Ny styrelse i Svenska Bordtennisförbundet

Ny styrelse i Svenska Bordtennisförbundet

Vid Svenska Bordtennisförbundets förbundsmöte, som avhölls den 27 april i Söderhamn, utsågs en ny styrelse. Dennis Lindahl fick förnyat förtroende att som ordförande fortsatt leda svensk bordtennis. Utöver detta skedde ett antal nyval och omval.

Styrelsen för Svenska Bordtennisförbundet har nu följande sammansättning:
Dennis Lindahl, ordförande (omval)
Kristina Alvendal, vice ordförande (nyval)
Erik Kullingsjö, ledamot (omval)
Monica J Erlandsson, ledamot (omval)
Jens Lundqvist, ledamot (kvarvarande mandatperiod)
Maria Petersson, ledamot (nyval)
Anders Sandell, ledamot (nyval)
Lasse Eriksson, ledamot (nyval)

Kandidatpresentation av nyval vid förbundsmöte 2025.

Styrelsens kompetensmix är unik i förbundets historia. Det är en direkt följd av den enorma tillväxt som svensk bordtennis har haft under de senaste åren. Förbundet står nu redo inför nästa steg i tillväxten.

– Jag är stolt och glad över det fortsatta förtroendet. Tillsammans med den nya styrelsen ser jag fram emot att fortsätta utveckla svensk bordtennis. Med den kompetens som nu tillförts styrelsen kommer vi att kraftfullt kunna satsa vidare och vi befinner oss på en spännande väg mot framtiden med ett flertal internationella mästerskap och evenemang här på hemmaplan under de kommande åren, säger Dennis Lindahl, ordförande.

Områden som kommer prioriteras framöver för den nya styrelsen är att följa upp och arbeta med den strategiska plan som fastställts där fokus ligger på tillväxt i form av fler utövare, digitalisering, organisation, utbildning samt att ytterligare utveckla och stärka landslagsverksamheten.

Korta fakta:
Antalet licensierade spelare uppgår nu till cirka 15,200
Antalet medlemmar: Cirka 75,000
Antal föreningar: Cirka 430 st.
Antal sanktionerade tävlingar per år: Cirka 200 st.
Antal anordnade internationella mästerskap/evenemang i Sverige under perioden 2023–2024: 8 st.
I projektet ”Skolsamverkan” har över 18,000 bordtennisracketar tillsammans med hundratals bordtennisbord delats ut till skolor i Sverige.
Antal medaljer 2023–2024: 9 st (VM, EM, OS och Paralympics för seniorer)
Antal medaljer 2023–2024: 3 st (UEM, U13-EM för ungdomar)
SBTF blev under 2024 utsedda till ”Årets Idrottsförbund” av SCIF – Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande.

För mer information, vänligen kontakta:
Thomas Buza
Generalsekreterare
E-post: thomas@sbtf.se
Telefon: 0708–72 73 78

Toppbild: Svenska Bordtennisförbundets styrelse. Från vänster: Anders Sandell, Maria Petersson, Erik Kullingsjö, Jens Lundquist, Dennis Lindahl, Lasse Ericsson, Monica J Erlandsson och Kristina Alvendal. Foto: Linda Carlsson/SBTF.

Beslut gällande tävlingar och serier på Förbundsmötet 2025

Beslut gällande tävlingar och serier på Förbundsmötet 2025

Svenska Bordtennisförbundets Förbundsmöte genomfördes den 27 april 2025 i Söderhamn. Under mötet diskuterades och beslutades om ett antal olika förslag från förbundsstyrelsen liksom motioner från distrikt och föreningar med påverkan på tävlings- och serieverksamheten från och med kommande säsong.

*) Vänligen observera att detta är en sammanfattning i informerande syfte av punkterna på Förbundsmötet och diskussionen där. Det ska inte jämföras eller likställas med ett formellt och justerat protokoll.

Punkt 12 – Fastställande av avgifter
Förbundsmötet beslutade att bifalla förbundsstyrelsens förslag om oförändrade avgifter. Detta betyder mer konkret att årsavgifter, serieavgifter, licensavgifter ligger kvar på oförändrade nivåer.

