Intensiv period för paralandslaget

av | apr 13, 2024 | Para, Start

Fyra spelare har hittills klarat kvalreglerna och är därmed redo att sätta sig på planet till Paris och Paralympics 2024 även om det formella beslutet tas av Sveriges Paralympiska Kommitté, SPK. Det finns dock förhoppningar om ännu mer svensk representation vilket kommer avgöras under de kommande två intensiva månaderna.

Vid Polish Para Open var det i mångt och mycket vinna eller försvinna för några av våra svenska parastjärnor. Daniel Gustafsson visade att han är tillbaka på allvar i landslagssammanhang. Vid tävlingarna i Polen var han mer eller mindre, och bildligt talat, i ett prekärt ”kniven-på-strupen-läge” tvungen att vinna tävlingen. Bäst när det gäller var strategin som Gustafsson tillämpade och efter en mycket strong insats kunde han till slut kliva allra överst på prispallen. Därmed säkrade Daniel Gustafsson också sin paralympicsplats.

Jonas Hansson har gått fram som en tornado de senaste ett och halvt åren, och har klättrat otroliga 30 placeringar på rankingen, nu är Hansson på en imponerande åttondeplats, bronset i Polens singelspel gjorde att även han nu kan börja planera för Paris. Att leverera som bäst när det behövdes som mest var även det en melodi som gällde för Jonas Hansson. I den direkt avgörande matchen som han var tvingad att vinna – kvartsfinalen – vändes ett underläge 1-2 och 4-9 till seger. Detta innebar att Jonas Hansson fick det antal rankingpoäng som behövdes och han kunde därmed kliva över till rätt sida om kvalgränsen.  

Rutinerade herrarna Alexander Öhgren och Emil Andersson har under en period simmat ganska lugnt då de hade ett ointagligt försprång jämfört med övriga konkurrenter rankingmässigt. Det gör att de hamnar på rätt sida kvalgränsen och kan börja packa väskan så fort klartecken ges från SPK. Totalt innebär det att Sverige nu har fyra spelare klara för Paralympics i sommar. Förbundskapten Robert Svanberg är förstås nöjd men långtifrån belåten. 

– Sett till de individuella insatserna är jag såklart väldigt nöjd med Daniel och Jonas. Båda lyckades spela som bäst när det gällde som mest. Det är väldigt roligt att Daniel är tillbaka och han visade att han tillhör den yttersta världseliten med sin tredjeplats på rankingen. När det gäller Jonas så har han presterat helt fantastiskt senaste arton månaderna och mer eller mindre tagit medalj på varenda tävling han ställt upp i. Nu var han piskad att ta sig till semifinal och lyckades vända ett nästan hopplöst läge i måste-matchen i kvartsfinalen och därmed klara kvalgränsen. Otroligt starkt. Våra ”nestorer”, Alexander och Emil har vi ju vetat ett tag att de förmodligen skulle sitta säkert rankingmässigt och därmed vara kvalificerade. De kommer ägna sig åt att träna under april månad för att sedan, under maj, tävla för att förbättra sin seedning inför Paralympics, säger Robert Svanberg.

Intensiv period
I maj månad väntar ett slutkval i Thailand och då hoppas förbundskapten Svanberg på ytterligare parisdeltagare. Rutinerade Ingela Lundbäck, med ett flertal paralympiska spel på sin CV, ska då in i hagen och försöka spela till sig en plats. Till spel i Thailand kommer även Anja Händén som i det fall hon kvalificerar sig gör debut i Paris. På herrsidan ställs hoppet främst till Michael Azulay och Sam Gustafsson. Förutsättningarna är dock stentuffa, det är vinst som gäller. Det finns även en chans via wildcard men det är inget som den svenska förbundskapten hyser något större hopp om. 

– Vi har ett flertal bra chanser på pappret men i och med att det enbart är vinst som ger en biljett så är det såklart alltid tufft, det gäller att få ihop alla delar och hålla nerver och annat i styr. Vi vet dock hur förutsättningarna ser ut och det är detta spelarna under lång tid har tränat och förberett sig för. Jag tycker absolut att vi bör sträva efter att få med ytterligare två spelare, det ser jag som fullt rimligt, säger Svanberg. 

Truppen till Thailand kommer bestå av cirka sju-åtta spelare. Under april månad, närmare bestämt den 22:a, släpps även kvalificeringslistorna för dubbelspelet i Paris och bland fler tilltänkta dubbelpar har exempelvis Jonas Hansson och Sam Gustafsson en så pass hög position på rankingen att de via den skulle kunna kvala in. Det skulle i sin tur innebära att Sam Gustafsson även får spela singel. 

I övrigt består perioden upp till de paralympiska spelen i Paris av mycket träning på hemmaplan och en del tävlingar. Och, som det verkar, en hel del nagelbitande. Vi på hemmaplan håller såklart alla tummar och tår.

#pingisförallaöverallt
#svenskbordtennis