TÄVLINGSNYHETER

Parkinson-SM 2024 lovar möten, minnen och medaljer!

av | 2024-04-19 | Start, Tävling

Parkinson-SM återvänder och arrangeras nu för andra gången, också denna gång i Liljeholmshallen i Stockholm av Spårvägens BTK tillsammans med SBTF. Antalet spelare har växt sedan premiären 2020 och alla delar av Sverige finns med på ett hörn. Ett mästerskap som lovar möten, minnen och medaljer.

Ett uppskattat arrangemang återvänder. En tradition har återuppväckts. Ett nytt mästerskap har införlivats i den svenska bordtennisfamiljen i och med att Parkinson-SM under helgen den 20—21 april 2024 genomförs för andra gången någonsin, och för första gången sedan 2020, i Liljeholmshallen i Stockholm, återigen med Spårvägens BTK som lokal arrangör.

Antalet spelare på Parkinson-SM har växt. Från mellan 30—40 spelare 2020 är det nu nästan 60 spelare som deltar på Parkinson-SM, en ökning med drygt 50 procent. Detta speglar de aktiviteter och insatser som både Svenska Bordtennisförbundet och ett allt större antal föreningar har investerat på pingis för personer med Parkinsons sjukdom de senaste åren. Bland dessa föreningar då inte minst Spårvägens BTK.

Parkinson-SM har växt inte enbart till antalet utan också geografiskt. En titt i årets deltagarlista hittar deltagare från Stockholm och från de större städerna naturligtvis, men även från så skilda och avlägsna delar av landet som Norrbotten, Karlskoga, Trollhättan, Söderhamn och Gotland. Vilket visar inte bara på Parkinsonpingisens tillväxt utan också dess spridning över landet.

Under Parkinson-SM kan spelare spela tre klasser vardera, precis som på någon av våra andra SM-tävlingar, det vill säga singel, dubbel och mixed. En viss skillnad på Parkinson-SM är att herrsingel och damsingel båda delas upp i en A-klass respektive B-klass, utifrån graden på effekterna av Parkinsons sjukdom på respektive spelare liksom deras allmänna pingisfärdigheter.

Parkinson-SM är inte enbart en pingistävling, det är också en social mötesplats och ett trevligt sätt att träffas för alla som spelar och deltar eller som på något sätt besöker arrangemanget. Under tävlingen närvarar Pingis Parkinson, Spårvägens BTK:s stora Parkinsonprojekt, och lördagskvällen avslutas med en Kamratmiddag. Möten, minnen och medaljer finns alltså att hämta på Parkinson-SM.

Bordtennisens positiva hälsoeffekter, och då inte minst för personer med Parkinsons sjukdom, är väl dokumenterade. Parkinson-SM manifesterar därmed vad bordtennisen har att erbjuda Parkinsonfamiljen. Den stora upptäckten och upplevelsen under åren sedan det första Parkinson-SM 2020 är emellertid hur mycket Parkinsonfamiljen har att erbjuda svensk bordtennis.

Parkinson-SM 2024 startar klockan 10:00 den 20 april i Liljeholmshallen. Under lördagen genomförs poolspelen i singel, dubbel och mixed. Parkinson-SM fortsätter under söndagen den 21 april med slutspelen och under söndagseftermiddagen finalerna.

Tävlingsprogram, anmälda spelare och resultat

Toppbild: Foto från Parkinson-SM 2020. Foto: Patrik Björs Strand