TÄVLINGSNYHETER

Fakta och favoriter inför Lag-SM i Karlskrona

av | 2024-04-12 | Mästerskap, Start, Tävling

Fortsätter Stockholm dominera i Lag-SM eller kan andra trotjänare och uppstickare röra om i grytan? Våxtorps BOIS i DJ18, Spårvägens BTK i F16 och IFK Täby BTK i P14 är helgens stora förhandsfavoriter. Mest dramatik finns förmodligen att vänta i HJ18 samt i P16 men även F14 kan överraska.

När snön har börjat smälta bort, solen börjat skina igen och den första riktiga vårvärmen har infunnit sig så brukar det vara dags för finalspelet i Lag-SM för ungdomar. Ett av svensk bordtennis trevligare vårtecken.

Den enskilt mest framgångsrika klubben i Lag-SM, åtminstone de senaste tio åren, är Spårvägens BTK som i sina olika konstellationer har plockat hem hela 14 guldmedaljer genom åren, nästan en fjärdedel av totalen. Tätt efter Spårvägen följer Halmstad BTK med sina 10 guldmedaljer.

Spårvägen är inte enda Stockholmsklubben med framgångar på Lag-SM. Ängby SK, Norrtulls SK och på senare tid även IFK Täby BTK har tagit flera guldmedaljer vardera, och sammantaget står klubbar från Stockholm för 24 av totalt 59 guldmedaljer de senaste tio åren, med en mängd silvermedaljer utöver det.

Men allt är inte Stockholm. Utöver Halmstad BTK har klubbar som Söderhamns UIF, Mariedals IK, BTK Frej, Lekstorps IF och Eskilstuna BTK med flera visat att det går att vinna guldmedaljer även utanför storstaden. På senare år har Våxtorps BOIS växt fram som gigant på tjejsidan med fyra guldmedaljer de senaste fyra åren.

Tittar vi på årets upplaga av finalen i Lag-SM, som arrangeras av Lyckeby BTK i vårvackra Karlskrona, så är det många bekanta klubbnamn som passerar revy. Ängby och Spårvägen naturligtvis. Halmstad och Spårvägen så klart. Men här finns även Bergkvara BTK, Västers BTK, Laholm BTK Serve, Carlshamns BTK, IFK Lund, Åstorps BTK, Lessebo BTK, BTK Frej med flera.

Lag-SM för ungdomar avgörs i åldrarna 14, 16 och 18 för flickor och pojkar. Sammantaget sex klasser alltså. Vilka är då favoriterna i respektive klass och vilka är de främsta utmanarna?

Damjuniorer 18

Våxtorps BOIS har varit väldigt framgångsrika på flicksidan i Lag-SM de senaste åren, och mycket talar för att de här plockar hem sin femte guldmedalj på kort tid. Alice Nilsson och Emma Vendelbo är en stark etta och tvåa och bakom dem är Nellie Franzén och Tuva Oredsson mycket dugliga ersättare.

Enligt seedningen borde det främsta motståndet mot Våxtorp komma från Ängby SK:s lag med Ella Kellow, Scarlett Anders och Hillevi Della Morte, men en varningens flagga bör nog också höjas för Sjömarkens BTK med en stark trio i Josephina Fred, Emilia Johansson och Elvira Söderlund.

Herrjuniorer 18

Tävlingens riktiga getingbo hittar vi i HJ18 där vilket som helst av de tre lagen Halmstad BTK 1 och Halmstad BTK 2 samt Ängby SK 1 kan gå vinnande. Om Elias Sjögren är frisk och hel och visar samma goda form som han gjorde på Top-12 för några månader sedan så kan guldet följa med tillbaka till Vällingby.

Halmstad BTK:s båda lag kommer dock ge Ängbys första lag en rejäl kamp. Bakom dessa tre lag väntar kanske framför allt Söderhamn i vassen med ett starkt lag med Dennis Larsson, Simon Lundqvist och Oliver Leijon. SUIF kanske inte är starka nog att vinna hela klassen, men definitivt starka nog att kunna få en spoilerroll i guldstriden.

Flickor 16

Med fem lag i F16 talar det allra mesta för att Spårvägens BTK med Gabriella Aaltonen och Nathalie Freij tar hem guldmedaljerna. Ska något lag lyckas sätta stopp för den saken så är det Västers BTK med Betty Engström och Clara Ellerman. Men allt annat än Spårvägen här vore nog tävlingens i så fall största skräll.

Pojkar 16

Desto jämnare i P16 får man då säga. Åtminstone tre lag borde kunna ha något meningsfullt att säga till om i guldstriden. Först och främst Ängby SK måste man förmoda med Lukas Gjörling flankerad av Hugo Jobs och Olle Ståhl. En mycket kompetent trio av spelare där just jämnheten talar tungt till lagets fördel.

Mot detta mönstrar framför allt Norrtulls SK ett starkt lag med Emil Haglund och Helmer Lidén ackompanjerade av Theo Alvendal. Norrtull går inte in mot Ängby som favoriter men definitivt med kapaciteten att kunna rubba dem. Detsamma får vi nog säga om hemmalaget Lyckeby BTK:s Noah Enbom och Axel Geijer.

Flickor 14

Ängby SK:s talangfulla Angelina Bebawy har tvingats lämna återbud på grund av skada. Detta försvagar naturligtvis Ängby SK 1, som efter vissa spelarförflyttningar ändå kan mönstra ett starkt lag med Laurynne Cabardo, Frida Zetterström och Amanda Asp. Även utan Bebawy bör detta lag kunna ta hem guldet.

Vill vi hitta utmanare till Ängby SK 1 så gör vi nog det lättast i Carlshamns BTK med Tilda Edvardsson och Alicia Enbom samt möjligen i Söderhamns UIF med Nike Lundqvist och Sara Haglund, även om det kanske är några år för tidigt för dem redan nu. Den förväntade finalen bör vara Ängby SK 1 mot Carlshamns BTK.

Pojkar 14

Mycket tveksamt om något lag i P14 kommer kunna att på allvar hota IFK Täby BTK från att ta hem klubbens tredje guld i Lag-SM på tre säsonger. Adam Grawsiö Wallin och Sigge Hedblad håller båda mycket hög klass och i den spelform som nu används krävs väldigt mycket för att något lag skulle kunna rubba dem över en hel lagmatch.

Vilka slåss då bakom Täby? Här hittar vi Ängby SK med Emil Gjörling, Albin Ingeström och Harald Norburg. Vi hittar även Västers BTK där Melker Sjösvärd och Emil Ellerman bildar ett starkt lag. Vi ska heller inte rynka på näsan åt Spårvägens BTK med Sebastian Larsson, Alexander Engström och Simon Karlsson Englund. Eller åt BTK Frej där vi hittar Mio Piilola tillsammans med Theo Grahn Skoog.

Lag-SM sänds av Lyckeby BTK via deras sociala kanaler som länkas till på Svenska Bordtennisförbundets kanaler.

Livesändningar

Matchschema, lottningar och resultat
Scrolla ned till “Lag-SM Ungdom Finalspel” och välj därefter önskad åldersklass