Beskedet: Sveriges bordtennisdamer klarar de internationella kvalreglerna inför OS

av | 2024-03-04 | Landslag, Start

Under måndagsförmiddagen kom beskedet ingen hade räknat med. De svenska bordtennisdamerna steg oväntat en plats på lagrankingen och tog därmed den sextonde och sista kvalplatsen enligt internationella bordtennisförbundets, ITTF:s, regler. 
Nu inväntas den officiella uttagningen av Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, som kan göras tidigast den 13 mars. Skulle så bli fallet är årets upplaga av det svenska landslaget därmed historiskt som det första damlaget någonsin på ett OS sedan lagspel blev en del av tävlingarna 2008 i Beijing.

– Jag är otroligt glad över beskedet vi fick idag. Det kom som en liten chock, för det var inget vi förväntade oss, säger Linda Bergström kort efter att beskedet kom.

– Det är stort att vi kvalificerar in ett damlandslag, tycker jag. Vi var ju väldigt nära i Rio (reds. anm. OS 2016) då vi hamnade precis utanför istället med bara någon poäng. Jag är väldigt glad att vi hamnade på rätt sida strecket denna gång, fortsätter Bergström

– Jag tycker verkligen att vi är värda detta efter de bra mästerskap vi har gjort det senaste året. Jag är väldigt glad över att vi troligtvis kommer att spela ett OS i lag i sommar, bara den delen att vi kan stötta varandra i den stora tävlingen och få göra det tillsammans kommer bli otroligt roligt.

För Linda Bergström, som representerat landslaget i många år, innebär denna chans någon alldeles extra.

– Det blir pricken över i:et för egen del som har spelat så länge i det här landslaget och äntligen lyckas vi kanske uppnå det största genom att få spela lagturneringen på OS.

Hur glad är du en skala?

– 100 plus, avslutar en stort leende Linda Bergström

Den svenska lagbänken hejar på nära Stina Källberg spelar match under Lag-VM i Busan. Foto: ITTF

Bara minuter innan damernas förbundskapten Tobias Bergman steg på planet till Singapore för nästa tourtävling, WTT Singapore Smash, kom beskedet via mejl från det internationella bordtennisförbundet, ITTF.

– Det här är en väldigt stor grej för oss, säger en omtumlad Tobias Bergman samtidigt som han boardar planet.
– Ja, jag är i något slags positivt chocktillstånd. Vi hade ju i princip släppt tanken på lag till OS efter uttåget i åttondel på Lag-VM i Busan, fortsätter Tobias och samlar sig.

– Jag trodde att vi hade räknat rätt på ett sätt, därefter på ett annat sätt. Det visade sig att det första scenariot stämde, vilket jag i princip släppt, säger Tobias.

Hur ser du på prestationen?

– Jag tycker att vi har gjort oss förtjänta av den här uttagningen att vara topp 16. Vi har presterat på den nivån under en längre tid, och motsvarade de förväntningarna med en åttondelsfinal i Busan, konstaterar Bergman.

– Det är ett stort kvitto på att spelarna blir bättre, men också som lag, avslutar Tobias Bergman.

På hemmaplan är tongångarna likaledes mycket positiva efter dagens besked från ITTF.

– Det är fantastiskt roligt att våra damer lyckas kvala in till lagtävlingen på OS. Det har varit en hög målsättning att ta en lagplats till OS och vi visste att det skulle bli mycket jämnt om de sista platserna. En kvartsfinalplats vid VM hade gett en garanterad plats men nu fick vi platsen via ranking och det visade sig att vi gick om Portugal med endast sex poäng på lagrankingen, säger Daniel Ellermann, sportchef i SBTF.

Det blev till slut en räkningsövning innan det stod klart att bordtennisdamerna klarat kvalgränsen.

– Lagrankingen baseras på resultat gjorda vid lagtävlingar som VM, EM, European games och förra OS men även på individuella poäng på de tre högst rankade spelarna. Vi lyckades klättra upp en placering i den individuella delen som ger en fast poäng till den totala lagrankingen beroende på placering på singelrankingen. Där klättrade vi upp från plats 16 till plats 15 då Österrikes spelare tappade stort från plats 13 till 16. Det fällde avgörandet att vi tog oss förbi Portugal i den totala lagrankingen, sammanfattar Ellermann.

– Innan vi kan fira ordentligt behöver vi invänta SOK:s officiella uttagning men det ser jag som en ren formalitet. Jag räknar med ett svenskt damlag i Paris, vilket såklart är stort och viktigt för svensk bordtennis, avslutar Daniel Ellermann.

Läs mer om de sista kvaluttagningarna i ITTF:s pressmeddelande.

Toppbild: Det svenska damlandslaget under Lag-VM i Busan, Sydkorea i februari 2024. Foto: ITTF.