Idag (10/11) kom de sista kvarvarande svenskarna till spel: Emil Andersson och Anja Händén. Med svårt motstånd i form av högre rankade spelare på andra sidan bordet i antågande.
Anja har mött den semifinalseedade brasilianskan tidigare och har då lyckats att ta set men inte mer än så.
– Jag hoppas att Anjas utvecklingskurva är mer positiv än hennes motståndare och även fast det är en tuff motståndare så kan nog Anja ha en chans, sa förbundskapten Robert Svanberg inför matchen.
Åttondelsfinal, klass 10 damer
Anja Händén-Bruna Alexandre, Brasilien 0-3
(4-11, 6-11, 8-11)
Matchen startade inte alls bra för svenskan som direkt kom i underläge och inte riktigt fick till sitt eget spel. Brasilianskan hade gjort sin hemläxa från tidigare möten och höll Anja låst i backhand med sin säkra forehand och det gav ofta utdelning.
– Jag vet att jag kan slå henne och även om jag förlorat tidigare så kändes det inte omöjligt, jag trodde på mig själv inför matchen, sa Anja och fortsatte:
– Jag har haft några dagar att förbereda mig med bra träning här på plats så formen är det inget fel på men sen är det ju en vädligt duktig och rutinerad motståndare jag möter idag.
Andra set startade lite jämnare men i mitten av setet gjorde Alexandre ett ryck och kunde sedan hålla undan utan större problem. Brasilianskan besitter en väldigt vass serve som ofta kom snabbt efter ett högt uppkast ställde vid ett par tillfällen svenskan och när det sedan hos brasilianskan fanns en vass forehand i arsenalen blir det tufft. Underläget med 0-2 skulle bli omöjligt att ta ikapp för Anja då även det tredje setet, om än jämnare, dominerades av Bruna Alexandre. Förlust i tre raka set för svenskan.
– Ja, jag fick inte många lägen med forehand, konstaterar Anja. Tidigare när vi möts har jag lyckats skapa en hel del poäng med forehand men nu blev det nästan ingenting.
– Jag vet inte om det beror lite på nerver. Jag har ju inte varit med i sådana här sammanhang tidigare så lite nervös var jag nog och då fungerade inte alla slag riktigt, berättar Anja.
– Framåt blir det mest tävlingar i Sverige men annars är nästa stora mål EM 2023 och ännu längre fram Paralympics 2024, men jag måste bara hem och bli bättre först, säger Anja med ett leende.
Åttondelsfinal, klass 8, herrar
Emil Andersson-Ross Wilson, Storbritannien 1-3
(9-11, 11-9, 11-13, 8-11)
Två spelare som mötts flera gånger och där svensken totalt sett har plusstatistik men där han förlorat de senare mötena och då minns vi inte minst på Paralympics 2021 i Tokyo där Emil förlorade en jämn match.
Dagens match började jämnt och spelarna följdes år genom hela setet men där svensken tog kommandot i slutet utan att riktigt kunna knyta till den berömda säcken. Emil servade bra setet genom och hade en god spelidé men Ross Wilson är inte världstvåa för intet. Förlust 9-11 efter ledning med 9-8 för Emil.
– Jag kände att jag var med direkt från början. Det har ju gått ett par dagar sen jag spelade match senast men jag var på tårna direkt och kunde lika gärna ha vunnit det första setet. Det var lite svårt ibland att hålla serven kort och det är farligt mot honom för då kommer han där med stora bössan och då smäller det, berättar Emil om inledningen av matchen.
Andra setet var ett snäpp upp i kvalitet från Emils håll och han lyckades låsa engelsmannen i backhandspelet och komma åt bra själv. Efter en 9-6 ledning för svensken så blev det riktigt tätt. Emil hann med att missa en egen setboll innan han vid ledning 10-9 läste att Wilson skulle serva långt: Emil steppade runt som en flamencodansör och dräpte in en forehand raka vägen och tog hem setet. Utjämnat 1-1.
– Jag hade som idé att försöka låsa honom i backhand. Jag ville komma åt med egen öppning med backhand och då gärna diagonalt för att låsa honom där och det lyckades jag ofta rätt bra med, speciellt i andra set, förklarar Emil. På setbollen anade jag att han skulle serva långt så då klev jag runt, berättar Emil.
Tredje set blev ett nyckelset. Emil hamnade i tidigt underläge och som mest låg han under med 3-7. Arbogasonen Emil gav dock inte upp utan tog sig tillbaka och hann med att rädda två setbollar till 10-10 innan han via en fin backhand-backhand duell kunde skaffa sig egen setboll och ledning 11-10. Men tyvärr är Wilson i detta läge lite mer på hugget och ett uns av passivitet anas hos Emil. Engelsmannen räddar setbollen och tar sem två till poäng på raken för setseger med 11-13.
– Det är alltid en poäng som avgör. Det är alltid den där poängen man ska vinna för att vinna hela alltet. Det är så små marginaler och nu hade jag inte riktigt det där sista och då tar han hem det, konstaterar Emil bistert.
Emil får sedan en dålig start på fjärde set och efter att ha tagit timeout ser han Wilson segla ifrån honom till 1-5. Men som vi vet går det snabbt i pingis och Emil är snart tillbaka och engelsmannen tar timeout vid 4-5. Emil kvitterar sedan till 5-5 men kan inte mäkta med att pressa sin motståndare mer än så. Setet slutar 8-11 efter ett missat tillbakadrag från Emils sida och matchen och VM är över för honom för denna gång.
– Ja, nu är det tungt. Riktigt surt. Jag känner att jag är med. Jag vet ju att detta är en medaljmatch för mig. Det hade varit så skönt för självförtroendet att ta hem den men den här gången räckte det inte till. Men man får väl se det som något positivt att jag pressar världstvåan så hårt som jag gör. Nu blir det lite vila och sen pingis på hemmaplan, lite mer långsiktigt är det EM nästa år och därefter Paralympics i Paris 2024 där jag verkligen är med i racet, avslutar en sammanbiten Emil Andersson.
Eventsida VM
Lottning och resultat
Bilder – Svenska Parasportförbundet
Toppbild: Karl Nilsson
Foto: Svensk Parasport