USM: Siri har svar på allt – nästan

av | maj 21, 2023 | Mästerskap, Start, Ungdom

Siri Benjegård, Askims BTK, är inte bara en talang, hon är ett unikum och en oslipad diamant i svensk pingis. Inte ens fyllda 12 år vann hon både Flickor 14 i singel och dubbel och Flickor 16 i singel när Ungdoms-SM avgjordes under Kristi Himmelfärdshelgen 18-21 maj i Helsingborg.

På herrsidan svarade flera spelare för fina prestationer och mest beröm måste vi ge till Isak Alfredsson, Halmstad BTK, som deltog i fyra klasser och var i final i samtliga med två guld och två silver som facit.

Siri är en app i mobilen som många använder sig av för att få svar. Frågan är om inte pingisens Siri är lika duktig på att ge svar, inte minst när det dyker upp en pingisboll.

Siri Benjegård ställde upp i fyra klasser och var så när att ta hem fyra titlar. I Flickdubbel 16 fick hon i par med Hillevi Della Morte, Vassunda IF, till slut ge sig mot Halmstadduon Tuva Oredsson och Agnes Svensson. Annars blev det tre guld.

I Flicksingel 16 fick Siri Benjegård revansch på Agnes Svensson. De båda har mötts ett otal gånger och ofta har det blivit väldigt jämna matcher. Den här finalen var inget undantag.

Inledningsvis trodde man att det var Agnes tur att vinna. Hon öppnade väldigt starkt och vann första set mycket övertygande. Efter att Siri utjämnat tog Agnes på nytt kommandot och vann tredje med hela 11-2. Det går dock inte att räkna ut Siri Benjegård förrän sista bollen är slagen. Hon vann de två följande med 11-7 och va plötsligt i ledningen. Agnes gav dock inte slaget förlorat och skaffade sig ett skiljeset genom att ta hem sjätte.

Som helhet bjöd matchen på väldigt många dueller i högt tempo och publiken fick se två spelare som satsade allt för att avgöra.

I skiljeset fick Siri en bra start, ledde med 5-2 vid sidbytet och kunde till slut hålla undan till 11-5.

– Jag är mest nöjd med min forehand och att jag kunde sätta hårt tryck med min backhand, sade Siri Benjegård.

Den här säsongen har Siri varit i Eslöv under åtta veckor där hon vässat formen med många tuffa träningspass. För bara ett par veckor sedan fick hon en ordentlig genomkörare med Nomin Baasan och för någon månad sedan körde hon ett långt träningspass med världsspelaren Hana Goda, när hon var i Eslöv inför SM-finalen.

– Känner att när jag tränat bollåda har det gett mig ett högre tempo, sade Siri Benjegård.

Närmast väntar läger i Söderhamn och WTT Youth Contender i Helsingborg innan Ungdoms-EM stundar i mitten av juli.

På söndagens program stod Pojkar 16 och i singelklassen visade Isak Alfredsson på nytt vilka stora kliv framåt han tagit senaste tiden.

– Jag har jobbat mycket på serve- och returspelet, inte minst returspelet mot vänsterhänta, sade Isak Alfredsson.

Det finns ju en hel del vänsterhänta som man riskerar att möta och i finalen ställdes han mot David Björkryd, Eskilstuna BTK, också han vänsterhänt liksom Isak själv.

Det var just i dessa moment som han lyckades få övertaget på David Björkryd och kunde vinna med 4-1 i set. Avgörande var säkert när han lyckades rädda ett par setbollar och vinna andra set med 14-12.

– Det som säkert avgjorde var att jag vågade satsa i returerna och att jag kunde variera spelet, sade Isak Alfredsson.

Bild: Isak Alfredsson som tog två guld (pojkar 16 och mixed dubbel 18) och två silver (Herrjuniorer 18 och Pojkdubbel 16). Foto: Per Hällström

I Pojkdubbel 16 var Isak i par med klubbkompisen Hugo Nylén så när att vinna finalen, men William Bergenblock i par med David Björkryd kunde vinna efter underläge 1-2 i set med 11-5 i skiljeset.

David Björkryd, Eskilstuna BTK var mycket tillfreds med sin insats. Vid Ungdoms-EM förra sommaren drabbades han av en ryggskada som har tvingat honom till en långvarig rehabiliteringsperiod.

I princip gjorde han comeback bara för ett par veckor sedan vid lag-SM för ungdomar.

– Skönt att vara tillbaka. Jag är återställd men kan bli bättre, saknar matchspel och tävlingar, sade David Björkryd.

Minns att Truls Möregårdh tvingades till ett halvårs rehab bara drygt ett år innan VM 2021, så det behöver inte vara negativt, även om David var många gånger misströstade under den långa tiden utan pingisspel.

– Jag tror att jag blivit mentalt starkare, så nu behöver jag bara få igång matchspelet, sade David Björkryd.

Finalresultat singel

Pojksingel 16
Isak Alfredsson, Halmstad BTK-David Björkryd, Eskilstuna BTK 11-4, 14-12, 11-4, 9-11, 11-4

Flicksingel 16
Siri Benjegård, Askims BTK-Agners Svensson, Halmstad BTK 8-11, 11-7, 2-11, 11-7, 11-7, 8-11, 11-5

Resultat Ungdoms-SM 2023

Toppbild: Siri Benjegård, som vann tre guld (Flickor 14, Flickor 16 och Flickdubbel  14) och ett silver (Flickdubbel 16). Foto: Per Hällström