OS-besked: Stina och Kristian uttagna till mixeddubbel

av | 2024-04-17 | Landslag, Start

Sedan tidigare står det klart att bordtennisen är uttagna med damlaget och herrlaget inför sommarens OS i Paris. Dock utan ifyllda namn på någon position. Under morgonen 17 april står det klart att Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har tagit ut Stina Källberg och Kristian Karlsson att representera Sveriges färger i mixeddubbel, efter att de nyligen klarat de internationella kvalreglerna. Dessutom gör regelverket gällande att de båda kommer att ta varsin plats i lagspelet.

– Det är givetvis jättekul att ha kvalat in i mixeddubbel, vilket har varit målet den senaste månaden lite drygt. Det känns stort och väldigt skönt att man är klar, vilket gör att man kan förbereda sig så bra man kan, kommenterar Kristian Karlsson beskedet från ett hotellrum i Macao, Kina, där ITTF World Cup pågår för fullt.

– Det är ju en väldigt bra chans till medalj, och det är ju medalj på OS som vi vill ta. Detta är ju ett steg mot det målet, så det är klart att det är väldigt viktigt och stort ur det avseendet, fortsätter Kristian.

Stina Källberg delar lyckan unisont.

– Det känns superkul såklart. Att bara för ett par veckor sedan inte veta om jag skulle komma med till någon klass på OS till att ha chansen att vara med i alla tre känns så roligt. Jag vet från senaste OS i Tokyo att det var något jag ville göra om. Det är skönt att ha tid att ställa om från målet att försöka komma med till att nu kunna fokusera på att prestera där på plats, säger Stina Källberg

Uttagningen sker mitt under högsäsong. Trots tidigare långsiktiga planer inför ett eventuellt OS innebär beskedet en viss kalibrering av kommande månaders planering. Den nuvarande mixedrankingen 12 ska försöka bli topp åtta.

– Beskedet påverkar planeringen lite, det blir eventuellt ett par extra resor för att spela mixeddubbel för att jaga en topp åtta-ranking, som jag och Stina har chans till. Det skulle öka chansen till en betydligt lättare första match på OS, vilket är oerhört viktigt, säger Kristian Karlsson.

– Men också en hel del tid för träning, fyller Stina Källberg i.

Även klara för lagspelet

Förutsättningarna har funnits givna. I det fall Sverige får ett mixeddubbelpar uttaget av SOK innehar dessa spelare per automatik en plats i lagspelet. På damsidan hade Stina Källberg troligtvis fått en plats ändå. För Kristian Karlsson innebär beskedet att han inte längre behöver leva i ovisshet i tuff konkurrens med övriga Topp 40-spelare i landslaget.

– För mig blir det ju mycket fokus på dubbel fram till OS då jag med mer eller mindre garanti kommer att spela dubbelmatchen i lagturneringen också. Så det är att slipa dubbelspelet som blir prioritet nu fram till OS. Jag kommer att göra allt jag kan för att vara en ännu bättre dubbelspelare än vad jag redan är, säger Kristian Karlsson.

– Jag ska vara riktigt, riktigt bra i dubbel när det är dags, utropar Kristian avslutningsvis med ett leende.

Förutsättningar för kommande uttagningar

I samband med den internationella rankingens publicering den 14 maj, direkt efter WTT Saudi Smash, kommer SBTF att nominera högst rankade damspelare respektive herrspelare till lagspelet och singelspelet.

Därutöver kommer en damspelare och herrspelare att nomineras till vardera damlag och herrlag, efter en av SBTF genomförd uttagning utefter definierade kriterier.

Nomineringen av den andra singelplatsen i respektive klass görs vid samma datum. Endast spelare som också nomineras till lagspel är aktuella.

Nomineringen till SOK görs formellt av SBTF:s sportchef Daniel Ellermann efter dialog med SBTF:s förbundskaptener på herr- och damsidan, Jörgen Persson och Tobias Bergman.

SOK:s pressmeddelande, 2024-04-17

Foto: ITTF