Lag-VM: Nej, Nej, Nej, Sverige!

av | 2024-02-21 | Landslag, Start

De svenska herrarna är utslagna ur VM-turneringen. Ett välspelande Kinesiska Taipei såg till att stoppa de kvartsfinaleedade svenskarnas framfart redan i åttondelen med siffrorna 3–2. Såklart inte ett godkänt betyg för truppen som hade hoppats på mycket mer.

– Det är ganska tomt just nu. Visst var det ett bra motstånd men när vi skapar oss 2–1 så har vi två chanser kvar, då trodde vi på ett bra läge, säger Jörgen Persson direkt efter matchen.

Sveriges herrar gav sig själva en bra möjlighet genom att först inbringa en första seger när Truls Möregårdh ganska komfortabelt 3–1-besegrade Cheng-Jui Kao, 31 på världsrankingen.

Att Mattias Falck därefter skulle få det tufft mot världsåttan Yun-Ju Lin var kanske ingen större skräll, men ikväll blev det en match som fort var över efter tre set.

I ett otroligt viktigt läge för matchen fick alltså Anton Källberg kliva in i hagen mot Yi-Hsin Feng. Vilket också var ett oväntat val av tredjespelare för Kinesiska Taipei, som tidigare endast använt Feng i gruppspelsmatchen mot Madagaskar. Källberg tog ledningen med 1-0, men Feng visade på noll respekt och spelade sig själv fram till egen 2–1 ledning. Svenske Källberg kunde dock starta fjärde setet starkt, och skapade sig en trend som höll i sig matchen ut. 11–5 i skilje och Sverige hade då en skön 2–1 ledning.

– Feng kom in, något vi inte hade räknat med, och mot honom gör Anton en jättebra match, summerar Jörgen svenskens insats.

Därefter var det dags för Truls Möregårdh att försöka sig på en svensk revansch mot suveräne Yun-Ju Lin. Men spelaren från Kinesiska Taipei spelade stort, snabbt och med större säkert. Truls hade goda chanser och var nära i både första och andra set. Idag blev det inget.

– Truls 0–3 mot Lin efter att ha haft ledningar, bra läge där för att vinna första framförallt för att sätta lite press på honom, summerar Jörgen Truls insats.

– Sen kommer “Falcken” in mot Kao som spelar otroligt bra och Mattias fick den mardrömsstarten man inte vill få vid 2–2 (i lagmatchen). Första setet bara försvann och sen försvann andra lika snabbt. Det var inte vad vi hade hoppats på att åka i åttondelsfinalen mot Kinesiska Taipei. Samtidigt vill jag ge dem all credit, de gjorde det väldigt bra, fortsätter Jörgen resonemanget.

Hur gick tankarna kring laguppställningen före match?

– Lin är svår, ingen av våra spelare har slagit honom så det är kanske inte där vi ska vinna matcher. Sen gick tankarna vem vi ville ha mot Kao och där landade vi till slut som vi gjorde. Vi har fyra spelare som är bra, det är styrkan i laget men samtidigt blir laguttagningen svårare och det blir alltid en diskussion när man förlorar om det var rätt eller fel. När vi leder med 2–1 är det ändå två bra matcher kvar.

Och med facit i hand?

– Det går alltid diskutera laguttagningen, framför allt är det enkelt efter matchen. Vad det rätt lag kan man fråga sig men när det stod 2–1 till oss så var det rätt, konstaterar Persson som också hyllar motståndarna.

– All credit till dem. Kao har inte spelat så mycket men vi såg inte minsta nervositet hos honom. Falck försökte men bollarna kommer bara tillbaka hela tiden.

Ett mycket besviket herrlandslag lämnar därmed Busan utan vare sig medaljer eller avancemang till kvartsfinal.

– Vi vinner gruppen men vi är seedade sexa och vi kommer hit med stora förhoppningar. Godkänt kan det inte vara när vi åker tidigare än vi räknat med. Ingen i laget eller truppen är nöjd med det.

Åttondelsfinal
Sverige – Kinesiska Taipei, 2–3
Truls Möregårdh – Kao Cheng-Jui, 3–1
(11–6, 5–11, 11–7, 11–7)
Mattias Falck – Lin Yun-Ju, 0–3
(8–11, 5–11, 8–11)
Anton Källberg – Feng Yi-Hsin, 3–2
(11-9, 7–11, 8–11, 11–5, 11–7)
Truls Möregårdh – Lin Yun-Ju, 0–3
(9–11, 11–13, 7–11)
Mattias Falck – Kao Cheng-Jui
(1–11, 2–11, 9–11)

Foto: Manfred Schillings