Mixed Team World Cup: Fjärdeplatsen klar, bästa europeiska nation

av | 2023-12-09 | Landslag, Start

Efter en mycket tät seger med 8-6 över europeiska kombatanten Frankrike är Sveriges fjärdeplats i praktiken redan säkrad, trots att en match återstår. Sydkorea utmanar Kina om totalsegern när det bägge lagen möts i den sista omgången.

Inför en fantastisk pingispublik som levererar en minnesvärd stämning håller den första upplagan av ITTF Mixed Team World Cup på att avgöras.
Sverige var piskat att vinna mot Frankrike för att kunna säkra fjärdeplatsen i turneringen, och därmed placera sig som bästa europeiska nation. Topptrion Kina, Sydkorea och Japan har redan ett ointagligt avstånd nedanför sig i tabellen.

I den inledande mixeddubbeln blev det en tät förlust för Kristian Karlsson/Stina Källberg mot Felix Lebrun och Prithika Pavade med 1-2 i set.
Därefter kunde Linda Bergström plocka hem mycket viktiga set för Sverige när hon lyckades besegra Jia Nan Yuan med 3-0, varav det sista med ytterst viktiga 20-18.
Anton Källberg fick en tuff start med storebror Lebrun, Alexis, och kom snabbt under med 0-2 i set. Han lyckades vinna det sista och matchställningen därmed 5-4 inför dubblarna.

Herrdubbeln med Karlsson/Källberg blev en mycket tuff historia mot Simon Gauzy/Alexis Lebrun. 12-10 i första, 6-11 i andra och avslutande 12-10 i det tredje.
7-5 i matchen och Frankrike därmed piskat att vinna damdubbeln med 3-0 för att ha en chans.
Pavade/Camille Lutz vann det första 11-6 mot ett nervöst inledande svenskpar bestående av Linda Bergström/Stina Källberg. Men ny kraft hittades och det andra setet gick Sveriges väg och matchen var därmed avgjord, 8-6.

– Vi är såklart jätteglada över vinsten idag. Jättekul att kunna slå Frankrike och komma fyra i tävlingen. För egen del var jag väldigt nöjd med min insats att kunna vinna 3-0, där det sista setet (20-18) visade sig bli väldigt viktigt i slutändan, säger en nöjd Linda Bergström. och fortsätter.
– I dubbeln gör vi att bra andra set efter ha spelat nervöst i det första. Vi kom in bra i det andra, och kunde ösa på vilket inte gav de någon större chans. Då är det väldigt kul att spela, avslutar Linda.

– Vi är väldigt nöjda med vår insats mot Frankrike. Alla matcher var bra. Skönt att slå det andra europeiska topplaget som var på plats. Även gott att kunna visa att vi kan slå dem inför OS i Paris, då det är ett väldigt bra lag, Säger Kristian Karlsson.

– Det blev en väldigt bra lagmatch där vi såklart är extremt nöjda att gå vinnande med 8-6. Extra roligt att alla spelare är med och vinner hem viktiga set till laget. En extra eloge till Filippa och Isak som har varit grymma på bänken hela tävlingen, summerar förbundskapten Tobias Bergman matchen och rosar hela hela laget

Sista omgången

Under söndagen kvarstår en omgång för samtliga lag. För Sveriges del handlar det om en match mot Chinese Taipei, som just nu är placerade sjua i denna grupp om åtta topplag. Matchen är i praktiken betydelselös, då Sverige har en klart bättre setkvot än Frankrike.

Däremot är det i teorin öppet om totalsegern i ITTF Mixed Team World Cup. Inför den sista omgången står Kina och Sydkorea på samma poäng, och möts alltså i en direkt avgörande match. Ska Sydkorea kunna hota dominanten? Under söndagen får vi se.

Söndagens matcher
(svensk tid)

06:00, Tyskland – Japan
06:00, Slovakien – Frankrike
12:30, Kina – Sydkorea
12:30, Sverige – Chinese Taipei

Resultat, tidschema och mer

Foto: ITTF