16-B: Införande av riktlinjer för damers och flickors tävlande
Förbundsmötet beslutade att bifalla förbundsstyrelsens förslag att införa riktlinjer för damers och flickors tävlande. Dessa riktlinjer beskrivs mer utförligt i dokumentet SBTF:s Riktlinjer för damers och flickors tävlande (publiceras den 1 maj) men innebär i sammanfattning att alla tävlingar som erbjuder en specifik pojkklass eller ungdomsklass också måste erbjuda motsvarande flickklass, att minst 25% av antalet starter ska vara reserverade för damer och flickor fram till och med sista anmälningsdag, jämställda prispengar/prisbord, likvärdig placering av dam/flickklasser, samt att när möjlighet finns erbjuda B-slutspel och placeringsmatcher i flickklasser med färre än 16 spelare.

17-A: Nytt steg i domartrappan
Motionären föreslog att införa klubbdomare som ett nytt formellt steg i domartrappan, under distriktsdomare. Förbundsstyrelsen argumenterade för att fortsatt se distriktsdomarutbildningen som en helhet. Förbundsmötet beslutade att bifalla förbundsstyrelsens yrkande att avslå motionen.

17-B: Förtydliga rutiner vid dåligt uppförande
Motionären önskade ökad information till spelarens om utdelade kort och tillsägelser. Förbundsstyrelsen hörsammar den positiva intentionen i motionen och visar på ett antal åtgärder som redan vidtagits för att förbättra informationen. Förbundsmötet ansåg därmed motionen besvarad.

17-C & D: Regler för överdomare vid distriktstävlingar/-serier
Motionärerna vill att det ska vara valfritt vid distriktstävlingar/-serier att använda överdomare eller ej. Förbundsstyrelsen menar att fokus på regeln om överdomare inte bör ligga vid kostnaden utan vid aktuella frågor om trygg pingis. Förbundsmötet avslog motionen men skickade frågan tillbaka för fortsatt utredning av TRK.

17-E: Höj maxgräns av antal deltagare i distriktstävlingar
Motionären vill höja maxgränsen för antalet deltagare i distriktstävlingar från 150 till 200 spelare. Förbundsmötet beslutade att bifalla motionen med förbundsstyrelsens tillägg att maxtak kan beslutas av distrikten själva.

17-F: Representationsregler
Motionären vill att de fyra spelare som spelat mest i ett lag som dragit sig ur en serie därefter under resten av säsongen inte ska få spela i annat lag längre ned i seriesystemet. Motionen avslogs.

17-G: Spelklara spelare
Motionären föreslår att kvalspelande lag i seriespel endast ska kunna använda spelare som spelat minst tre matcher i grundserien för det kvalspelande laget. Då frågan redan är under utredning av TRK valde Förbundsmötet att se motionen som besvarad.

17-H: Åldersklasser för damer på Veteran-SM
Motionären vill att damspelare ska bjudas in till motsvarande antal klasser som herrspelare på Veteran-SM, det vill säga med femårsintervaller. Förbundsstyrelsen ser positivt på motionens intentioner gällande jämställdhet, men hänvisar i övrigt till pågående utredningsarbete i TRK. Därmed ansågs motionen besvarad.

17-I: Förtydliga direktiven på DM
Motionären vill göra tydligare reglerna gällande SM-kvalificerande platser på DM, och att detta ska utgå från antalet anmälda spelare, inte antalet startande spelare, och att avanmälda spelare betraktas som WO. Förbundsmötet beslutade att bifalla motionens att-sats.

17-J & K: Reglementen och framförhållning av SBTF
Motionärerna vill att SBTF:s reglementen med gjorda ändringar ska vara uppdaterade och publicerade i god tid innan ny säsong. Förbundsmötet beslutade bifalla dessa motioner, med ändringen att sista datum för publicering ska vara den 1 maj.

17-L: Reglementen ut på remiss till distrikten
Motionären vill att ändringar i SBTF:s regler och direktiv ska skickas ut på remiss till distrikten under minst tre veckor innan beslut. Förbundsmötet beslutar att bifalla motionen.

17-M: Verka för övergångsperiod mellan TT-coordinator och STUPA/TAS
Motionären vill ha en övergångsperiod mellan TT-coordinator och TAS. Förbundsmötet beslutade efter yrkande av förbundsstyrelsen om en övergångsperiod fram till och med den 31/12-2025, samt att i övrigt anse motionen besvarad.

Förslagen och motionerna i helhet finns att läsa i Förbundsmöteshandlingar 2025.


KONTAKT
Peter Hyllman, tävlings- och serieansvarig
peterh@sbtf.se; 072-215 87 12

Förbundsmöteshelg i Söderhamn

Förbundsmöteshelg i Söderhamn

Helgen den 26–27 april samlades Svenska Bordtennisförbundets medlemmar i Söderhamn för förbundsmöte. Under mötet fattades viktiga beslut om förbundsstyrelsens sammansättning, motioner behandlades och flera utmärkelser delades ut för framstående insatser inom svensk bordtennis.

