VM: Slutspelat för Sverige i VM

av | 2023-05-25 | Landslag, Mästerskap, Start

Guldet blev till sand. Mattias Falck och Kristian Karlsson föll tungt i kvartsfinalen i herrdubbeln mot Cho Daeseong och Lee Sang Su, Sydkorea. Därmed gavs de sig själva inte möjligheten att försvara VM-guldet från Houston 2021 vårt sista hopp i detta VM är utslagna.

– Förhoppningarna var stora och vi hade höga förväntningar, får analysera när vi kommer hem, men det är helt klart ett misslyckande, menade förbundskapten Jörgen Persson.

Mattias och Kristian inledde starkt och vände 3-5 till 7-6 i första set. Där såg det riktigt bra ut. Vid 7-7 kom en ödesdiger servemiss när Kristian satte sin serve i nät och det har man inte råd med. Han ville så klart få till en kort serve, men bollen stannade i nätet. Därefter tog sydkoreanerna ett par viktiga poäng till och kunde avgöra på sin andra setboll till 11-8.

I andra set kom Mattias och Kristian under med 5-2 och då valde Jörgen Persson att ta time-out. Den blev lyckad, svenskarna tog direkt tre raka poäng och spelade betydligt mer aggressivt.

Vad händer då. Vid 5-5 får Mattias ett bra läge att sätta in en ledningsboll, men då bländas han av en lampa i taket som började blinka.

– Det här är något som inte får hända, kommenterade Pär Gerell i tv-sändningen.

Det blev en lång paus där arrangörerna försökte åtgärda problemet och när de kom igång igen rann poängen iväg och det sydkoreanska paret skaffade sig 2-0 i set efter 11-6 i andra.

I tredje set såg det mörkt ut, men Mattias och Kristian började hitta spelet, det korta och sedan lägen för att avgöra. Från underläge 3-5 och 6-8 tog man plötsligt fem raka poäng och reducerade till 1-2.

I fjärde fortsatte världsmästarparet att briljera och skaffade sig 5-1. Vägen låg öppen för att vi skulle få ett skiljeset. Fanns inget som tydde på något annat.

Vad händer då? Från ledning 6-3 tar Cho Daeseong och Lee Sang Su fem raka poäng, skaffar sig 9-7 och är bara två bollar från match. På nytt svara Mattias och Kristian upp med två riktigt fina poäng. Tyvärr gick de två sista poängen sydkoreansk väg och via 11-9 i fjärde var Mattias Falck och Kristian Karlssons saga all för den här gången.

– Det är en svår match. Sydkoreanerna är alltid bra i dubbel. Inte mycket som skiljer, vid 9-9 gör de två mindre bra returer och räcker för att förlora, sade Jörgen Persson.

Naturligtvis hade vi hoppats på att ha med några svenskar till finaldagarna. Så blev det inte och det finns säkert en hel del förklaringar till detta.

– Det här är underkänt. Var helt klart ett misslyckande, kommenterade Pär Gerell den svenska insatsen i detta VM och fortsatte:.

– Skälet till detta tror jag är det spelschema som spelarna har. Medan kineser och sydkoreaner vilar upp sig och tränar stenhårt på hemmaplan och kommer helladdade till VM, har våra spelare haft seriespel och jagat rankingpoäng i WTT-tävlingar och var slutkörda. Vi hann bara med ett tredagars läger innan avresa. Vi måste tänka om, analyserade Pär Gerell.

Två kvartsfinaler, Mattias Falck och Kristian Karlsson i dubbel samt Truls Möregårdh och Stina Källberg i mixed blev Sveriges facit på VM 2023. Långt ifrån den succé som ledde fram till ett guld och ett silver vid VM 2021 i Houston.

Om några veckor, med start 23/6 börjar European Games i Krakow, Polen. Det är samma upplägg som på OS, lag, singel och mixed.

– Vinnarna i mixed får en direktplats till OS. truls och Stina spelade helt klart bra och får mer än godkänt, så där har vi en del att hoppas på, menade Jörgen Persson.

Toppbild: Kristian Karlsson och Mattias Falck för nöja sig med en kvartsfinal i dubbel. Foto: Manfred Schillings

Följ tävlingen
Eventinfo
Resultat
Lottningar