Stärkt ledarskap fokus i ny organisation

Stärkt ledarskap fokus i ny organisation

Svenska Bordtennisförbundet stärker och uppdaterar nu sin landslagsorganisation med ett tydligt fokus på ledarskap, struktur och utveckling. Nu står det klart vilka som leder sporten mot framtida framgångar – och i en ny roll kliver också Janne Andersson in som ledarskapskonsult.

Under våren har Svenska Bordtennisförbundet arbetat dedikerat med en uppdaterad landslagsorganisation där ledstjärnorna varit nytänk, struktur, stabilitet, utveckling och samverkan. Målsättningen är att lägga en stabil grund för framtiden samt stärka samverkan i hela verksamheten – alltifrån ungdom till elit.

Svensk bordtennis går in i en ny fas efter historiska framgångar vid OS och Paralympics i Paris 2024. Inte mindre än två medaljer erövrades (silver i herrarnas singel- samt lagturnering) och dessutom lyckades de svenska damerna för första gången någonsin såväl kvalificera sig, som ta sig till kvartsfinal, i lagtävlingen. I de paralympiska spelen bestod den svenska truppen av mer än trettio procent bordtennisspelare.

Tiden efter de olympiska och paralympiska spelen har svensk bordtennis upplevt en sällan skådad tillströmning av nya utövare och ökat intresse. Antalet licenser uppgår idag till över 15,000. Det är lika med en femtioprocentig ökning jämfört med året innan och ute i landet står tusentals personer i olika åldrar på kö för att få spela bordtennis.

Svenska Bordtennisförbundet gör nu en offensiv satsning mot framtiden där målsättningen är att växa sporten ytterligare samt att även fortsättningsvis vara en konkurrent om de allra ädlaste medaljerna vid de stora mästerskapen, både på senior-, ungdoms- och parasidan. I en helt ny och skräddarsydd roll tar före detta förbundskaptenen i fotboll, Janne Andersson, plats i det nyskapade sportrådet som kommer verka som ett rådgivande organ till den sportsliga verksamheten. Fokus för Janne Andersson kommer vara teambuilding och att stärka ledarskapet hos ledarstaben samt bidra med erfarenhet från en lång och mycket framgångsrik karriär.

– Att få kliva in i en roll i ett så pass framgångsrikt idrottsförbund känns som en oerhört spännande utmaning. Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften och hoppas kunna bidra med min erfarenhet från fotbollen. Från det att vi började diskutera ett samarbete har uppdraget konkretiserats och tydliggjorts på ett sätt som verkligen lockar mig och jag ser fram emot att nu få lära känna såväl spelare som ledare, säger Janne Andersson.

Den nya organisationen innehåller både kontinuitet och nya impulser – med personer som återvänder, förnyar och fördjupar sina roller. Arbetet har dessutom skett under en mycket intensiv period för svensk bordtennis.

– Vi har lyssnat av våra spelare som är de som ska prestera vid bordet och vi tror och hoppas att vi hittat en bra mix av både ny och befintlig kompetens. Extra spännande är det såklart med Janne Andersson som kommer tillföra många positiva delar till hela vår sportsliga verksamhet med sina ledarskapsegenskaper och långa erfarenhet av att framgångsrikt bygga lag. Vi siktar högt med denna satsning och det känns som en naturlig del efter de framgångar vi haft och det läge bordtennisen befinner sig i just nu, säger Thomas Buza, generalsekreterare Svenska Bordtennisförbundet.

Nedan följer teamet som ska leda svensk bordtennis framåt.

Förbundskaptener:

Marcus Sjöberg – förbundskapten herrar
Marcus Sjöberg tar nu över rodret för herrlandslaget. Med en gedigen erfarenhet och ett starkt driv för att utveckla både spelare och lagmiljö kommer Marcus att spela en central roll i att lyfta herrlandslaget mot nya framgångar.

Tobias Bergman – förbundskapten damer
Tobias Bergman är tillbaka efter en tids frånvaro och träder återigen in i rollen som förbundskapten för de svenska damerna, en position han framgångsrikt hade före de olympiska spelen i Paris 2024. Tobias kommer dessutom bli huvudansvarig för satsningen på den nya OS-grenen ”mixed lag” som från och med OS 2028 i Los Angeles ingår i det olympiska bordtennisprogrammet där damer och herrar bildar lag.

