäck-Panwas Springam, Thailand, bord 2

Länkar: 
Eventsida VM
Lottning och resultat
Webbsändningar

Toppbild: Oscar J. Barrosso
Bilder:
Svenska Parasportförbundet