Enkätresultat visar på uppsving för 65+ och motionspingis

av | apr 26, 2024 | Förening, Information

Att rörelse, motion, glädje och social samvaro är viktigt, det vet vi alla. För personer som är pensionärer kan det vara extra viktigt av en mängd olika anledningar. En enkät som Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, genomförde under mars 2024 visar på många spännande svar som förbundet nu tar vidare tillsammans med de föreningar som vill vara med på resan.

De senaste åren har SBTF:s sikte blivit alltmer inställt på utvecklingen av 65 + i ordinarie verksamhet. 2024 är även första året då föreningar kan söka särskilt avsatta projektmedel just för att starta upp sådan verksamhet, om man inte har målgruppen 65+ i föreningen idag, för att utveckla sin nuvarande verksamhet för pensionärer eller för att föreningen ska arbeta för att öka det sociala sammanhanget för 65+.

Några av de insikter som föreningsenkäten gett oss är:

  • Knappt 80% av föreningarna* hyr lokalerna där pingisen bedrivs. Knappt 17% äger sina lokaler.
  • Knappt 30% av föreningarna bedriver idag ingen verksamhet för 65+. Flera föreningar som har 65+verksamhet har utmaningar med att få plats med alla!
  • Åtminstone ca 3 700 vuxna personer spelar regelbundet motionspingis idag och har inte tävlingslicens. Säkert finns ett stort mörkertal med tanke på att man kan spela pingis i andra sammanhang; i förening som inte är bordtennisförening, på jobbet eller i egen regi.
  • En del vill tävla i form av ett socialt seriespel, andra vill ”bara” spela och andra vill ha träning så att man som spelare utvecklas med hjälp av tränare.
  • Generellt är det förhållandevis få kvinnor som spelar pingis med ca 90/10-fördelning i landet. En förening däremot presenterar i enkätsvaren en 50/50-fördelning mellan kvinnor och män. Vad kan vi lära av dem?
  • 15% av föreningarna arbetar/vill arbeta med särskilda grupper för personer med Parkinsons sjukdom/Alzheimer. (varav 8% planerar att starta verksamhet för målgruppen). PingisParkinson-projektet i Stockholm har fått informationen.
  • 21% av föreningarna vill få mer kunskap och tips när det gäller träning för personer med ovanstående sjukdom/diagnos.
  • Föreningarna vill på olika och många sätt att stöd från SBTF och 65% av föreningarna vill ha ekonomiskt stöd. Sök projektstöd via IdrottOnline senast 31 maj!

Länk till ansökan

– Med hela 114 svar från svenska bordtennisföreningar har vi nu ett väldigt bra material att arbeta vidare med, berättar delar av PING PONG POWER-teamet, som främst arbetar med målgruppen 65+, Marit Brodd Almgren och Roger Johansson.

– Stort tack till alla föreningar som gett oss ny och värdefull input. Kontakta oss gärna om du vill veta mer. Vi finns på ett förbund nära dig, hälsar Marit och Roger i PING PONG POWER-teamet.

*av de som besvarat enkäten

Foto: Linda Carlsson/SBTF