TÄVLINGSNYHETER

Resultat och rysare i Lag-SM

av | 2024-04-15 | Mästerskap, Start, Tävling

Våxtorps BOIS och Halmstad BTK i damer och herrar 18, Spårvägens BTK och Ängby SK i flickor och pojkar 16, Ängby SK och IFK Täby BTK i flickor och pojkar 14. Så fördelade sig guldmedaljerna under Lag-SM för ungdom i Karlskrona och i Brinova Arena den 13-14 april 2024. En tävling som bakom medaljerna sprudlade av dramatik och spänning, och av glädje och tårar.

Spänningen levde ända in i det bitterljuva slutet av Lag-SM. På ett ensamt bord spelade Västers BTK och Spårvägens BTK om silvret i Pojkar 14. För Spårvägen var det så tufft att vinst betydde silver och förlust fjärdeplats och utanför medaljplats. Kanske var det den vetskapen som avgjorde saken till Västers fördel och Spårvägens nackdel.

Dramatiskt gällande guldet blev det emellertid aldrig i P14. Därtill var var IFK Täby med Adam Grawsiö Wallin och Sigge Hedblad alldeles för bra, som gick igenom hela Lag-SM utan en enda förlust. 15-0 i matcher med andra ord. Oavsett favoritskap på förhand är det naturligtvis både imponerande och väldigt starkt.

Motsvarade favoritskapet gjorde i högsta grad även Våxtorps BOIS i Damjuniorer 18. Där var det först i finalen mot Ängby SK som laget till slut förlorade en match. Emma Vendelbo och Nellie Franzén imponerade i hagen för ett Våxtorp som med detta tog sitt femte guld i Lag-SM på kort tid.

Mer ovisst var det i så fall i Herrjuniorer 18. Kanske signifikativt för klassens jämnhet att Halmstad BTK 1 med Isak Alfredsson och Emil Johnsson vann, men gick in i tävlingen som det tredje seedade laget. Men Halmstad BTK 1 var starkast i båda de mycket jämna och välspelade matcherna mot Ängby SK 1 och Halmstad BTK 2.

Två silvermedaljer för Ängby SK så långt med andra ord. Men det skulle grävas guld för Ängby SK också. Lukas Gjörling, Hugo Jobs och Olle Ståhl spelade hem guldet i Pojkar 16 utan poängförlust, men där guldet ändå avgjordes först i sista matchen mot Norrtulls SK. Samtidigt såg Amanda Asp, Laurynne Cabardo och Frida Zetterström till att spela hem guldet i yngsta klassen Flickor 14, efter en mycket trevlig final mot Carlshamns BTK med Alicia Enbom och Tilda Edvardsson.

Störst jubel i Brinova Arena i Karlskrona blev det emellertid framåt söndagskvällen när hemmalaget Lyckeby BTK i P16 genom att besegra IFK Lund i sista matchen avancerade från fjärdeplatsen upp till silvermedaljen. Lyckeby BTK:s enda medalj i detta Lag-SM, men det var så när på väg att bli fler.

Den stora dramatiken inträffade i Flickor 16. Lyckeby BTK hade där att vinna sista matchen mot jumbon Ängby SK för att säkra bronsmedaljen. Men det gick troll i saken för Wilma Nilsson och Alma Asterhed och kanske något överraskande blev det Laholm BTK Serve som istället knep bronsmedaljen i kavaj.

En riktig rysare utspelades samtidigt på bordet bredvid. Det som i praktiken var finalen i F16 mellan Spårvägens BTK och Västers BTK. Spårvägen med Gabriella Aaltonen och Nathalie Freij gick in i tävlingen som klassens favoriter, men Västers BTK med Betty Engström och Clara Ellerman ville ge dem en riktig match om saken.

Så blev också fallet. Betty Engström har 2-0 i set och 9-4 på Gabriella Aaltonen och ser ut att ge Västers BTK en kanonstart och tidig guldvittring. Kanske satte detta myror i skallen på Engström för på något sätt krånglade sig Aaltonen ur läget. 9-4 blev 10-12 och 2-0 i set blev 2-3. Ännu en femsetare gjorde att Nathalie Frej kunde utöka till 2-0 mot Clara Ellermann, men hur hade den matchen slutat med ett annat resultat i första matchen?

Otroligt små marginaler i slutändan, även om de sällan är någon tillfällighet. Västers BTK vann dubbeln men Aaltonen kunde sedan stänga matchen mot Ellermann och Spårvägens BTK tog hem guldet i F16. Spårvägens smått otroliga sextonde guld i Lag-SM.

Medaljörerna i Lag-SM ungdom 2024

DJ18
Guld – Våxtorps BOIS (Nellie Franzén, Tuva Oredsson och Emma Vendelbo)
Silver – Ängby SK (Scarlett Anders, Hillevi Della Morte och Ella Kellow)
Brons – Lessebo BTK (Nora Edvardsson, Elsa Sander Bornö, Filippa Skjöld-Hinze)

F16
Guld – Spårvägens BTK (Gabriella Aaltonen och Nathalie Freij)
Silver – Västers BTK (Clara Ellerman och Betty Engström)
Brons – Laholm BTK Serve (Tuva Edvinsson och Karla Fragoso Bengtsson)

F14
Guld – Ängby SK 1 (Amanda Asp, Laurynne Cabardo och Frida Zetterström)
Silver – Carlshamns BTK (Tilda Edvardsson och Alicia Enbom)
Brons – Söderhamns UIF (Sara Haglund och Nike Lundqvist)

HJ18
Guld – Halmstad BTK 1 (Isak Alfredsson och Emil Johnsson)
Silver – Ängby SK 1 (Peter Alestedt, Isak Edwardsson och Elias Sjögren)
Brons – Halmstad BTK 2 (Noa Dahlström och Hugo Nylén)

P16
Guld – Ängby SK (Lukas Gjörling, Hugo Jobs och Olle Ståhl)
Silver – Lyckeby BTK (Noah Enbom och Axel Geijer)
Brons – Norrtulls SK (Theo Alvendal, Emil Haglund och Helmer Lidén)

P14
Guld – IFK Täby BTK (Adam Grawsiö Wallin och Sigge Hedblad)
Silver – Västers BTK (Emil Ellerman och Melker Sjösvärd)
Brons – Ängby SK (Emil Gjörling och Albin Ingeström)

Toppbild: Prispallen i F14. Foto: Fredrik Lundqvist