Vinnarna bland vinnarna på Parkinson-SM 2024

av | apr 22, 2024 | Mästerskap, Start

Viljan att vinna var inte mindre men glädjen att spela och att träffas desto större. När medaljerna delades ut i slutet av Parkinson-SM 2024 var det ett lysande exempel på hur idrott och konkurrens kan kombineras med kamratskap och gemenskap. Hallen var full av bara vinnare efter två intensiva dagar i Liljeholmshallen. Men på ett SM måste också några till slut vara främst bland jämlikar.

Äppelträdet växer inte särskilt långt från det fallna äpplet. Mattias Ekdahl är landslagscoach för våra svenska pojkkadetter och för egen del en spelare med många och goda meriter. Vem som egentligen gnuggat av sig på vem i familjen Ekdahl diskuteras säkert friskt vid släktträffarna, men pappa Lars Ekdahl visade att färdigheterna vid pingisbordet finns i familjen.

Ett enda set förlorade Lars Ekdahl i hela Herrsingel A under Parkinson-SM 2024 i Liljeholmshallen den 20—21 april. Motståndaren i finalen Ulf Martinsson från Trollhättans BTK gjorde sitt allra bästa att slänga grus i det ekdahlska maskineriet, men förgäves. Siffrorna i finalen slutade 11-9, 11-6 och 11-8 till Lars Ekdahl och guldet hem till IFK Täby BTK.

Mer dramatiskt blev det i så fall i Damsingel A. Finalen stod mellan Eva Ax Riise från Spårvägens BTK och Eva-Lena Jansson från Örebro Bordtennis Seniorer. Två spelare med vana från Parkinsonpingis både i och utanför Sverige. Den här gången hade Ax Riise svar på det mesta som Jansson försökte med. Även om Jansson lyckades ta det tredje setet var guldmedaljen aldrig riktigt hotad för Ax Riise.

Eva Okwakol från Rotebro BTK hade inte räknat med vare sig semifinal eller final i Damsingel B utan hade nog tänkt sig ledigt under söndagseftermiddagen. Det borde hon nog inte ha gjort. Mot slutet av eftermiddagen hade Eva nämligen vunnit både semifinalen med 3-1 i set mot Lena Peterson från Blikstorps AIK och finalen med 3-0 i set mot IFAH:s Maria Wäneskog. Eftermiddagen visade sig guld värd!

Syd mot nord i finalen i Herrsingel B där Ola Styrlander från Klippans BTK strax utanför Helsingborg ställdes mot Nils Abrahamsson från Lyckseleklubben Öråns SK. Det tog ett set för Styrlander att få fatt på Abrahamsson men därefter var det raka spåret mot guldet när siffrorna till slut fastställdes till 10-12, 11-9, 13-11 och 11-6. Siffror som ändå visar att det var en jämn final som längde vägde på guldtråd.

Dubbla guld blev det för Eva Ax Riise genom dubbeln. Tillsammans med Lin Zhang Freund från Rotebro BTK vann hon även damdubbeln. I vad som skulle visa sig vara gruppfinalen besegrade de Eva-Lena Jansson och Cecilia Hiort från Parkinson Göteborg i tre raka set. Deras tuffaste match kom däremot i andra omgången mot Gun Nilsson från Söderhamns UIF och Maria Wäneskog från IFAH där siffrorna blev 11-8, 9-11, 12-10 och 13-11.

Ständig tvåa efter Eva skojade Eva-Lena Jansson på prispallen efter att ha tagit två silver bakom Eva Ax Riise. Men guld blev det ändå faktiskt. Tillsammans med Torgny Svedberg från Varbergs BTK spelade Jansson hem ett dramatiskt guld i mixedfinalen mot Cecilia Qwint från BTK Warta och Jörgen Sjöstedt från Grästorps BTK. 2-0 till Jansson och Svedberg i set blev till 2-2 och ett mycket nervöst skiljeset. Där var däremot Jansson och Svedberg klokare på slutbollarna och kunde guldjubla.

Ständig tvåa kunde möjligen Jörgen Sjöstedt ha muttrat efter att någon knapp timme senare ha förlorat sin andra dubbelfinal på kort tid. Motståndaren i mixedfinalen Torgny Svedberg var nu medspelare och i finalen i Herrdubbel ställdes de mot Öråns Nils Abrahamsson och Parkinson Halmstads Jonas Backlund. Men här var Abrahamsson och Backlund betydligt starkare, och kanske piggare, och kunde vinna med 11-4, 11-4 och 14-12.

En rapport från Parkinson-SM som endast summerar medaljer och resultat gör möjligen inte tävlingen riktig rättvisa. Viljan att vinna var nog inte mindre på Parkinson-SM än på någon annan svensk pingistävling men glädjen att spela och att träffas kanske desto mer påtaglig. Kanske märktes det mest av allt på hur handslag och fistbumpar efter matchen många gånger byttes ut mot varma kramar.

Och när tävlingen var slut såg alla fram emot att träffas på nästa Parkinson-SM. Eller kanske redan i slutet av augusti under NETU Parkinson Table Tennis Championships i Göteborg, tillsammans med alla nordeuropeiska kamrater.

Toppbild: Kvarvarande medaljörer i samband med fotografering under Parkinson-SM 2024 Foto: Kjelle Svensson