Peter Blomqvist – assisterande förbundskapten
Peter Blomqvist kommer fungera som ett stöd till förbundskaptenerna, med särskilt fokus på träningsläger och det som sker i träningshallen. Med sin långa erfarenhet av spelarutveckling och djupa kompetens kommer ”Blomman” bidra till att höja kvaliteten i den dagliga verksamheten. Peter Blomqvist kommer också få huvudansvar att leda en långsiktig utvecklingssatsning som svensk bordtennis gör mot OS i Brisbane 2032.

Maria Christoforaki – förbundskapten ungdomslandslaget
Före detta grekiska landslagsspelaren Maria Christoforaki tar nu klivet upp och kommer ansvara för ungdomslandslaget. Därmed får hon en nyckelroll i spelarnas utveckling och den viktiga övergången från junior till senior. Marias driv och erfarenhet från arbetet med några av de mest lovande spelarna i ungdomslandslaget kommer säkerställa att återväxten får det fokus som behövs för framtiden.

Robert Svanberg – förbundskapten paralandslaget
Robert Svanberg fortsätter i rollen som förbundskapten för paralandslaget. Robert har en gedigen erfarenhet inom parasporten och arbetar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för spelarna. Med ett inkluderande och utvecklingsinriktat ledarskap kommer Robert Svanberg ansvara för att talangerna inom svensk parabordtennis når sin fulla potential och förhoppningsvis på allvar är med och slåss om medaljerna vid Paralympics 2028 i Los Angeles.

Övriga delar av det sportsliga teamet:

Janne Andersson – ledarskapskonsult
Janne Andersson är ny inom svensk bordtennis i rollen som ledarskapskonsult. Uppdraget blir att stärka kulturen i och kring landslagen. Genom att stötta ledare och spelare i teambuilding och ledarskapsfrågor ska Janne bidra till att utveckla en gemensam värdegrund och ett starkt vi-tänk som kommer att genomsyra hela verksamheten. Janne Andersson kommer även verka som föreläsare och inspiratör för såväl externa partners som internt för Svenska Bordtennisförbundets verksamhet.

Emma Persson – landslagschef
Emma Persson blir landslagschef och får därmed ansvaret för landslagsverksamheten. Emma Persson har under lång period verkat på olika positioner inom svensk bordtennis och har en djupgående inblick och förståelse för landslagsorganisationen och dess behov. I rollen som landslagschef kommer Emma fungera som navet mellan ledarteamet och sportrådet och arbeta med policys, riktlinjer, budget samt övergripande struktur.

Svenska Bordtennisförbundets sportråd kommer bestå av Jens Lundqvist, styrelseledamot och sammankallande, Emma Persson, landslagschef samt Janne Andersson, ledarskapskonsult.

Kontakt och mer information:

Emma Persson
Landslagschef
Svenska Bordtennisförbundet
0708-21 92 22
emma@sbtf.se

Janne Andersson
Ledarskapskonsult
Svenska Bordtennisförbundet
0705-46 42 58
janne@juandersson.se

Thomas Buza
Generalsekreterare
Svenska Bordtennisförbundet
0708-72 73 78
thomas@sbtf.se

Fakta svensk bordtennis:
• Bildat 1926 (fyller 100 år 2026)
• 15 distriktsförbund
• 450 föreningar
• Cirka 75,000 medlemmar
• 15,000 licensierade spelare (tävlingsspelare)
• Arrangerar under 2025 Europe Grand Smash i Malmö (första gången, samt U13-EM i Kosta, Para-EM samt ITTF World Table Tennis Health Festival med tillhörande Parkinson-VM och Alzheimer-VM i Helsingborg

Toppbild: Ny organisation Foto: SBTF och Bildbyrån

Daniel Ellermann ny sportchef på Sveriges Paralympiska Kommitté

Daniel Ellermann ny sportchef på Sveriges Paralympiska Kommitté

Svenska Bordtennisförbundets sportchef, Daniel Ellermann, blir ny sportchef hos Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK). Det är ett hedrande erkännande av Daniels långa och framgångsrika arbete inom svensk bordtennis – både inom elit- och paraidrotten.

– Daniel har varit en avgörande kraft bakom de senaste årens framgångar inom svensk bordtennis. Hans kunskap, engagemang och ledarskap har betytt oerhört mycket för våra spelare, ledare och landslag. Det har varit ett privilegium att arbeta tillsammans, och vi önskar honom all lycka i hans nya, viktiga uppdrag, säger Dennis Lindahl, ordförande för Svenska Bordtennisförbundet.

