World Cup: Anton slog ut världstrean med 4–3

av | 2024-04-18 | Landslag, Start

Som ende kvarvarande svensk på den prestigefulla tävlingen World Cup i Macao, Kina, lyckades Anton Källberg besegra världstrean Liang Jingkun från Kina med 4–3 i set och har därmed avancerat till kvartsfinal.

Anton, som igår noterades för sin högsta ranking i karriären när han nådde 13:e platsen, fick en tuff start på matchen när kinesen startade friskt och frodigt och vann första set med klara 11–3. Anton studsade snabbt tillbaka och vände på steken med bestämda tag. I de kommande seten var det svensken som satt i förarsätet och på ett bländande vis stod han plötsligt vid bordet med en 3-1-ledning efter 11–8, 11–5, 11–6.

– Första set var inget vidare. Jag varken servade eller returnerade bra och kände att jag inte alls kom in i spelet utan hamnade på efterkälken. Efter första set försökte jag ändra på just detta och bli lite snabbare, sätta honom under lite mer tidspress, säger Anton om inledningen på matchen och tillägger:

– Jag lyckades få till bättre returer och läsa hans servar och lyckades ganska bra med det i de kommande seten och kunde därmed sätta mer press på honom. Det var detta jag försökte med resten av matchen och det funkade bra.

Kinesen kände sig inte på något vis slagen utan denna gång var det hans tur att reducera och sedermera kvittera och plötsligt stod det 3-3 i matchen som nu skulle avgöras i ett ovisst skiljeset.

– Kanske tappade jag lite grann i femte och sjätte men jag tycker också att han gjorde bra bollar framförallt i slutet av femte och i sjätte blev jag lite passiv.

I skilje var det Anton som tog kommandot direkt och drog ifrån till 3–0. Liang tog poäng för poäng men det var hela tiden Anton som var i ledningen. Från 5–4 var det svensken som hela tiden hade minst två poängs ledning och efter 8–6 tog Anton tre raka poäng och därmed setet med 11–6 och matchen med 4–3.

– Jag försökte pusha mig själv hela tiden och hellre vara aktiv och kanske missa någon boll än att vara för passiv och spela säkert, säger Anton om sjunde av avgörande set.

Att slå en så högt rankad spelare, dessutom i en av de mest prestigefulla tävlingarna med både mycket prispengar och många rankingpoäng, är något Anton värdesätter mycket.

– Jag är väldigt glad att jag lyckades med det och detta är helt klart en av mina största segrar, om inte den rentav den bästa i min karriär så jag rankar den väldigt högt.

I kvartsfinalen ställs Anton mot Tomokazu Harimoto, Japan.

– Nu ska jag vila lite och förbereda mig så bra som jag kan så att jag är med redan från första set imorgon. Jag ser väldigt mycket fram emot att få fortsätta spela här, avslutar Anton.

Åttondelsfinal
Anton Källberg-Liang Jingkun, Kina, 4–3
(3–11, 11–8, 11–5, 11–6, 8–11, 9–11, 11–6)

Kvartsfinal 
Anton Källberg-Tomokazu Harimoto, Japan, 2–4
(11–9, 7–11, 11–9, 9–11, 9–11, 4–11)

Samtliga resultat
Webbsändningar

Foto: ITTF