SBTF 100 år 2026 – var med och bidra

av | apr 16, 2024 | Förbundet, Start

2026 fyller Svenska Bordtennisförbundet (SBTF) 100 år där planerna är både många och storslagna. Målsättningen är att göra detta till ett firande där hela bordtennissverige är inkluderat. SBTF önskar därför få in idéer från verksamheten – både högt och lågt.

Hösten 1926, närmare bestämt den 26 oktober, och anmärkningsvärt nog i Riksidrottsförbundets (RF) lokaler, startar historien om Svenska Bordtennisförbundet. Initiativtagare till att bilda förbundet var Torsten Tegnér, dynamisk chefredaktör och ägare på tidskriften Idrottsbladet. Två journalister på tidskriften var beordrade att ta ledningen på förbundet. Dessa två herrars namn var Carl Wilhelm Linde, ”Cewe” i folkmun, samt Sven Lindhagen. Linde var Idrottsbladets mest ivriga pingpongskribent och utövade sällskapsspelet flitigt hemma på matsalsbordet.

Men, historien förtäljer att det ingalunda var någon enkel sak att starta ett förbund och dessutom få det livskraftigt och starkt. Dessutom var sporten av olika anledningar en ytterst föraktad källarsport av RF och det skulle ta hela sjutton år innan vår idrott släpptes in i idrottens allra finaste tempel.

Mer än så kommer vi i detta inlägg inte avslöja om bordtennisförbundets uppkomst mer än att historien är en mycket spännande och märklig berg- och dalbana. Texten ovan är ett referat ur en av Uno Hedins mästerliga texter om svensk bordtennis historia.

Ett sekel senare, 2026, fyller SBTF 100 år. Det är något som vi vill fira ordentligt, främst tillsammans med hela den svenska bordtennisfamiljen, men såklart också med så många andra som möjligt.

Vi har högt flygande planer och siktar mot stjärnorna med en hejdundrande och sprakande festkväll som navet i en långsiktig vision som sträcker sig ända till 2030. Kvällen kan innefatta såväl TV-gala, festkväll med underhållning, historisk utställning, mat, dryck, tal, prisutdelningar, uppvisning och en massa annat roligt. Vi ser också framför oss ett turnerande museum, där fler får möjligheten att bevittna vår historiska skatt. Kanske digitalt?

Målsättningen är också att hänga på ett internationellt evenemang samt i förlängningen även undersöka möjligheten att koppla ett eller flera stora internationella mästerskap. Dessutom kommer PING PONG POWER – vår förenade kraft, vårt paraply och katalysator för samtliga projekt och program som syftar till att sprida bordtennisens alla hälsofördelar och skapa ett bättre samhälle – löpa som en röd tråd genom hela den långsiktiga visionen.

Målsättningen är att få svensk bordtennis att växa och locka ung som gammal till en folksport där alla, oavsett bakgrund, kön eller förmåga, kan spela, växa, inspirera varandra och finna gemenskap och glädje. Pingis för alla överallt, helt enkelt.

Ödmjuka inför verkligheten är vi fullt medvetna att en vision av ovanstående magnitud självklart kommer kräva en hel del resurser. Vi jobbar därför intensivt med att dels hitta en destination att samarbeta med och dels bygger och söker vi nu ett nätverk av starka partners som vill vara med på resan och ser alla de fördelar ett dylikt kan ge.

Vi vill ha dina idéer

Nu bjuder vi in alla att bidra med idéer och vara med på resan mot vårt jubileum. Alla idéer och kontakter är av värde. Det kan vara en aktivitet, partner/sponsorkontakt, spännande plats med mera…ingen idé är mindre värd än någon annan. Vi kan såklart inte garantera att vi hinner med allt men vår målsättning är som sagt att detta ska vara en fest för alla så tveka inte, sänd oss dina bästa förslag.
Mejla till 100@sbtf.se

Vi kommer framöver också dedikera en speciell del på vår webbplats, sbtf.se, till vårt 100-årsjubileum och tillhörande vision så håll utkik för fler spännande nyheter.

Önskar du mer information, vänligen kontakta generalsekreterare Thomas Buza på thomas@sbtf.se, 0708-727378, eller projektkoordinator Alexandra Rööse, alexandra@sbtf.se, 0737-40 46 47

Toppbild: Bild från VM i Eriksdalshallen i Stockholm 1949.