Vad kan Angelina, Gabriella och Siri hitta på i de yngre flickklasserna? Vem tar sig ostungen ut ur getingboet i den äldsta pojkklassen? Detta är kanske de största sportsliga frågorna när SBTF och Halmstad BTK öppnar dörrarna till USM & Para-JSM 2024 under strålande sol och blå himmel. Mellan raderna framträder däremot allt det meningsfulla för varje enskild spelare som denna klassiska svenska tävling alltid inneburit.
En strålande sol, Nissan glittrandes mellan lummiga alléer och rader av traditionsrik arkitektur. Det är Kristi himmelfärdshelgen och Halmstad gör ingen besviken när staden välkomnar runt 300 unga svenska bordtennisspelare med alla deras ledare och föräldrar till en av svensk bordtennis mest vackra traditioner och säkraste sommartecken: Ungdoms-SM och Para-JSM.
Som har varit fallet i flera år nu är det tre åldersklasser i fokus under detta svenska mästerskap – 14-årsklassen, 16-årsklassen och 18-årsklassen. Singel, dubbel och mixed i för alla tre åldrar, och naturligtvis för pojkar såväl som flickor. Under lördagen och söndagen gör våra juniora paraspelare entré för att göra upp om medaljerna i den del av tävlingen som sorterar under Para-JSM.
Den unga tjejtrion med Siri Benjegård från Eslövs AI, Angelina Bebawy från Ängby SK och Gabriella Aaltonen från Spårvägens BTK blir inte minst spännande att följa noga under helgen, minst semiseedade som de alla tre är i både F14 och i F16. Inte bara för att se vem eller vilka som kommer hem med guldmedaljerna. Men för att dessa tre tillsammans låter oss glänta lite på dörren och i alla fall ana en fin framtid för svensk dampingis.
Vi ser frukten av IFK Täbys BTK fina och framgångsrika arbete med sin ungdomsverksamhet, i synnerhet på pojksidan, i detta USM med många egna spelare med framskjutna placeringar i både P14 och i P16. Adam Grawsiö Wallin, Peter Alestedt och Sigge Hedblad är alla spelare som vuxit upp och växt som spelare under Nosrat Safais och Perham Safais engagerade ledarskap.
Högre upp i åldrarna är det hemmaklubben Halmstad BTK som dyker upp tätast i seedningslistorna. I HJ18 hittar vi Isak Alfredsson, Noa Dahlström och Hugo Nylén bland förhandsfavoriterna, om än i kanske den klass som ser allra mest jämn och oviss ut på förhand med många spelare som kan gå hela vägen. I DJ18 hittar vi Agnes Svensson allra högst upp men även Nellie Franzén och Tuva Oredsson har nog goda förhoppningar om att detta ska bli ett bra och roligt mästerskap för dem.
FIFH Malmö är som vanligt flitiga deltagare när ett paramästerskap ska genomföras. Så också den här gången i de båda klasserna S6-7 och S8-10. Bäst chans ser Dominic Kramberger ut att ha i den senare klassen där han går in som finalseedad. Kungsbackas BTK Styrbjörn Ekengren kan säga detsamma i den första klassen och hoppas säkert på att lyckligt slut på denna helg.
USM & Para-JSM har den här säsongen återvänt till sitt tidigare format med klasser som spelas över tre dagar. Detta för att göra spelschemat något luftigare såsom anstår ett svenskt mästerskap. Tillbaka är även direktkvalificeringen till slutspelet för de högst seedade spelarna, vilket ändå reducerar antalet dagar för de flesta spelare. Detta betyder att vi kommer se finalpassen runt lördag lunch och tidig söndag eftermiddag.
14-årsklasserna och 18-årsklasserna börjar först under torsdagen, vilket betyder att det också är dessa klasser som har sitt finalspel under lördagen. 16-årsklassen börjar i sin tur under fredagen, och paraklasserna på lördagen, och dessa klasser har sitt finalspel under söndagen. USM & Para-JSM sänds i sin helhet från borden 1—4 på SBTF:s YouTube-kanal.
Lottningar och resultat
Livesändning bord 1-4
Toppbild: Angelina Bebawy, Ängby SK. Foto: Linda Carlsson/SBTF