Stora delar av helgens deltagare anlände redan under fredagen och fick då möjligheten att se den andra SM-finalen i Pingisligan by STIGA herrar. I sällskap av drygt 600 åskådare fick man bevittna en dramatisk match mellan hemmalaget Söderhamns UIF och gästande Eslövs AI BTK – bortalaget säkrade guldet efter 4-3 och totalt 2-0 i matcher.

Förbundshelgen inleddes officiellt lördagen den 26 april, då Svenska Bordtennisförbundets ordförande Dennis Lindahl hälsade samtliga mötesdeltagare hjärtligt välkomna till Staffangymnasiets aula i Söderhamn. Generalsekreterare Thomas Buza gick igenom de digitala verksamhetsberättelserna för 2023 och 2024, vilka bland annat innehöll en översikt av verksamheten under perioden. Under genomgången lyftes även inslag från tidningen Pingis, där några härliga händelser och ögonblick tog plats. Ett särskilt tack riktades till Per Hällström för hans stora arbete med resultatrapporteringen för de båda verksamhetsberättelserna. Därefter tog Svenska Bordtennisförbundets ekonomichef Emma Persson vid för att redogöra förbundets budget under 2023-2024. Under eftermiddagen behandlades inkomna motioner innan lördagen avrundades med middag på restaurang Systrarna Söderström, vackert belägen i utkanten av staden.

Förbundsmötets öppnande skedde söndagen den 27 april klockan 09:30. Till mötesordförande valdes ämbetsman Björn Eriksson. Signifikativt för mötet var livliga diskussioner med högt i tak där flera motioner behandlades med stort engagemang och viktiga beslut inför framtiden fattades.

I samband med mötet fastställdes valberedningens förslag avseende förbundsstyrelsens sammansättning. Följande beslutades:

Ordförande, för en tid av ett (1) år
Omval – Dennis Lindahl

Ledamöter, för en tid av tre (3) år
Omval – Erik Kullingsjö
Nyval – Kristina Alvendal, Vice ordförande
Nyval – Anders Sandell
Nyval – Lasse Ericsson

Fyllnadsval av ledamöter, för en tid av ett (1) år
Omval – Monica J Erlandsson
Nyval – Maria Petersson

Vice ordförande Michael Helander samt ledamöterna Lars Sundling samt Ann-Helen Blomqvist tackades av för sina insatser i Svenska Bordtennisförbundets styrelse.

Avslutningsvis delades en rad utmärkelser ut till personer som stått för fantastiskt engagemang och ovärdeliga insatser för svensk bordtennis.

Ledarskölden 2023 – Marie Sundling
Ledarskölden 2024 – Rino Beganovic
Ledarskölden 2024 – Emily Knutsson

Föredömlig insats i landslaget – Jon Persson
Föredömlig insats i landslaget – Ingela Lundbäck
Föredömlig insats i landslaget – Jörgen Persson
Föredömlig insats – Ronny Ferm

Helgen finns dokumenterad i bilder på Svenska Bordtennisförbundets Flickr-sida.

Kartläggning av svensk bordtennis digitala landskap

Kartläggning av svensk bordtennis digitala landskap

Under hösten 2024 genomfördes av den strategiska konsultfirman PwC på uppdrag av Svenska Bordtennisförbundet en kartläggning av det digitala landskapet inom svensk bordtennis. Detta som ett direkt led i den digitaliseringsstrategi som ända sedan början av 2023 fick form och fart inom SBTF, vilket manifesterades i den strategiska plan som antogs av förbundsmötet i april 2023 i Mölndal.

Kartläggningen bestod av en större enkätundersökning bland styrelse, personal, distrikt och föreningar. Den kombinerades med workshops, seminarier och övningar med ett tvärsnitt av svensk bordtennis i syfte att komplettera kvantitativa data med kvalitativa insikter och perspektiv. Resultaten presenterades och diskuterades löpande, men sammanfattades i en slutrapport från början av april som går att läsa i sin helhet via följande länk:

PwC (2025), Kartläggning av Svenska Bordtennisförbundets digitala landskap, slutrapport

PwC:s kartläggning visar att svensk bordtennis framför allt vill digitalisera processer kopplade till tävlingar, seriespel, administration och utbildning. De största hindren är brist på tid samt att IT-förståelsen och kompetensen inte är tillräckligt hög.