Under sin tid inom SBTF har Daniel bland annat lett Paralandslaget i över ett decennium, haft en nyckelroll i att utveckla och strukturera svensk bordtennis på elit- och landslagsnivå och bidragit till dess internationella genomslag. Sedan 2022 har Daniel varit sportchef för hela förbundet.

– Jag är väldigt tacksam för alla år i svensk bordtennis. Det har varit en lärorik resa – både professionellt och personligt. Nu ser jag fram emot nya utmaningar i en miljö jag verkligen brinner för: att utveckla framtidens paralympier och bidra till en ännu starkare paraidrott i Sverige, säger Daniel Ellermann.

Daniel tillträder sin nya tjänst den 18 augusti 2025.

– Samtidigt som vi tackar Daniel för allt han har gjort för svensk bordtennis, blickar vi framåt mot nästa kapitel. Elitutvecklingen i svensk bordtennis fortsätter – med starka strukturer, engagerade tränare och en växande spelarbas som grund. Daniels avtryck kommer att leva vidare i det arbete vi tar vidare tillsammans, säger Thomas Buza, förbundschef på Svenska Bordtennisförbundet.

Inom kort avser Svenska Bordtennisförbundet presentera en uppdaterad sportslig organisation.

Kontakt
Thomas Buza
Generalsekreterare
Tel: 070–872 73 78
E-post: thomas@sbtf.se

Toppbild: Daniel Ellermann Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Rundabordssamtal om Fritidskortet 
 

Rundabordssamtal om Fritidskortet 
 

Socialminister Jakob Forssmed bjöd under måndagen in Folkhälsomyndigheten och idrottsrörelsens representanter till rundabordssamtal om Fritidskortet.

Riksidrottsförbundet representerades av Stefan Bergh, och åtta specialidrottsförbund var på plats på Fredsgatan i Stockholm. Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, ställde upp i mixed med Marit Brodd Almgren och Roger Johansson. Mixedparet var initiativtagare till ett roligt inslag med pingis i det stora trapphuset innan mötesstarten. Forssmed var inte sen att hänga på och slängde vant slipsen på ryggen för att satsa hårt i forehandslaget.

Jakob Forssmed och Roger Johansson i en duell.

Tillbaka till rundabordssamtalet. Idrottsrörelsen gör ett mycket värdefullt arbete för att barn och ungdomar ska ha en aktiv och värdefull fritid. Det är viktigt att skapa plats för så många som möjligt att delta i fritidsaktiviteter. Regeringen har därför fattat beslut om införande av Fritidskortet och tilldelat idrottsrörelsen ekonomiska medel för förberedande insatser för t.ex. ledarrekrytering, anläggningar och utrustning.

Varje specialförbund fick sedan fyra minuter egentid att berätta om vad som hittills genomförts i form av förberedande insatser och hur arbetet ser ut framåt inför att Fritidskortet är på plats.

Efter en blandad palett av specialidrottsförbundens olika beskrivningar av aktiviteter och upplägg kunde ministern nöjt konstatera att väldigt många bra arbeten var uppstartade och med mer statliga medel också möjliga att fortsätta och fördjupa samt att idrottsrörelsen har stor vilja till samsyn och samverkan.

Fritidskortet införs hösten 2025. Läs mer om Fritidskortet här. 

Toppbild: Roger Johansson, Jakob Forssmed och Marit Brodd Almgren. Foto: SBTF

Aktivt SBTF på RIM

Aktivt SBTF på RIM

Under den gångna helgen genomfördes Riksidrottsförbundets årsmöte, RIM, på Svenska Mässan i Göteborg. Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, närvarade med fyra ombud och deltog aktivt under helgens många viktiga beslutspunkter för de närmsta åren inom svensk idrottsrörelse.

Sett till de största penseldragen som drogs under helgens stämma fattades bland annat beslut om strategi för svensk idrott (RF) och SISU under de kommande tio åren, nya ekonomiska ramar och riktlinjer, omfattande struktur- och stadgeförändringar kring trygg idrott samt involvering och inkludering av ungas kraft i beslutande organ. Ett annat område som tidigare haft mycket medial uppmärksamhet är det så kallade ”takstödet”. Riksidrottsstyrelsens förslag om att höja gränsen från 10% till 12% röstades ner av stämman med 131 röster emot, 58 för och 4 som inte röstade. 10% kvarstår därmed.

