Kartläggning av svensk bordtennis digitala landskap

av | apr 23, 2025 | Förbundet, Förening, Information

Under hösten 2024 genomfördes av den strategiska konsultfirman PwC på uppdrag av Svenska Bordtennisförbundet en kartläggning av det digitala landskapet inom svensk bordtennis. Detta som ett direkt led i den digitaliseringsstrategi som ända sedan början av 2023 fick form och fart inom SBTF, vilket manifesterades i den strategiska plan som antogs av förbundsmötet i april 2023 i Mölndal.

Kartläggningen bestod av en större enkätundersökning bland styrelse, personal, distrikt och föreningar. Den kombinerades med workshops, seminarier och övningar med ett tvärsnitt av svensk bordtennis i syfte att komplettera kvantitativa data med kvalitativa insikter och perspektiv. Resultaten presenterades och diskuterades löpande, men sammanfattades i en slutrapport från början av april som går att läsa i sin helhet via följande länk:

PwC (2025), Kartläggning av Svenska Bordtennisförbundets digitala landskap, slutrapport

PwC:s kartläggning visar att svensk bordtennis framför allt vill digitalisera processer kopplade till tävlingar, seriespel, administration och utbildning. De största hindren är brist på tid samt att IT-förståelsen och kompetensen inte är tillräckligt hög.

Ökad användarvänlighet, förbättrad funktionalitet och en större effektivitet är sådant som framför allt distrikt och föreningar, med många års erfarenhet av att använda de system som SBTF utnyttjar idag, lyfter fram som de största behoven gällande digitalisering inom svensk bordtennis. Men här betonar även distrikt och föreningar vikten av tydlighet i den digitala miljön, liksom behovet av utbildning och kompetensutveckling.

Vad som även efterfrågas av distrikt och föreningar enligt PwC:s kartläggning är en moderniserad digital plattform och en bättre integration mellan olika system och plattformar. Det finns en utbredd frustration kring den ineffektivitet som uppstår av att behöva navigera och arbeta i flera olika system samtidigt, system som inte alla gånger samspelar riktigt så bra som önskat.

Kartläggningen visar att användarnas nöjdhet med befintligt tävlingssystem är måttligt eller begränsat. Ett återkommande tema är att det upplevs som föråldrat och måste förnyas. Ett molnbaserat system efterfrågas, liksom en vanlig önskan är att dess olika funktioner integreras inom ett sammanhängande system, inkluderandes allt från anmälan via betalning och resultatrapportering.

PwC avslutar sin kartläggning med att formulera fyra viktiga åtgärder för SBTF i arbetet med att digitalisera svensk bordtennis:

  • Se över förbundets datahantering och konsolidera data
  • Automatisera processer och nyttja AI-verktyg som beslutsstöd
  • Säkerställ användarvänlighet och integration i ett nytt tävlingssystem
  • Erbjud utbildning och kompetensutveckling inom digitala verktyg

Kartläggningen, genomförd av PwC, har bekräftat flera av de idéer, beslut och vägval som hittills gjorts i det digitala utvecklingsarbetet. Den har bekräftat några av de tankar som lade grunden för SBTF:s initiala digitaliseringsstrategi och den har även resulterat i omtag eller omformulerade mål i delar av SBTF:s mer pratiska digitaliseringsarbete, inte minst gällande utvecklingen av en större digital plattform.

– Hur vi lyckas i arbetet med digitalisering kommer spela en mycket stor roll för utvecklingen av svensk bordtennis i framtiden inom ett flertal områden. Digitala verktyg möjliggör effektivare hantering av medlemsregister, tävlingssystem och ekonomi, vilket frigör tid och resurser för kärnverksamheten. Kommunikationsmässigt konstaterar vi att genom digitala plattformar når föreningar och distrikt snabbt och enkelt ut till sina medlemmar, föräldrar och partners, vilket stärker relationer och engagemang, säger förbundschefen Thomas Buza.

Även när det gäller att välja rätt väg framåt kommer digitaliseringsarbetet att vara avgörande.

– Insamling och analys av data möjliggör mer träffsäkra beslut kring träning, tävlingsplanering och verksamhetsutveckling. Dessutom skapar digitala lösningar nya vägar in i idrotten, särskilt för målgrupper som av olika skäl har svårt att delta fysiskt. Sist men inte minst kommer den digitala närvaron vara helt avgörande när det gäller arbetet med hur framtidens marknadsföring och sponsring ser ut för att kunna attrahera nya sponsorer, stärka varumärket och nå ut till yngre målgrupper. Att ha lyssnat av vår verksamhet och i samband med kartläggningen få ett tydligt kvitto på att vi är på rätt och att så många också är medvetna om vikten av ett fokuserat digitaliseringsarbete känns väldigt bra. Rapporten är omfattande och kommer vara väldigt värdefull för oss framöver, avslutar Thomas.

Svenska Bordtennisförbundet riktar ett stort tack till samtliga distrikt, föreningar och personer som har varit med och gjort denna kartläggning inte bara möjlig utan så värdefull för vårt arbete och vår gemensamma digitala utveckling.