Ökad användarvänlighet, förbättrad funktionalitet och en större effektivitet är sådant som framför allt distrikt och föreningar, med många års erfarenhet av att använda de system som SBTF utnyttjar idag, lyfter fram som de största behoven gällande digitalisering inom svensk bordtennis. Men här betonar även distrikt och föreningar vikten av tydlighet i den digitala miljön, liksom behovet av utbildning och kompetensutveckling.

Vad som även efterfrågas av distrikt och föreningar enligt PwC:s kartläggning är en moderniserad digital plattform och en bättre integration mellan olika system och plattformar. Det finns en utbredd frustration kring den ineffektivitet som uppstår av att behöva navigera och arbeta i flera olika system samtidigt, system som inte alla gånger samspelar riktigt så bra som önskat.

Kartläggningen visar att användarnas nöjdhet med befintligt tävlingssystem är måttligt eller begränsat. Ett återkommande tema är att det upplevs som föråldrat och måste förnyas. Ett molnbaserat system efterfrågas, liksom en vanlig önskan är att dess olika funktioner integreras inom ett sammanhängande system, inkluderandes allt från anmälan via betalning och resultatrapportering.

PwC avslutar sin kartläggning med att formulera fyra viktiga åtgärder för SBTF i arbetet med att digitalisera svensk bordtennis:

  • Se över förbundets datahantering och konsolidera data
  • Automatisera processer och nyttja AI-verktyg som beslutsstöd
  • Säkerställ användarvänlighet och integration i ett nytt tävlingssystem
  • Erbjud utbildning och kompetensutveckling inom digitala verktyg

Kartläggningen, genomförd av PwC, har bekräftat flera av de idéer, beslut och vägval som hittills gjorts i det digitala utvecklingsarbetet. Den har bekräftat några av de tankar som lade grunden för SBTF:s initiala digitaliseringsstrategi och den har även resulterat i omtag eller omformulerade mål i delar av SBTF:s mer pratiska digitaliseringsarbete, inte minst gällande utvecklingen av en större digital plattform.

– Hur vi lyckas i arbetet med digitalisering kommer spela en mycket stor roll för utvecklingen av svensk bordtennis i framtiden inom ett flertal områden. Digitala verktyg möjliggör effektivare hantering av medlemsregister, tävlingssystem och ekonomi, vilket frigör tid och resurser för kärnverksamheten. Kommunikationsmässigt konstaterar vi att genom digitala plattformar når föreningar och distrikt snabbt och enkelt ut till sina medlemmar, föräldrar och partners, vilket stärker relationer och engagemang, säger förbundschefen Thomas Buza.

Även när det gäller att välja rätt väg framåt kommer digitaliseringsarbetet att vara avgörande.

– Insamling och analys av data möjliggör mer träffsäkra beslut kring träning, tävlingsplanering och verksamhetsutveckling. Dessutom skapar digitala lösningar nya vägar in i idrotten, särskilt för målgrupper som av olika skäl har svårt att delta fysiskt. Sist men inte minst kommer den digitala närvaron vara helt avgörande när det gäller arbetet med hur framtidens marknadsföring och sponsring ser ut för att kunna attrahera nya sponsorer, stärka varumärket och nå ut till yngre målgrupper. Att ha lyssnat av vår verksamhet och i samband med kartläggningen få ett tydligt kvitto på att vi är på rätt och att så många också är medvetna om vikten av ett fokuserat digitaliseringsarbete känns väldigt bra. Rapporten är omfattande och kommer vara väldigt värdefull för oss framöver, avslutar Thomas.

Svenska Bordtennisförbundet riktar ett stort tack till samtliga distrikt, föreningar och personer som har varit med och gjort denna kartläggning inte bara möjlig utan så värdefull för vårt arbete och vår gemensamma digitala utveckling.

SBTF lanserar ny grafisk profil 

SBTF lanserar ny grafisk profil 

Under en längre tid har Svenska Bordtennisförbundet arbetat med att uppdatera sitt visuella uttryck. Nu är det dags att presentera den nya grafiska profilen på riktigt.

Den grafiska profilen handlar om att skapa en tydligare och mer modern identitet för svensk bordtennis. Med uppdaterade färger, typsnitt, grafiska element och logotyper vill vi skapa en stil som speglar både tradition och framtid. För att säkerställa att den grafiska profilen fungerar i alla sammanhang har vi successivt implementerat den i våra digitala kanaler, framför allt i sociala medier.

