Para-SM blir en del av SM-veckan 2025

av | jun 18, 2024 | Mästerskap, Para, Start

För första gången någonsin kommer bordtennisens Para-SM att genomföras under SM-veckan när tävlingarna går av stapeln i Norrköping 2025. Totalt är 27 idrotter aktuella för mästerskapsveckan vars huvudarrangörer är Riksidrottsförbundet och Norrköpings stad.

SBTF:s parastrateg Alexander Öhgren, hemmahörande i Norrköping, ser positivt på att Para-SM ska avgöras under SM-veckan med hemmaplanen som debutort.

– I och med detta kommer SM-veckan hjälpa till att lyfta parabordtennisen med bra publicitet. Vi hoppas på bra tv-tid och lokal uppmärksamhet. I Östergötland har vi idag ett starkt näste kring parabordtennisen både arbetsmässigt och spelarmässigt. Än så länge kan jag väl ödmjukt säga att jag fortfarande är att räkna med, men vi har även några unga och riktigt lovande spelare i länet som troligtvis kommer älska att få spela i sitt närområde, säger Alexander som själv aktuell för Paralympics i Paris 2024 och räknar med att delta under SM-veckan 2025.

Att lyfta in Para-SM i SM-veckan är för SBTF en stor satsning på just Para-SM och på parabordtennisen i Sverige i stort. Genom att ingå i SM-veckan kommer Para-SM garanteras ett professionellt sammanhang av högsta klass samtidigt som det ger helt nya och unika möjligheter till medial och publik uppmärksamhet för både spelare och sporten. För SBTF är det även ett naturligt led i vår offensiva evenemangsstrategi inom den större ambitionen att få svensk bordtennis att växa och inkludera fler.

– Det är mycket glädjande att vi nu har gått vidare i processen om att återigen få vara en del av den prestigefyllda SM-veckan. Att få göra med det med ett Para-SM i parastarka Östergötland ser jag som en utmärkt möjlighet att få sprida bordtennisen till en större allmänhet. Jag ser fram emot ett mycket fint arrangemang tillsammans med lokala samarbetsföreningen IF Norcopensarna, säger Dennis Lindahl, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

Jonas Hansson, Kungälvs BTK och Paralympicsdebutant i Paris 2024, är en av alla parastjärnor som intar Norrköping 2025. Foto: Linda Carlsson

Para-SM i Norrköping kommer att bjuda på parabordtennis i världsklass när flera paralympier, stjärnor och blivande stjärnor gör upp om SM-guld. Några kommer vilja försvara sina guld och många jagar istället guld. Para-SM kommer inkludera singelns samtliga skadeklasser, dubbel för stående och för rullstol med mera. Även Para-JSM ingår i det nya arrangemanget. SBTF kommer även se över möjligheter att bredda mästerskapet att i högre grad kunna inkludera spelare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (N).

SM-veckan arrangeras i Norrköping från onsdagen den 25 juni till tisdagen den 1 juli 2025. Para-SM i bordtennis kommer att spelas under två dagar i klasserna singel 1-11, dubbel rullstol och stående samt lag. Exakt vilka dagar är ännu inte bestämt men bestäms av SM-veckan i samråd med samtliga deltagande idrotter.

Kontakt

Peter Hyllman, Tävlings- och serieansvarig på SBTF, peterh@sbtf.se
Alexander Öhgren, Parastrateg på SBTF, alexander@sbtf.se

Toppbild: Genrebild från Norrköping, vattenfallet i industrilandskapet. Foto: Norrköpings Kommun