Lag-VM: Färdigspelat för damerna

av | 2024-02-21 | Landslag, Start

Nej, det blev inte den fulländade onsdagen som vi alla drömde om. Tyskland blev till slut för svåra och åttondelsfinalen slutade 0–3. Sveriges damer ska trots allt berömmas för en mycket fin turnering i stort.

Det blev en tuff start från första boll. Erfarna tyskan Xiaona Shan hade inga större problem att avväpna Linda Bergströms aktiva defensiv sett över matchen som helhet. Bergström var dock nära att kvittera i andra set, men tyskan var starkast i slutbollarna och vann det setet med 12–10.

– Det är trist och tråkigt att vi inte kunde bjuda upp lite mer. Det var en tuff match och en tuff dag överhuvudtaget, säger en sammanbiten Linda Bergström.

Stina Källberg gjorde därefter allt för att bjuda upp till dans mot Tysklands 16-rankade Nina Mittelham, och lyckades ta matchen hela vägen till ett skiljeset. Väl där fick Källberg en alltför dålig start och kom snabbt under med 2–5. Det glappet lyckades hon aldrig täppa till. Setet gled iväg och en tuff förlust var därmed ett faktum.

– Det var en stark vinst på förmiddagen men en helt annan match nu på eftermiddagen. De (Tyskland) är så mycket tuffare, allihopa i deras lag. Vi gick in med inställningen att ställa till det för dem men vi lyckades inte riktigt idag så det känns tråkigt, säger Stina Källberg.

Trots ett väl kämpande Sverige syntes det tydligt att man hela tiden var minst ett snäpp efter. Att spela två tuffa slutspelsmatcher under samma dag kan ha haft en påverkan.

– Det gick väl helt okej men i alla fall jag känner av den första matchen i kroppen. Så klart lite tyngre att spela både för kroppen och huvudet. Motståndarna är bra så jag vet inte om det hade gjort någon skillnad, det är lite tungt, sammanfattar Linda kring att spela två viktiga matcher på en och samma dag.

Filippa Bergand slet som vanligt på, men lyckades inte störa en stark Sabine Winther. Det blev förlust med 0–3.

Därmed är VM-äventyret över för de svenska damerna.

– Det är tufft nu och jag är besviken på mig själv nu i stunden och att jag inte kunde göra mer i denna match. Jag är jättestolt över alla och tycker att samtliga tagit sin roll jättebra och kämpat konstant. Det är ingen som varit bra hela tiden men vi har alltid gjort jobbet för varandra och vi vill verkligen hjälpa varandra. Det är tungt nu så klart, säger en besviken Filippa Bergand direkt efter VM-uttåget.

Sett över hela turneringen har damerna infriat förväntningarna och totalt sett gjort en mycket fin prestation.

Lag-VM
Busan, Sydkorea

Åttondelsfinal
Sverige – Tyskland, 0–3
Linda Bergström – Xiaona Shan, 0–3
(4–11, 10–12, 8–11)
Stina Källberg – Nina Mittelham, 2–3
(11–7, 9–11, 5–11, 12–10, 5–11)
Filippa Bergand – Sabine Winter, 0–3
(7–11, 8–11, 8–11)

Foto: Manfred Schillings