Lag-VM: Sverige till åttondelen efter jämn batalj

av | 2024-02-21 | Landslag, Start

Damerna stod återigen för en rejäl laginsats efter att Slovakien kunde besegras med 3–2 efter ytterligare en kamp över tre timmar. Samtliga spelare vann en match var. Nu väntar Tyskland i åttondelen.

– Ojojoj, fantastisk laginsats, summerar förbundskapten Tobias Bergman direkt efter matchen och fortsätter:
– Vi har det lite jobbigt i perioder av matchen framförallt med deras etta Balazova som vi inte riktigt får hål på idag.

Linda Bergström startade lagmatchen som hon avslutade den mot Serbien – med vinst. Tatiana Kukulkova, 67 i världen, lyckades aldrig hitta rätt i Lindas rörliga spel med bra skifte mellan sin defensiv och offensiv. Matchen var död efter tre snabba set.

– Kassaskåpssäker seger. Jag tycker Linda repar sig jättebra från gruppspelet och hon fick med sig självförtroende av att vinna sin sista match mot Serbien in i den första matchen idag, säger Bergman.

Stina Källberg åkte därefter på en tung förlust mot slovakernas Barbora Balazova. Efter en dålig start försökte hon med alla medel komma tillbaka. Idag räckte det inte längre än till 1–3.

– Vi misstänkte att det skulle bli tajt och jämnt. De har mötts två gånger de sista 18 månaderna och har varsin 11-9-vinst i skilje. Jag tycker nog att hon droppar sin nivå litegrann, i alla fall i början av matchen och det blir för kostsamt, säger Tobias Bergman.

När matchen stod och vägde 1–1 fick Filippa Bergand axla ett mycket stort ansvar för Sverige. Skillnaden mellan en vinst och förlust var monumental för matchens utgång, vilket märktes också hos motståndaren Ema Labosova, 207 i världen.

Filippa Bergand startade bäst och vann första set med 12–10, men Labosova lyckades trycka sig tillbaka och dessutom ta sig förbi till 2–1 i set. Vid ställningen 4–4 i fjärde set kunde Bergand skapa ett litet försprång vid 6–4, därefter 7–5 sedan 10–5 som till slut blev 11–6. I avgörande set var Bergand återigen starkast och kunde avgöra till vinst efter 11–5.

– Det var en på liv- och dödmatch. Det är en ren och skär krigarvinst. Hon kämpar hem det och det är vi tacksamma för, pustar Tobias Bergman.

Men matchen var inte över. Barbora Balazova visade sig idag vara för tuff för svenskdamerna, och lyckades också besegra Linda Bergström efter en jämn femsetare.

Allt skulle alltså avgöras av Stina Källbergs insats mot Tatiana Kukulkova. Källberg startade inspirerat och kunde förutom en kortare dipp i tredje set spela relativt jämnt och hitta en bra egen offensiv matchen igen. När matchbollen kunde slås in till 11–7 i fjärde set hoppade Källberg av lycka och lagbänken kunde därmed pusta ut efter ytterligare en pärs.

– Jag tycker att Stina är en bättre spelare än motståndaren och hon klarar att leverera med all den press som är, kommenterar Tobias Bergman matchen.

Därmed är Sveriges damer klara för åttondelsfinal mot Tyskland. Men spelschemat är tajt planerat. Knappt fyra timmar efter avslutad match ska damerna stå redo igen.

– Det är bara pang på rödbetan. Vi får äta, vi får ladda upp och sen är det bara in och tokgasa, avslutar Tobias Bergman.

Lag-VM
Busan, Sydkorea

Sextondelsfinal
Sverige – Slovakien, 3–2
Linda Bergström – Tatiana Kukulkova, 3–0
(11–7, 11–3, 11–3)
Stina Källberg – Barbora Balazova, 1–3
(9–11, 4–11, 11–5, 9–11)
Filippa Bergand – Ema Lobosova, 3–2
(12–10, 9–11, 9–11, 11–6, 11–5)
Linda Bergström – Barbora Balazova, 2–3
(11–8, 8–11, 9–11, 11–9, 5–11)
Stina Källberg – Tatiana Kukulkova, 3–1
(11–7, 11–8, 9–11, 11–7)

Foto: Manfred Schillings