TÄVLINGSNYHETER

VM-avslutning och svensk representation på ITTF:s årsmöte

av | 2024-02-28 | Start, Tävling

Officiellt avslutades Lag-VM i Busan, Sydkorea i söndags, ett VM där den kinesiska dominansen kanske inte var lika tydlig som vid tidigare tillfällen men än dock en imponerande uppvisning. Laggulden på både dam- och herrsidan försvarades mot Japan respektive överraskningen Frankrike efter två ruggigt välspelade finaler.

De kinesiska essen fick anstränga sig å det yttersta för att stå emot utmanarna. Frankrike, anförda av bröderna Lebrun, pressade på med ett mycket drivet och fysiskt attackspel. Till slut var det världens förmodligen främsta bordtennisspelare genom tiderna, Ma Long, som fick nöjet att avgöra mot Simon Gauzy. Slutsiffrorna skrevs till 3–0 i kinesisk favör.

Fan Zhendong i jämn finalmatch mot Frankrikes Alexis Lebrun. Foto: World Table Tennis

Siffrorna skvallrar dock om en betydligt jämnare match – storebror Lebrun, Alexis, hade matchboll mot giganten Fan Zhendong i ruggig match där båda spelarna ursinnigt bombade på som det var sista gången någonsin de fick slå på en boll. Dock lyckades Alexis Lebrun inte förvalta den – Fan Zhendong visade vilken otroligt skicklig spelare han är genom att i detta pressade läge utföra ett rejält konstslag – en hårt vinklad diagonal forehand utom räckhåll för Alexis Lebrun trots att han inte alls var i balans. Fransk utdelning i det läget och matchen hade möjligen kunnat ta en annan vändning.


Kinas Cheng Meng i damfinalen. Foto: World Table Tennis

Japans damer har vid flera tillfällen visat att de inte på något sätt gett slaget förlorat om positionen som världsetta. I finalen tog de världens kanske bästa landslag alla kategorier – Kinas damlandslag – hela vägen till en femte och avgörande match. Väl där ställdes rutinerade Chen Meng mot Miwa Harimoto som var den som inledde starkast genom att plocka hem första set. Chen Meng visade dock inga som helst tecken på nervositet eller press utan malde lugnt och metodiskt ned blott sextonåriga underbarnet Harimoto. Därmed har guldet varit i kinesisk ägo sedan 2012 på damsidan och 2001 på herrsidan.

Rebecca Bergfeldt, svensk Gold Badge-domare, hade äran att döma herrfinalen under Lag-VM i Busan. Foto: Manfred Schillings.

Den svenska insatsen har det gått att läsa om på annat håll på SBTF:s webbplats och för den som gjort just det har kunnat konstatera att den inte var hundraprocentig denna gång. Det var dock inte tomt på svenskar i finalhagen. Rebecca Bergfeldt, en av Sveriges två Gold Badge-domare, hade äran att få vara en två domare i finalen, en uppgift hon klarade galant.

För våra landslagsstjärnor gäller att gräva djupt i formtoppningslådan inför kommande OS i Paris som avgörs i sommar. Det sägs ju att svagt genrep ger en bra premiär vilket vi därmed får hålla tummarna för.

Sist ut under det närmare två veckor långa evenemanget i Sydkorea var ITTF:s årsmöte, Annual General Meeting (AGM) där en diger agenda fanns på bordet. Svensk representation bestod av Jörgen Persson som innehar en position i det så kallade ITTF Council som en av de europeiska representanterna och som svenska delegater deltog SBTF:s ordförande Dennis Lindahl (digitalt) samt förbundschef Thomas Buza (fysiskt).


Foto: Thomas Buza

Dessutom leddes självfallet mötet av ITTF-presidenten, tillika SBTF:s hedersordförande Petra Sörling.

Under ITTF Council-mötet som avhölls dagen innan AGM röstades det dessutom för var veteran-VM och para-VM 2026 kommer spelas. Tidigare under VM hade aspirerande kandidater fått göra sina presentationer. På kvällen före AGM genomfördes också den så kallade ITTF Star Awards och där offentliggjordes det att veteran-VM 2026 kommer spelas i sydkoreanska Gangwon och para-VM i Pattaya, Thailand. Långa resor därmed för de svenskar som siktar på att delta.

Under galakvällen delades det även ut en hel del utmärkelser, läs mer om vilka här

  • Ett flertal propositioner och resolutioner diskuterades. Därefter skedde sedermera omröstningar i sedvanlig stil.
  • Organisationen för Paris-OS gav en fin uppdatering om arbetet med de olympiska och paralympiska spelen. Otroliga 7,8 miljoner biljetter är sålda totalt och positiva tongångar fanns om att bordtennisdelen kommer bli helt utsåld glädjande nog.
  • ITTF:s CEO Steve Dainton gav intressanta uppdateringar om var ITTF befinner sig i arbetet med sin strategiska plan samt även hur status är för ITTF.s kommersiella bolag som hanterar evenemangen, World Table Tennis och hur framtiden kring 2024 års kalender ser ut. Tre så kallade Grand Smash är planerade, Singapore Smash, Saudi Smash samt China Smash.

För den intresserade går det utmärkt att se AGM i efterhand via YouTube här

Toppbild: ITTF-presidenten, tillika SBTF:s hedersordförande Petra Sörling. Foto: Manfred Schillings