Stina och Kristian grejade kvalbiljetten i Tjeckien

av | 2024-04-12 | Landslag, Start

Efter att åkt ut steg 1 i semifinal under torsdagen kunde Stina Källberg och Kristian Karlsson göra en storstilad revansch under fredagens andra steg (andra chansen). Segern blev ett faktum och därmed har det nybildade mixedparet klarat de internationella kvalreglerna till mixeddubbelklassen inför sommarens olympiska spel. Officiell uttagning av SOK inväntas.

Efter en tuff semifinalförlust i OS-kvalets första turnering under torsdagen mot Wong Chun Ting och Doo Hoi Kem från Hongkong, Kina fick svenskparet en ny chans under fredagen. Den chansen tog man.

Efter två täta matcher i fredagens kvartsfinal och semifinal kunde svenskparet besegra luriga tjeckerna Pistej och Balazova med 4-0 i set.

– Det känns fantastiskt. Det känns så bra att vi säkert gjorde vår bästa match någonsin och var bäst när det gällde, säger Stina och Kristian.

– Vi spelade ihop som ett team i finalen och följde upp varann på att bra sätt. Vi lyckades hålla undan de starka attackerna och det kändes som att det var vi som styrde spelet hela matchen, fortsätter Stina och Kristian.

Efter två långa dagar var frågan hur energin skulle stå sig inför en final som spelades ynka timmen efter den tuffa semifinalen.

– Vi var beredda på att det skulle bli en och svängig lång match, men det var skönt att det inte behövde bli för jämnt. Det har varit många matcher och set spelade de här två dagarna så vi är båda väldigt trötta i både knopp o kropp. Men det är en väldigt skön känsla att äntligen kunna slappna av, pustar spelarna ut.

Efter segern på WTT Feeder i Kroatien föregående vecka visste Kristian och Stina att formen var god. Den inställningen lyckades de hålla i hela vägen.

– Även fast vi förlorade igår så kände vi oss i bra form och visste att det skulle krävas mycket för att slå oss i den här tävlingen. Så vi gick in med fullt självförtroende den här dagen men, konstaterar Stina och Kristian.

Segern i dagens kvalturnering innebär nu att Kristian Karlsson och Stina Källberg har klarat av de internationella kvalreglerna för att kunna spela mixeddubbel på sommarens OS. Nu fortlöper den officiella uttagningsprocessen av SOK och slutliga besked får vänta.

– Just nu tänker vi inte på det. Vi har gjort det vi kunnat och det andra kan vi inte påverka, avslutar Stina och Kristian gemensamt.

Resan till segern
World Mixed Doubles Olympic Qualification

Steg 2, knock out-träd 4, fredag 12 april
Kvartsfinal, Kristian Karlsson/Stina Källberg, Sverige – Phakpoom Sanguansin/Orawan Paranang, Thailand, 4–1
(11–9, 8–11, 11–9, 12–10, 11–9)
Semifinal, Kristian Karlsson/Stina Källberg, Sverige – Clarence Chew/Jian Zhen, Singapore, 4-2
(7-11, 11-9, 9-11, 11-9, 11-9, 11-6)
Final, Kristian Karlsson/Stina Källberg, Sverige – Lubomir Pistej/Barbora Balazova, Tjeckien, 4-0
(12-10, 11-7, 11-9, 11-5) 

Steg 1, knock out-träd 2, torsdag 11 april

Kvartsfinal, Kristian Karlsson/Stina Källberg, Sverige – Gunduz/Altinkaya, Turkiet / Ursu/Chiriacova, Rumänien, 4–0
(11–4, 11–8, 11–7, 11–8)
Semifinal, Kristian Karlsson/Stina Källberg, Sverige – Wong Chun Ting/Doo Hoi Kem, Hongkong, Kina, 2–4
(11–6, 5–11, 11–8, 8–11, 5–11, 7–11)

Foto: Tobias Bergman