Debuterande talanger i Pingisligan by STIGA Damers femte omgång 

av | 2023-12-09 | Pingisligan, Start

Många ögon riktades mot Eslöv där två av svensk bordtennis största unga talanger gjorde sina varmt emotsedda debuter i Pingisligan. Siri Benjegård för Eslövs PK och Gabriella Aaltonen för Spårvägens BTK. Bra insatser från båda i en omgång vars resultat i hög grad befäste alla lagens tabellpositioner. 

IK Juno 2 – 6 Köpings BTK Dam 

Lördagens tidiga match startade strax efter lunch i Dalarna och såg hemmalaget IK Juno ta emot serieledande Köpings BTK Dam. 

Juno ställer upp med ett lag vi börjar känna igen vid det här laget med Edmarie Leon Burgos, Dobrila Jorguseska och Danielle Kelly. Köpings BTK Dam däremot rasslade om lite i sin uppställning och bredvid Leah Tveit Muskantor och Hannah Holgersson fick vi för första gången den här säsongen se Katarszyna Slifirczyk dra på sig matchtröjan. 

Burgos gav Juno den start de hoppades på genom att besegra Muskantor med tämligen klara 3-1 i set. 

Jorguseska hade däremot en mörk dag för IK Juno. Förluster i skiljeset mot både Holgersson och därefter Muskantor. I båda matcherna tappar Jorguseska både 1-0 och 2-1 i set. 

Slifirczyk visade sig däremot från sin ljusare sida för Köping. En rivstart mot Kelly med 11-4 och 11-3 slutar i en till slut bekväm 3-1-seger. Vilket följs upp med ytterligare en bekväm seger mot Burgos, denna gången med 3-0 i set. 

Danielle Kelly återgav ändå IK Juno lite hopp genom att besegra Hannah Holgersson med 3-1 i set. 

2-4 inför dubbeln således. Ett klart övertag för Köpings BTK Dam som också skulle utöka det övertaget i dubbeln. Slifirczyk tillsammans med Muskantor betvingade Junos Kelly och Jorguseska med 3-2 i set efter en mycket svängig match. 

Katarszyna Slifirczyk därmed med chansen att avgöra mot Dobrila Jorguseska. Och Jorguseskas dag blev inte bättre. Tre raka set för Slifirczyk och därmed ointagliga 6-2 till Köpings BTK Dam. 

I och med vinsten satte Köpings BTK Dam press på framför allt Eslövs PK och BTK Frej som spelade senare under eftermiddagen. 

Eslövs PK 6 – 0 Spårvägens BTK 

Två stora debuter i Pingisligan den här dagen när de två stjärnskotten Siri Benjegård och Gabriela Aaltonen gör sina första matcher i Pingisligan för Eslövs PK respektive Spårvägens BTK. 

Eslöv valde att vila både Li Fen och Matilda Hansson till den här matchen. In kom istället alltså debuterande Benjegård, men även Hana Goda gjorde sina första match för Eslöv den här säsongen. 

Det gjorde inte Eslövs PK märkbart mindre slagkraftigt. 

Unga Siri Benjegård visade ingen som helst onödig respekt i sin debutmatch vilken hon tog hem i raka set mot Spårvägens Maria Girlea. En bättre debut i Pingisligan är svår att tänka sig för Benjegård. 

Motståndet möjligen en bra bit tuffare för Gabriella Aaltonen som i sin första match ställdes mot Hana Goda, som inklusive slutspel gjorde 16-1 i matcher förra säsongen. Goda var alldeles för bra för Aaltonen än så länge, och visade sig senare vara alldeles för bra också för Girlea. 

Marina Donner var den som spjärnade mot mest och bäst för Spårvägen den här eftermiddagen. Det var Donner som tog set av Nomin Baasan och det var Donner som efter 0-2-underläge mot Benjegård tog matchen till skiljeset. 

En pigg Benjegård visade ingen som helst pardon i skiljesetet. Till synes oberörd av att ha tappat en 2-0-ledning formligen rusade Benjegård fram till en som det skulle visa sig ointaglig 7-1-ledning. 

11-5 till Siri Benjegård i femte och avgörande set betydde att Eslövs PK vann matchen mot Spårvägens BTK med 6-0, i och med att Nomin Baasan redan hunnit med att vinna över Gabriella Aaltonen. 

Inget snack om var poängen hamnade den här dagen. Men heller inget snack om att Eslöv och Spårvägen är två modiga och framsynta klubbar som inte tvekar att ge unga svenska talanger chansen att få debutera i Pingisligan. 

Svensk dambordtennis behöver att fler klubbar vågar och vill göra detsamma. 

Halmstad BTK 5 – 5 BTK Frej 

Omgångens jämnaste match utspelades utan tvekan i Halmstad mellan hemmalaget Halmstad BTK och BTK Frej från Växjö. 

Ska ett lag vinna mot BTK Frej måste det vinna matcherna mot Linn Olsson eller Alvalie Palmbo. Detta lyckades Halmstad med mot Olsson men inte riktigt mot Palmbo, som tog en fin skalp i tre raka set mot Alma Rööse. 

Vinner laget inte mot Olsson och Palmbo så måste det vinna mot Zhang Fang. Det har inte många klarat av om åren och hittills ingen den här säsongen. Åh så nära Halmstads Anja Händén ändå kom. 2-0 i set och skrällen var på gång, innan Zhang Fang vände och vann. Framför allt det fjärde setet var Händéns stora chans till en riktigt fin vinst. 

Rööse revanscherade sig emellertid för förlusten mot Palmbo genom att vända 1-2 till 11-6 i skilje på Linn Olsson. Därmed kvitterat till 2-2. 

Jennie Edvinsson var med i ett set mot Zhang Fang, men därefter kunde inget stoppa Fangs och Frejs marsch mot 3-2 i lagmatchen. Lika lite som Palmbo kunde stoppa Händén från att kvittera lagmatchen till 3-3 inför dubbeln. 

 Palmbo kunde däremot stoppa Händén från att vinna dubbeln. Tillsammans med Zhang Fang såg Palmbo till att BTK Frej gick upp i 4-3-ledning, efter en kontrollerad 3-1-vinst mot Halmstads Händén och Rööse. 

Zhang Fang utökade därefter helt programenligt BTK Frejs ledning till 5-3 efter vinst mot Rööse. En poäng därmed säkrad för BTK Frej som behövde vinna en match till för att ta hem båda poängen till Växjö. 

Anja Händén fortsatte däremot visa framfötterna genom att vinna också mot Linn Olsson och därmed reducera till 4-5. Allt att spela om alltså i kvällens sista match mellan Jennie Edvinsson och Alvalie Palmbo. 

Först ut ur startgroparna störtade Edvinsson. 11-6 och 11-3 gav henne en 2-0-ledning och kontrollen i matchen. En något skenbar kontroll skulle det visa sig. Palmbo reducerade till 1-2 genom 11-5 i tredje set, och därefter följde ett mycket jämnt fjärde set. 

Där var dock Edvinsson starkast. 5-7 blev till 9-7, som blev till 9-9 innan Edvinsson kunde vinna de två slutbollarna fram till 11-9 och fram till 5-5 i lagmatchen mellan Halmstad BTK och BTK Frej. 

Kanske var detta en försmak inför ett kommande SM-slutspel. 

Toppbild: Unga talangerna Siri Benjegård och Gabriela Aaltonen, här i landslagsdress med kadettlandslaget, debuterade i Pingisligan by STIGA Damer i omgång fem den 9 december 2023. Foto: Linda Carlsson/SBTF