Arbetet med den grafiska profilen har pågått internt under en längre period. Målet är nu att skapa en mer enhetlig kommunikation i hela vår rörelse. Föreningar, distrikt och andra aktiva inom svensk bordtennis har en viktig roll i att sprida det nya uttrycket vidare. För att underlätta övergången har SBTF tagit fram en grafisk manual med riktlinjer och uppdaterade logotyper finns nu tillgängliga för nedladdning.

Den grafiska manualen är en verktygslåda som visar hur vår nya profil ska användas – med exempel på färger, typsnitt, grafiska element, logotyper och bildspråk.

Manualen samt logotyper finns från och med nu tillgängliga för nedladdning. 

Den grafiska profilen är en del av ett mer omfattande arbete kring kommunikation och varumärkesutvecklingen som just nu pågår i SBTF.

Swegon ny huvudpartner till svensk bordtennis 

Swegon ny huvudpartner till svensk bordtennis 

Swegon, en av de marknadsledande aktörerna inom ventilation och inomhusklimat, ingår nu ett partnerskap med årets idrottsförbund i Sverige 2024, Svenska Bordtennisförbundet.

Swegon är marknadsledande i Norden när det gäller produkter och system för inomhusklimat och ventilation och har som målsättning att skapa världens bästa inomhusklimat för såväl människan som miljön. Nu går företaget samman med ett av de mest uppåtgående idrottsförbunden i Sverige, Svenska Bordtennisförbundet.

Sedan framgångarna vid OS i Paris råder det pingisfeber i stora delar av landet. Antalet utövare har ökat lavinartat och Svenska Bordtennisförbundet ser siffror som vi får gå tillbaka till åttiotalet för att hitta. Plötsligt pratas det pingis överallt – bordtennisen har återigen blivit en folksport.

Svenska Bordtennisförbundets arbete med att nå nya målgrupper har intensifierats, och just detta framåtlutade arbete över hela fältet överensstämmer väl med Swegons drivkraft att alltid ligga i framkant vad gäller innovativa produkter och lösningar. En annan viktig gemensam nämnare mellan Swegon och bordtennis är inomhusklimatet, där god ventilation och perfekta förhållanden är helt avgörande och här ser parterna stora möjligheter till att ytterligare förädla och stärka samarbetet, inte minst med SBTF:s 450 föreningar.

Svensk bordtennis har ett av de mest intensiva evenemangsåren i förbundets snart hundraåriga historia framför sig. Under hösten kommer för första gången någonsin Grand Smash att arrangeras i Europa och Sverige. Dessutom kommer svensk bordtennis återigen få äran att arrangera Para-EM i Helsingborg. Här kommer Swegon, som en del i partnerskapet, att gå in som titelpartner. I samband med mästerskapet kommer även en större kongress med fokus på hälsa äga rum, World Table Tennis for Health, samt VM för spelare med Parkinson och Alzheimer.

– Swegon är glada att aktivt kunna gå in och stötta svensk bordtennis både på elit- och breddnivå. Bordtennis är en sport där inomhusklimatet är extra viktigt med fokus på dragfria miljöer och god luftkvalitet. Ett gott inomhusklimat är en förutsättning för människors välbefinnande, återhämning och möjlighet att prestera på topp, oavsett om du är elit- eller breddspelare. Vi tycker det är intressant att förbundet jobbar med att sporten ska vara till för alla och ser fram emot att engagera oss i Swegon European Para Championships, PING PONG POWER och liknande evenemang, säger Christoffer Lindström, marknadschef på Swegon Sverige.

Från svensk bordtennis sida är partnerskapet ett mycket viktigt steg på vägen framåt.

– Vi är oerhört glada över detta partnerskap som, förutom att stärka våra framgångsrika landslag, även kommer ge oss bättre förutsättningar att fortsätta arbetet med att bredda sporten. Swegon är ett företag med helt rätt värderingar som vi verkligen delar, säger Dennis Lindahl, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

Avtalet mellan parterna gäller i två år. 

Mer information:

Swegon Sverige AB
Christoffer Lindström
Marknadschef
08-617 15 04
christoffer.lindstrom@swegon.se

Svenska Bordtennisförbundet
Thomas Buza
Generalsekreterare
0708–72 73 78
thomas@sbtf.se

Avtalet med Swegon har möjliggjorts genom förbundets marknadspartner MoreSPACE i Göteborg som även fortsatt kommer hantera Svenska Bordtennisförbundets kommersiella rättigheter.

Toppbild: Thomas Buza (generalsekreterare SBTF), Robert Kristiansson (VD Swegon), Stina Källberg (damlandslaget), Christoffer Lindström (marknadschef Swegon). Foto: Linda Carlsson/SBTF