Fyra bordtennisspelare uttagna till Paralympics

av | 2024-05-08 | Landslag, Para, Start

Sveriges Paralympiska Kommitté väljer att ta ut fyra bordtennisspelare till Paralympics i Paris, med start den 28 augusti. Det är Emil Andersson (Örebro), Alexander Öhgren (Norrköping), Daniel Gustafsson (Växjö) och Jonas Hansson (Kungälv).

– Det känns underbart att få beskedet redan nu, det här kommer gynna min uppladdning inför spelen, säger den paralympiske debutanten Daniel Gustafsson.

Parabordtennisen i Sverige mår väldigt bra just nu, med flera framgångar på såväl mästerskap som världscup. Den uttagna kvartetten har visat en fantastisk form under vintern.

– Det känns väldigt bra att ge de här spelarna grönt ljus. De har presterat på en jämn och hög nivå under hela kvalperioden och alla fyra har potential att slåss om medaljerna i Paris, säger truppchefen Niclas Grön om uttagningen.

Emil och Alexander har många års erfarenhet i den yttersta världseliten. Båda gjorde paralympisk debut i London 2012 och är därmed uttagna för fjärde gången.
– Jag har blivit tryggare med åren och känner ett helt annat lugn nu än vad jag gjorde 2012. Målet är självklart att vara med och slåss om medaljerna, säger Emil Andersson som vann individuellt brons i London 2012 och ett silver i lag i Rio de Janeiro 2016.

Starkare efter comebacken

Daniel Gustafsson har haft en utmanande väg fram till uttagningen. I januari 2020 valde han att pausa landslagskarriären på grund av personliga skäl. Han återupptog landslagsspelet i mars 2023 och efter ett fantastiskt år är han nu framme vid sitt första paralympiska spel.

– En nära vän till mig gick bort 2019 och det var några tuffa år där. Jag fick andra perspektiv vilket har gjort att jag uppskattar bordtennisen på ett annat sätt. Nu är alla matcher roliga att spela och jag känner mig avslappnad även i de riktigt stora matcherna, säger Gustafsson.

Sedan tidigare uttagna:

Anna Beck, cykel
Anna Benson, sportskytte

Fakta

Emil Andersson, klass 8 individuellt, herrdubbel i klass MD18
31 år

Bor: Örebro
Antal Paralympics: 3
Medaljer: Individuellt brons (2012) och silver i lag (2016)

Världsranking: 4

Kommentar:
Förutom singelspelet kommer Emil bilda ett starkt dubbelpar med Daniel Gustafsson i herrdubbel MD18.

Alexander Öhgren, klass 3 individuellt
35 år

Bor: Norrköping
Antal Paralympics: 3 (kom dock inte till spel i Tokyo på grund av sjukdom)

Världsranking: 10
Kommentar: Alexander har 8 mästerskapsmedaljer och 44 internationella pallplaceringar på sitt CV. Det enda som saknas är den paralympiska medaljen. I Tokyo insjuknade han i influensa dagen innan tävlingsstart och därför är revanschlusten stor nu.

Daniel Gustafsson, klass 9 individuellt, herrdubbel i klass MD 18
25 år

Bor: Växjö
Debutant

Världsranking: 3

Kommentar: Efter ett landslagsuppehåll på tre år kom Daniel tillbaka bättre än någonsin i mars 2023. Samma år tog han EM-brons i Rotterdam och därefter har han gjort ett imponerande kval. Klättrade från 15e till 3e plats på världsrankingen när han vann den sista kvaltävlingen med kniven mot strupen.

Jonas Hansson, klass 7 individuellt
26 år
Bor: Kungälv
Debutant

Världsranking: 8
Kommentar: Är den spelare i landslaget som gjort den största klättringen under de senaste åren. Han har gått från plats 37 till att nu vara 8 i världen i sin klass. Dessutom är han en av världens bästa dubbelspelare där han just nu är rankad 2a. Skulle hans dubbelpar kvala in till Paris (Sam Gustafsson klass7/MD14, samt Anja Händén klass 10/MX17) så kommer Jonas att få möjlighet att slåss om tre medaljer i Paris.

Text: Sveriges Paralympiska Kommitté
Foto:
Sveriges Paralympiska Kommitté