SBTF hade till årets stämma skickat in en egen motion med förslag om en översyn av så kallad ”uppdragsersättning” som i dagsläget ges till fem organisationer. Ärendet föredrogs av SBTF:s ledamot Erik Kullingsjö. Motionens två att-satser resulterade i tur och ordning beslut om ett besvarande från riksidrottsstyrelsen (RS) samt ett bifall, vilket SBTF anser sig vara väl nöjda med.

Under en förslagspunkt kring RF:s visselblåsartjänst, där både RS lämnat en proposition och Långaryds IF (medlem i fotbolls- och gymnastikförbundet) lämnat in en motion, ställde sig SBTF:s ledamot Lasse Ericsson och pläderade för en slags kompromiss där dagens idrottsombudsman (en roll) skulle kompletteras av ytterligare en i syftet för att säkerställa bra förutsättningar både för den inlämnande och svarande parten i specifika ärenden. SBTF:s förslag fick inte gehör, men ansågs av flera ha tillfört ett bra tillägg i den totala debatten.

I samband med en av fotbollsförbundet inkommen motion med förslag om införande av en anläggningsfond pläderade SBTF:s vice ordförande Kristina Alvendal för önskemål om en strategi för påverkansarbete och kunskapsspridning kring hur idrottsanläggningar och idrottsytor ska prioriteras i stadsplaneringen. Tilläggsyrkandet fick ett rungande bifall av stämman.

SISU-organisationen kunde under stämman rösta in ett nytt förbund, Pickleballförbundet, som med all säkerhet även siktar mot ett fullt medlemskap i RF i framtiden.

SBTF:s tidigare förbundsstyrelseledamot under närmare 10 år, Pia Thoresson, erhöll efter nominering av RF/SISU Västernorrland RF:s förtjänsttecken.

– Sammantaget har vi fått uppleva en mycket aktiv och positiv stämning på årets RIM, säger Monica J Erlandsson, SBTF-ledamot och flerfaldigt RIM-ombud, och fortsätter.

– Det är en oerhört välorganiserad stämma med mycket folk och bra ordning, bland annat med moderna digitala som hjälpmedel. Vi ser också att många av de mindre förbunden håller sig oerhört alerta under stämman, och jag är också nöjd med att vi själva tog en alltmer aktiv plats jämfört med senaste RIM.

Nästkommande RIM genomförs på Gotland 2027, och arrangören i Göteborg skickade med en Lisebergskanin som symbolisk stafettpinne.

Läs mer om RIM på www.rf.se

Foto: SBTF

Extra årsstämma 2025 – valberedningens förslag

Extra årsstämma 2025 – valberedningens förslag

Svenska Bordtennisförbundets valberedning presenterar sitt förslag till fyllnadsval av en ledamot till förbundsstyrelsen. Vid samma tillfälle kungörs datumet för den extra årsstämman till måndag 16 juni klockan 19.00.

Valberedningens arbete

Valberedningens förslag, extra årsstämma 16 juni 2025
Kandidatpresentation, extra årsstämma 16 juni 2025

Valberedningen kommer att, likt som vårens ordinarie kandidatpresentationer, bjuda in SDF (distrikt) och röstberättigade föreningar till ett digitalt presentationsmöte. Inbjudan och kallelse till denna sker via mejl till ovan organisationer.

Extra årsstämma 2025

Datumet är av SBTF:s förbundsstyrelse fastställt till måndag 16 juni klockan 19.00. Stämman genomförs digitalt.
Kallelse med dagordning samt anmälningsförfarande tillsänds SDF och röstberättigade föreningar via mejl senast den 2 juni 2025.

Utdrag ur SBTF:s stadgar 3 kap 25 § “Extra förbundsmöte”
“..Kallelse jämte dagordning ska senast två veckor före mötet sändas med elektroniskt utskick eller brev till samtliga SDF. Vid extra förbundsmöte får endast i dagordningen upptagna ärenden avgöras. Extra förbundsmöte är beslutsmässigt med det antal ombud som efter kallelse i vederbörlig ordning deltar i mötets beslut..”

Röstlängd 2025

Aktuell röstlängd hittar du här.

Kontakt

Patrik Björs Strand
Projektledare SBTF förbundsmöte
patrik@sbtf.se

 

Förbundsmötesprotokoll 2025

Förbundsmötesprotokoll 2025

Originalprotokollet från årstämman den 27 april 2025 i Söderhamn finns nu publicerat på SBTF:s hemsida.

Protokollet hittas genom:

  1. Dokumentbanken och kategori “förbundsmöte”
  2. Protokollsammanställning under “Vår verksamhet/styrande handlingar/förbundsmöte/protokoll”.