Lag-VM närmar sig med stormsteg

av | 2024-02-12 | Landslag, Start

Om bara några dagar, mer bestämt fredag 16 februari, startar lag-VM i Busan, Sydkorea. Mästerskapet skulle ha spelats i staden redan 2020 men ställdes in på grund av pandemin. Idag måndag sätter sig den svenska VM-truppen på flyget för att resa de drygt 830 milen från Sverige till Sydkorea för att försvara de blågula färgerna vid världsmästerskapet.

Inför avresan ställde vi några frågor till våra två högst rankade spelare på dam- respektive herrsidan, Linda Bergström och Truls Möregårdh.

På fredag drar lag-VM igång, hur är känslan inför?

Linda: Lag-VM ska bli jättekul! Formen känns bra och vi har en spännande grupp så det kommer bli roliga matcher tror jag.

Truls: Det känns jäkligt kul att lag-VM drar igång, det har varit en lång väntan. Förra lag-VM:et var riktigt trist tycker jag. Vi hade ett fantastiskt lag och alla var i toppform men så åkte vi på Kina redan i kvarten trots att vi var ett av få lag som kom med ett riktigt starkt lag eftersom det var coronarestriktioner. Vi är revanschsugna och siktar väldigt högt denna gång.

VM spelas för första gången i Sydkorea, har du tävlat där förr? Tankar inför resan dit?

Linda: Ja, jag har varit i Sydkorea två gånger tidigare med Ängby, men då var jag junior så det är minst 10 år sen. Det ska bli roligt att åka tillbaka och åka till en ny stad.

Truls: Sydkorea är ett fantastiskt land. Jag har varit där några gånger innan och ser väldigt mycket fram emot att komma dit och jag är säker på att de kommer göra det fantastiskt bra. Det är ett sådant land som man vill spela pingis i. Det är mycket publik och deras två landslag, både på dam- och herrsidan, är otroligt bra just nu.

Hur har uppladdningen inför mästerskapet sett ut?

Linda: Jag har haft flera matcher med mitt franska lag under de två senaste veckorna. Kom hem till Stockholm i onsdags så nu tar jag det lugnt och tränar lite innan avresa på måndag.

Truls: Uppladdningen har varit hektisk i januari men nu här i början av februari har jag fått landa lite och kunnat träna riktigt hårt. De andra grabbarna har spelat mycket ligamatcher men jag har kunnat träna mycket eftersom jag inte haft några så jag har kört riktigt hårt, bland annat i Saarbrücken (Tyskland) med Darko (Jorgic) och många andra så jag känner mig i väldigt bra form.

Truls Möregårdh under lag-EM i Malmö 2023. Foto: Manfred Schillings

Vad är det sista du gör innan du åker hemifrån till ett mästerskap?

Linda: Tvättar haha. Nej men jag brukar se till att allt är rent och sen om det är en långresa som det är nu brukar jag köpa med mig nåt gott till planet.

Det är en stor tidsomställning denna gång, åtta timmar, hur gör du för att snabbt komma in i den nya tidszonen?

Linda: Vi har bra flygtid så vi landar på kvällen i Busan vilket alltid är skönt då det är bara att gå att lägga sig när vi kommer fram till hotellet. Sen försöka vara noga med sömnen bara, inte sova för mycket på dagen.

Truls: Det är väldigt speciellt att det är åtta timmar men vi är vana vid det, vi spelar mycket i Asien och reser ofta dit, bland annat till Kina och Singapore. Vi vet hur vi ska göra och vi åker dit i ganska god tid innan så om vi förlorar någon match på grund av det tycker jag vi ska skämmas.

Vad har du för personligt mål med mästerskapet och vad har laget satt upp för mål?

Linda: Mitt personliga mål är att behålla den fina form jag har haft under hela januari och försöka bidra så mycket till laget som möjligt. För laget så är steg ett att gå vidare från gruppen och sen får vi se med lottning och så. Mästerskapet är också ett OS-kval så det hade varit en dröm att gå hela vägen till kvartsfinal.

Truls: Det finns egentligen inte så mycket personliga mål i det här utan det är mest att laget ska gå så långt som möjligt. Jag vet att vi kan gå riktigt långt om vi spelar fantastiskt bra, som jag hoppas att vi alla är redo att göra, så kan det bli fina medaljer – det tror jag verkligen.

Beskriv lite det speciella att spela lagmästerskap jämfört med ett individuellt?

Linda: Det första är att vi gör allting tillsammans. Under individuella tävlingar har man ju sina egna tider även om vi försöker stötta varandra så bra det går ändå. Nu är vi ett lag i allt vi gör och det är alltid lite extra tryggt att ha de andra tjejerna på bänken. Det ger en extra “taggning” när vi spelar för varandra.

Truls: Lagmästerskapet är väldigt speciellt. Vi kommer från ett väldigt bra lag-EM i Malmö och har mycket att “gå på” därifrån så det är väl bara att flyga på de molnen från det fantastiska mästerskapet och rida vidare på den vågen helt enkelt. Vi är ett av de hetaste lagen i världen, det är vi rankade som och det ska vi bevisa.

Svenskmatcherna kommer att kunna följas live på Viaplay. Det krävs en giltig sportprenumeration på Viaplay för att kunna ta del av sändningarna.

Sveriges gruppspelsmatcher
Herrar
Grupp 6
16/2, 20.00 (12.00 svensk tid), Sverige-Slovakien, bord 3
17/2, 17.00 (09.00 svensk tid), Sverige-Puerto Rico, bord 4
18/2, 13.00 (05.00 svensk tid), Sverige-Hongkong, Kina, bord 2
19/2, 20.00 (12.00 svensk tid), Sverige-Serbien, bord 3

Damer
Grupp 7
16/2, 17.00 (09.00 svensk tid), Sverige-Rumänien, bord 4
17/2, 20.00 (12.00 svensk tid), Sverige-Singapore, bord 8
18/2, 17.00 (09.00 svensk tid), Sverige-Serbien, bord 3
20/2, 10.00 (02.00 svensk tid), Sverige-Kanada, bord TBD

De tre högst placerade lagen i respektive grupp tar sig vidare till slutspel. Gruppettorna är klara för åttondelsfinal medan tvåan och trean i gruppen först spelar sextondelsfinal.

Herrtruppen (världsranking vecka sex inom parentes)
Truls Möregårdh (16)
Anton Källberg (17)
Mattias Falck (21)
Kristian Karlsson (39)
Jon Persson (174)

Damtruppen
Linda Bergström (29)
Stina Källberg (79)
Filippa Bergand (184)
Matilda Hansson (482)

Förbundskapten herrar
Jörgen Persson

Förbundskapten damer
Tobias Bergman

Sportchef
Daniel Ellermann

Medföljande fysio
Mikael Holm

Svenska domare
Rebecca Bergfeldt

Övrig information
Lottning, Lag-VM, Busan
VM-hemsida

Foto toppbild: Linda Carlsson